banner
banner
banner

Κρέμα Bavaroise

Συνταγή

Κρέμα Bavaroise
Υλικά

Για την κρέμα
5 κρόκοι πολύ φρέσκων αβγών
200 γρ. άχνη ζάχαρη
500 ml γάλα
2 δόσεις βανιλίνης
4 φύλλα ζελατίνας
600 ml κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
Για το παντεσπάνι
60 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ.γ. μπέικινγκ πάουντερ 
2 αβγά 
60 γρ. ζάχαρη 
1 δόση βανιλίνη 
Για γαρνιτούρα: μαρμελάδα φράουλα ή κεράσι ή βύσσινο ή καραμέλα

banner
Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε το παντεσπάνι:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε τον πάτο μιας φόρμας με σούστα διαμέτρου 20 -23 εκ. και τινάζουμε να φύγει το περισσό αλεύρι. Καλύπτουμε τα πλάγια της φόρμας με λαδόκολλα και την αλείφουμε με σπορέλαιο χρησιμοποιώντας πινέλο. Ετοιμάζουμε το παντεσπάνι: χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια. Χτυπάμε με το μίξερ χειρός τα ασπράδια με μια πρέζα αλάτι σε σφιχτή μαρέγκα. Χτυπάμε με το μίξερ χειρός τους κρόκους με τη ζάχαρη και τη βανίλια μέχρι να αφρατέψουν. Κοσκινίζουμε σε λεκάνη το αλεύρι με την μπέικινγκ πάουντερ και το αλάτι. Ρίχνουμε λίγο –λίγο το μείγμα κρόκοι –ζάχαρη ανακατεύοντας συνέχεια να ενωθούν τα υλικά. Ρίχνουμε το 1/3 της μαρέγκας και ανακατεύουμε μέχρι να μην διακρίνεται η μαρέγκα. Ρίχνουμε την υπόλοιπη μαρέγκα και ανακατεύουμε απαλά από κάτω προς τα πάνω 3-4 φορές. Ρίχνουμε τον χυλό στο ταψί που έχουμε ετοιμάσει και ψήνουμε 15 λεπτά. Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε να κρυώσει τελείως μέσα στη φόρμα.
Ετοιμάζουμε την κρέμα: σε ένα μπολ, χτυπάμε με το μίξερ χειρός τους κρόκους με τη ζάχαρη και τη βανιλίνη μέχρι να αφρατέψουν και να πάρουν απαλό κίτρινο χρώμα. Βάζουμε την ζελατίνη να μουσκεύει σε λίγο κρύο νερό. Βάζουμε το γάλα σε κατσαρολάκι και φέρνουμε σε βρασμό. Αποσύρουμε από την εστία και ρίχνουμε μερικές κουταλιές από το καυτό γάλα στο μείγμα κρόκοι –ζάχαρη χτυπώντας συνέχεια με τον αβγοδάρτη. Όταν ενωθούν, ρίχνουμε το σύνολο πίσω στο κατσαρολάκι με το γάλα και ανακατεύουμε ζωηρά με τον αβγοδάρτη. Βάζουμε το κατσαρολάκι μέσα σε μεγαλύτερη κατσρόλα με βραστό νερό που να του φθάνει μέχρι τη μέση (μπεν μαρί) και ανακατεύουμε δυνατά γύρω στα 8 λεπτά, μέχρι να πήξει το μείγμα (αν σύρουμε τον αβγοδάρτη στην κρέμα, πρέπει να αφήνει πίσω του ένα διακριτό αυλάκι). Αποσύρουμε το κατσαρολάκι από το μπεν μαρί, στύβουμε τη ζελατίνη, την ρίχνουμε μέσα στο κατσαρολάκι και ανακατεύουμε με τον αβγοδάρτη, να διαλυθεί τελείως. Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει, αν είναι δυνατόν σε μια λεκάνη με παγάκια.
Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με το μίξερ χειρός, μέχρι να γίνει σαντιγί. Την ενσωματώνουμε διπλώνοντας στην κρύα κρέμα που βρίσκεται στο κατσαρολάκι, χρησιμοποιώντας μια σπάτουλα. Ρίχνουμε την κρέμα μέσα στη φόρμα με το παντεσπάνι. Αφήνουμε για 6 ώρες στο ψυγείο. Ξεφορμάρουμε και αφαιρούμε τη λαδόκολλα από τα πλάγια. Γαρνίρουμε με μαρμελάδα φράουλα ή κεράσι ή βύσσινο ή με καραμέλα. Σερβίρουμε το γλυκό κομμένο σε τρίγωνα.


Α.Τ.


Γλυκό

Γλυκά

banner

Εποχές

Γιορτές και περιστάσεις

banner

Πρώτες ύλες γλυκών

Αναζήτηση με φίλτρα

Αναζήτηση

Αναζήτηση
Αναζητήστε στο αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος