banner
banner
banner

Κρέμα καραμελέ

Συνταγή

Κρέμα καραμελέ
Yλικά για 6 άτομα

500 ml γάλα φρέσκο, πλήρες
3 φρέσκα αβγά
75 ml ζάχαρη
1 λοβό βανίλιας
για την καραμέλα:
180 ml ζάχαρη
45 ml νερό

banner
Παρασκευή

Τοποθετούμε τη σχάρα στη μέση του φούρνου και προθερμαίνουμε στους 170οC. Σε κατσαρολάκι βάζουμε τη ζάχαρη και το νερό για το σιρόπι και φέρνουμε σε βρασμό. Αφήνουμε να σιγοβράσει χωρίς ανακάτεμα μέχρι να πάρει ένα καραμελέ χρώμα μεσαίο. Μοιράζουμε το σιρόπι σε 6 ατομικά φορμάκια για κρέμα. Βάζουμε το γάλα σε μικρή κατσαρόλα. Σχίζουμε το λοβό της βανίλιας κατά μήκος και ξύνουμε με κουταλάκι τα σποράκια στο γάλα. Βάζουμε και το λοβό και ζεσταίνουμε το γάλα (δεν αφήνουμε να πάρει βράση). Αφαιρούμε από τη φωτιά και αφήνουμε να σταθεί με τη βανίλια για 5'. Κατόπιν, αφαιρούμε το λοβό.
Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αβγά με τη ζάχαρη με το μίξερ χειρός, για 3'. Προσθέτουμε σταδιακά το ζεστό γάλα χτυπώντας συνέχεια με τον αβγοδάρτη, μέχρι να ενσωματωθεί σε ένα μείγμα ομοιογενές. Μοιράζουμε το μείγμα στα φορμάκια. Ετοιμάζουμε ένα μπαιν μαρί σε ταψάκι βαθύ: στρώνουμε στον πάτο μια πετσέτα και τοποθετούμε τα φορμάκια. Βάζουμε στο ταψάκι νερό που να φτάνει μέχρι τη μέση τους. Μοιράζουμε το μείγμα στα φορμάκια και βάζουμε στο φούρνο για 35' περίπου (στις άκρες πρέπει να είναι σταθερή αλλά στο κέντρο ελαφρώς τρεμουλιαστή σαν ζελέ. Βυθίζουμε τη λάμα ενός μαχαιριού μεταξύ πλευράς και κέντρου, μέχρι τη μέση σε ύψος, που πρέπει να βγει καθαρή). Βγάζουμε τα φορμάκια από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν αρκετά για 30'. Κατόπιν τοποθετούμε στο ψυγείο για 4 ώρες τουλάχιστον πριν το σερβίρισμα. Για να ξεφορμάρουμε περνάμε γύρω σε κάθε φορμάκι τη λάμα ενός μαχαιριού, αναποδογυρίζουμε στο πιάτο και σερβίρουμε.
Σημ. μπορεί να αρωματιστεί και με ξύσμα πορτοκαλιού (1 1/2 κ.σ. ξύσμα) που θα προσθέσουμε στο γάλα, παραλείποντας τη βανίλια.


Γλυκό

Γλυκά

banner

Εποχές

Γιορτές και περιστάσεις

banner

Πρώτες ύλες γλυκών

Αναζήτηση με φίλτρα

Αναζήτηση

Αναζήτηση
Αναζητήστε στο αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος