Follow us

Λαμπρόπιτες, πασχαλιάτικα πιτάκια με ανθότυρο

Χωρίς μαγειρίτσα, αρνί της σούβλας και κοκορέτσι, η Λαμπρή γιορτάζεται στα Δωδεκάνησα με γεμιστό αρνάκι και γλυκά πιτάκια με τυρί. Στην Αστυπαλιά, χαρακτηριστικά είναι κάτι υπέροχα, κίτρινα κουλούρια, αρωματισμένα και χρωματισμένα με ζαφορά, που συλλέγεται από τους άγριους κρόκους του νησιού.

Λαμπρόπιτες, πασχαλιάτικα πιτάκια με ανθότυρο

Υλικά

Υλικά (για 20 περίπου πιτάκια)

Ζύμη

100 γρ. μαργαρίνη ή βούτυρο

3 κ. σ. ζάχαρη

1/4 κιλού αλεύρι

Ξύσμα από μισό λεμόνι.

Ασπράδια από 1-2 αυγά

Γέμιση

1/4 κιλού καλό, φρέσκο ανθότυρο

3-4 κ. σ. μέλι θυμαρίσιο

2 κ. σ. αλεύρι

Μια πρέζα σαφράν

Ξύσμα από 2 λεμόνια, ή ένα λεμόνι και ένα πορτοκάλι

1-2 κροκάδια αυγού

Άχνη ζάχαρη

Παρασκευή

Ανακατεύουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη και το αλεύρι και προσθέτουμε το ξύσμα του λεμονιού και όσο ασπράδι χρειάζεται, για να φτιάξουμε μια μαλακιά ζύμη.

Την σκεπάζουμε και την αφήνουμε.

Ετοιμάζουμε τη γέμιση, λιώνοντας προσεχτικά το ανθότυρο με το πηρούνι.

Προσθέτουμε όλα τα άλλα υλικά και δουλεύουμε το μίγμα μέχρι να γίνει λείο.

Αν χρησιμοποιήσουμε σαφράν, ζεσταίνουμε για λίγο τις κλωστίτσες του σαφράν σε σιγανή φωτιά, σε μικρό τηγανάκι (χωρίς λάδι ή βούτυρο), έως ότου να γίνονται σκόνη μόλις τις πιέσουμε.

Προσθέτουμε και το σαφράν στη γέμιση.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς.

Αλευρώνουμε την επιφάνεια εργασίας και ανοίγουμε λεπτό φύλλο με τη μισή ζύμη.

Κόβουμε δίσκους στο μέγεθος φλυτζανιού του τσαγιού και βάζουμε ένα μπαλάκι γέμιση σε μέγεθος μικρού καρυδιού, στο κέντρο κάθε δίσκου.

Πιέζουμε λίγο από πάνω να απλωθεί, αφήνοντας περίπου ένα εκατοστό ζύμη γύρω.

Βρέχουμε τα δάχτυλά μας και γυρίζουμε προς τα μέσα τη ζύμη, για να σχηματίσουμε ένα στεφανάκι ή ένα τρίγωνο από διπλή ζύμη γύρω από τη γέμιση.

Μεταφέρουμε σε βουτυρωμένο ταψί και συνεχίζουμε με την υπόλοιπη ζύμη και τη γέμιση.

Ψήνουμε για 20 λεπτά και βγάζουμε τα πιτάκια μόλις αρχίσουν να ροδίζουν.

Αν θέλουμε, τα πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.


Επίσης...

Νηστίσιμο Κέικ με Μπανάνα, Σοκολάτα και Μέλι

Ένα κέικ σκέτο άρωμα, που δεν χρειάζεται μίξερ, γίνεται πανεύκολα και αναδεικνύει όσο κανένα άλλο την μπανάνα, που μπαίνει ολόκληρη.

Παγωτό Γιαούρτι με Καρύδια και Μέλι

Το κλασικό γιαούρτι με μέλι και καρύδια μπορεί να φορέσει τα καλοκαιρινά του και να γίνει ένα πανεύκολο παγωτό.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Σουφλέ με Μέλι

Ένα σουφλέ με ελληνική γεύση και γαλλική τεχνική, εύκολο και με ελάχιστα, απλά υλικά, που πάντα έχουμε στο σπίτι.

Μπάρες με Μέλι και Ταχίνι

Ιδανικές για το πρωινό, όταν βιάζεσαι και δεν έχεις χρόνο να ετοιμάσεις κάτι θρεπτικό και νόστιμο.

Χοιρινά Φιλετάκια με Μαύρη Μπίρα, Λεμόνι και Μέλι

Από τα πιο αγαπημένα φαγητά, που γίνεται με ό,τι υπάρχει πιο πρόχειρο: με χοιρινό φιλέτο, φιλέτο κοτόπουλο ή ψαρονέφρι.

Μελόπιτα

Πώς θα φτιάξεις μελόπιτα.

Μελοπιτάκια

Πώς θα φτιάξεις μελοπιτάκια.

Χοιρινά Φιλετάκια με Κρόκο Κοζάνης και Μέλι

Η συνταγή για χοιρινά φιλετάκια με κρόκο Κοζάνης και μέλι.

Λουκουμάδες με Αυγά και Βανίλια

Πώς θα φτιάξετε τους πιο νόστιμους λουκουμάδες με αυγά και βανίλια.

Σουβλάκια Κοτόπουλου με Μέλι και Μπαχαρικά

Έτσι όπως τα σερβίρουν σε πολλά tapas bar στη Βαρκελώνη.

Mπισκότα με Μέλι

Πώς θα φτιάξετε μπισκότα με μέλι.

Χαλβάς με Μέλι

Η συνταγή για χαλβά με μέλι.