banner
banner
banner

Κρεμ μπρυλέ με καρδάμωμο και ροδόνερο

Συνταγή

Κρεμ μπρυλέ με καρδάμωμο και ροδόνερο
Υλικά

500 ml κρέμα γάλακτος
1 κ.σ. ροδόνερο 
3 πράσινοι σπόροι καρδάμωμου
2 κ.σ. εδώδιμα πέταλα τριαντάφυλλου
2 δόσεις βανιλίνη (ή ένα λοβό φυσικής βανίλιας)
150 γρ. ζάχαρη
5 κρόκοι φρέσκων αβγών
Για την καραμέλα
30 γρ. ζάχαρη

banner
Εκτέλεση

Βάζουμε τα πέταλα του τριαντάφυλλου και τη ζάχαρη (και αυτήν που θα χρησιμοποιήσουμε για την κρέμα και αυτήν που θα χρησιμοποιήσουμε για την καραμέλα) σε αεροστεγές δοχείο και αφήνουμε να μείνουν για μία εβδομάδα για να αρωματιστεί η ζάχαρη. Σπάμε τους καρπούς του καρδάμωμου, αφαιρούμε και κρατάμε τα σποράκια. Βάζουμε σε κατσαρόλα την κρέμα γάλακτος με τους σπόρους του καρδάμωμου και την ζεσταίνουμε χωρίς να την αφήσουμε να πάρει βράση, ανακατεύοντας συχνά για 10 λεπτά για να απορροφήσει τα αρώματα του καρδάμωμου (σε περίπτωση που χρησιμοποιούμε λοβό βανίλιας, ξύνουμε και τα σποράκια μέσα σε αυτό το μείγμα). Την περνάμε από ψιλή σίτα και αφήνουμε στην άκρη. Κρατάμε στην άκρη 3 κ.σ. από τη ροδοζάχαρη. Βάζουμε σε βαρύ μπολ τη μισή ροδοζάχαρη με τους κρόκους και τη βανιλίνη και δουλεύουμε καλά με τον αβγοδάρτη μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Βάζουμε σε κατσαρόλα την αρωματισμένη κρέμα γάλακτος και την υπόλοιπη ροδοζάχαρη και αφήνουμε το μείγμα να πάρει βράση σε μέτρια φωτιά. Ρίχνουμε αργά-αργά το μείγμα γάλα-κρέμα γάλακτος -ζάχαρη στο μπολ με τα αβγά, ανακατεύοντας συνεχώς με τον αβγοδάρτη. Μεταφέρουμε όλο το μείγμα στην κατσαρόλα, προσθέτουμε το ροδόνερο και σιγομαγειρεύουμε ανακατεύοντας συνέχεια, μέχρι να πήξει ελαφρά η κρέμα. Τη μοιράζουμε σε έξι πυρίμαχα φορμάκια. Τα βάζουμε σε ταψί και ρίχνουμε καυτό νερό να φθάσει στο ⅓   του ύψους τους. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 20-40 λεπτά (ανάλογα με το ύψος που έχουν τα φορμάκια). Ξεφουρνίζουμε, τις αφήνουμε να κρυώσουν μέσα στο ταψί, τις βγάζουμε, τις καλύπτουμε με μεμβράνη και τις αφήνουμε στο ψυγείο τουλάχιστον 8 ώρες. Πασπαλίζουμε με τη ροδοζάχαρη την επιφάνεια της κρέμας, φροντίζοντας να έχει παντού το ίδιο πάχος, την "καίμε" με το φλόγιστρο ή την βάζουμε κάτω από το γκριλ για να καραμελώσει η ζάχαρη. Αφήνουμε για λίγα λεπτά να κρυώσουν κάπως και σερβίρουμε γαρνίροντας με λίγα πέταλα τριαντάφυλλου.

A.T.


Γλυκό

Γλυκά

banner

Εποχές

Γιορτές και περιστάσεις

banner

Πρώτες ύλες γλυκών

Αναζήτηση με φίλτρα

Αναζήτηση

Αναζήτηση
Αναζητήστε στο αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος