Kunafe Nabulsia, από την Παλαιστίνη

Συνταγή

Kunafe Nabulsia, από την Παλαιστίνη
Υλικά

500 γρ. τυρί ρικότα
400 γρ. τυρί μοτσαρέλα 
500 γρ. φύλλο κανταΐφι φρέσκο ή κατεψυγμένο
1½ φλ. φρέσκο αγελαδινό βούτυρο
4 κ.σ. ζάχαρη
3 κ.σ. ανθόνερο
½ φλ. φιστίκι Αιγίνης ανάλατο τριμμένο
Για το σιρόπι
3 φλ. ζάχαρη 
2½ φλ. κρύο νερό
1 κ.γ. χυμός λεμονιού
2 κ.σ. ανθόνερο ή ροδόνερο
½ φλ. φιστίκι Αιγίνης ανάλατο τριμμένο για το γαρνίρισμα

Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε τη μοτσαρέλα από την προηγουμένη ημέρα: κόβουμε την μοτσαρέλα σε χοντρές φέτες (1,5 εκ.) τοποθετούμε σε ένα παραλληλόγραμμο δοχείο μια σχάρα, ακουμπάμε επάνω το τυρί, το καλύπτουμε με νερό και αφήνουμε στο ψυγείο να ξαλμυρίσει τελείως.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι από την προηγουμένη ημέρα: μέσα σε βαριά κατσαρόλα, διαλύουμε τη ζάχαρη στο νερό ανακατεύοντας και βράζουμε σε μέτρια φωτιά γύρω στα 12 λεπτά. Αποσύρουμε από την εστία και προσθέτουμε  το λεμόνι και το ανθόνερο. Το αφήνουμε να κρυώσει. Θα πρέπει να έχει την πυκνότητα λεπτόρευστου μελιού. Αν είναι πολύ αραιό, όταν κρυώσει το βράζουμε ακόμα 5 λεπτά (από τη στιγμή που θα πάρει βράση).  Αν χρησιμοποιούμε κατεψυγμένο φύλλο, το ξεπαγώνουμε τελείως πριν το χρησιμοποιήσουμε, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
Ετοιμάζουμε το διαυγαυσμένο βούτυρο (samneh στα αραβικά, gee στα ινδικά) από την προηγουμένη ημέρα: κόβουμε το βούτυρο σε κομματάκια και το λιώνουμε σε κατσαρολάκι με βαρύ πάτο επάνω σε μέτρια φωτιά, μέχρι να αφρίσει. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει. Τα στερεά υλικά του γάλακτος θα καθίσουν στον πάτο και θα ξεχωρίσει το λίπος. Ξαφρίζουμε την κορυφή και πετάμε τον αφρό. Στρώνουμε με λεπτή γάζα ένα μικρό σουρωτήρι και στραγγίζουμε  προσεκτικά το καθαρό κίτρινο υγρό σε αποστειρωμένο βάζο. Το διατηρούμε στο ψυγείο. 
Την ίδια ημέρα, αλείφουμε με το βούτυρο που ετοιμάσαμε ένα ταψάκι διαμέτρου 30 εκ. χρησιμοποιώντας ένα πινέλο (τον πάτο και τα πλάγια). Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190° C.  Μοιράζουμε το κανταΐφι σε δύο μέρη και το βάζουμε σε δύο ξεχωριστά δοχεία. Ανοίγουμε καλά το ένα μέρος με τα δάχτυλα (το ξαίνουμε) και ρίχνουμε σιγά –σιγά το μισό καυτό βούτυρο. Ανακατεύουμε ώστε να καλυφθούν πλήρως οι κλωστές με το βούτυρο. Επαναλαμβάνουμε και με το υπόλοιπο φύλλο και το βούτυρο.
Στραγγίζουμε τη μοτσαρέλα από το νερό και την τρίβουμε σε μεγάλο μπολ. Ρίχνουμε μέσα στο μπολ και τη ρικότα. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και το ανθόνερο κα ανακατεύουμε απαλά.  Στρώνουμε το μισό κανταΐφι στο ταψάκι και πιέζουμε ώστε να καλύψει ελαφρά και τα πλάγια. Ρίχνουμε μέσα το τυρί και πιέζουμε να καλυφθεί ισόπαχα το κανταΐφι. Σκεπάζουμε με το υπόλοιπο κανταΐφι πιέζοντας απαλά. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 30-35 λεπτά, μέχρι το φύλλο να γίνεται τραγανό και να πάρει χρυσαφί χρώμα.  Ξεφουρνίζουμε, κουνάμε το ταψί να ξεκολλήσει το γλυκό από τις άκρες. Περιχύνουμε αργά –αργά το καυτό γλυκό με το κρύο σιρόπι, μέχρι να το απορροφήσει όλο και σερβίρουμε αμέσως κομμένο σε κομμάτια.


Α.Τ.


Γλυκό

Γλυκά

Εποχές

Γιορτές και περιστάσεις

Πρώτες ύλες γλυκών

Αναζήτηση με φίλτρα

Αναζήτηση

Αναζήτηση
Αναζητήστε στο αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος