Follow us

Λαχταριστά upside down κέικ

Είναι πολύ θεαματικά τα αναποδογυρισμένα κέικ, με αυτήν την καστανόχρυση καραμελωμένη επιφάνεια γεμάτη φρούτα και ξηρούς καρπούς.

Λαχταριστά upside down κέικ

Είναι πολύ θεαματικά τα αναποδογυρισμένα κέικ, με αυτήν την καστανόχρυση καραμελωμένη επιφάνεια γεμάτη φρούτα και ξηρούς καρπούς. Μεγάλο σουξέ στη χώρα μας, τις δεκαετίες του ‘80 και του ’90 το αναποδογυρισμένο κέικ με μήλα και καρύδια. Στις ΗΠΑ, πάλι, έκανε σουξέ το αναποδογυρισμένο κέικ με ανανά και κερασάκια μαρασκίνο ήδη από τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα και μάλλον από αυτό το κέικ έρχεται και το καθ’ ημάς αναποδογυρισμένο μηλοκέικ που ξέρουμε εδώ. Βεβαίως, κάθε φρούτο με αρκετή σάρκα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να φτιάξουμε αυτό το θεαματικό είδος κέικ. Εξαίρεση αποτελούν τα εσπεριδοειδή, κυρίως τα πορτοκάλια και τα μανταρίνια, που ίσως επειδή περιέχουν πολλά υγρά χρειάζονται ιδιαίτερη μεταχείριση για να μην αφήσουν «τρύπες» στην επιφάνεια του κέικ.

Τον χειμώνα, οι επιλογές σε φρέσκα φρούτα είναι περιορισμένες –μήλα, αχλάδια, μπανάνες, φρέσκος ανανάς, φρέσκο μάνγκο. Όμως, τα ξερά φρούτα μπορούν να χρησιμοποιηθούν επίσης με εντυπωσιακά αποτελέσματα και ακόμα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν και τα κατεψυγμένα κόκκινα φρούτα του δάσους, μόνο που θα πρέπει να μαγειρευτούν πρώτα ξεχωριστά μαζί με την ζάχαρη (αλλιώς αφήνουν πολλά υγρά). Το καλοκαίρι πάλι, τα φρέσκα ροδάκινα, τα νεκταρίνια, τα βερίκοκα, οι βανίλιες, τα δαμάσκηνα, τα σύκα. Χειμώνα –καλοκαίρι, τα φρούτα κονσέρβας πολύ καλής ποιότητας (όχι λιωμένα) και πολύ καλά στραγγισμένα, είναι επίσης μια καλή λύση. Η καστανή ζάχαρη, δουλεύει εξίσου καλά με τη λευκή, τα μπαχαρικά και τα αρωματικά βότανα στον χυλό του κέικ ταιριάζουν πολύ και κάποιο αλκοόλ που θα προσθέσετε, αντικαθιστώντας ορισμένη ποσότητα από το γάλα, θα εμπλουτίσει τη γεύση. Ακόμα, οι ξηροί καρποί προσθέτουν υφή και αισθητικό ενδιαφέρον αν τους αραδιάσουμε συμμετρικά ανάμεσα στα φρούτα ή αν τους πασπαλίσουμε από πάνω.

Στην αρχική μορφή τους, τα κέικ αυτά ετοιμάζονταν στις ΗΠΑ σε βαθιά τηγάνια από μαντέμι, οπότε δεν υπήρχε τίποτα ευκολότερο από το φτιάξεις καραμέλα μέσα στο τηγάνι να βάλεις από πάνω τα φρούτα και από πάνω τον χυλό και να ψήσεις το κέικ σε χρόνο dt. Επειδή το σκεύη από μαντέμι δεν είναι και το πιο συνηθισμένο εργαλείο στις κουζίνες μας, οι συνταγές που δίνουμε φτιάχνονται όλες σε ένα απλό ταψάκι. Ιδέες, που μπορούν να βοηθήσουν στην επιτυχία του upside down κέικ, είναι και οι παρακάτω:

*Να βουτυρώσουμε τον πάτο του ταψιού ή της φόρμας, να το στρώσουμε με βουτυρωμένη επίσης λαδόκολλα ίσης διαμέτρου ώστε να ξεφορμάρουμε πιο εύκολα και να μην χαλάσει η στρώση των φρούτων.
*Να χρησιμοποιήσουμε φόρμα με σούστα στρώνοντας και εδώ τη βάση της με λαδόκολλα, όπως λέμε παραπάνω.
*Να φτιάξουμε ξεχωριστά την καραμέλα λιώνοντας τη ζάχαρη σε αντικολλητικό -τηγάνι αντί να βάλουμε τη ζάχαρη στο ταψάκι και να περιμένουμε να γίνει καραμέλα κατά το ψήσιμο –έτσι μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι θα αποκτήσει τη σωστή σύσταση και ακόμα μπορούμε να την αρωματίσουμε με κάποιο ποτό.

Updated: 1/11/19
Ημερομηνία α' δημοσίευσης: 10/02/17

Επίσης...

Περισσότερα από

Γλυκό

Ηot drinks: καυτή χειμωνιάτικη απόλαυση

Τα ζεστά ποτά με βάση το κρασί ή κάποιο δυνατό αλκοόλ αρωματισμένο με μπαχαρικά, είναι μια από τις μεγάλες ;απολαύσεις και τελευταία στην Ελλάδα περιλαμβάνεται στη χειμωνιάτικη κουλτούρα του cocooning και της χαλάρωσης…

Τα all time classic γαλλικά γλυκά που αγαπήσαμε

Τα εμβλήματα της γαλλικής pâtisserie κρύβουν πίσω τους και συναρπαστικές ιστορίες! Εκτός από την γεύση τους, λοιπόν, το γλυκό παρελθόν τους είναι ένας ακόμη λόγος να ανακατέψουμε βούτυρα και ζάχαρες στην κουζίνα, ή έστω να απευθυνθούμε σε ζαχαροπλαστεία που τα αποδίδουν στην καλύτερη εκδοχή τους.