Follow us

Κρεμ μπρυλέ με καρδάμωμο και ροδόνερο

Κρεμ μπρυλέ με καρδάμωμο και ροδόνερο

Υλικά

Υλικά

500 ml κρέμα γάλακτος

1 κ.σ. ροδόνερο 

3 πράσινοι σπόροι καρδάμωμου

2 κ.σ. εδώδιμα πέταλα τριαντάφυλλου

2 δόσεις βανιλίνη (ή ένα λοβό φυσικής βανίλιας)

150 γρ. ζάχαρη

5 κρόκοι φρέσκων αβγών

Για την καραμέλα

30 γρ. ζάχαρη

Εκτέλεση

Βάζουμε τα πέταλα του τριαντάφυλλου και τη ζάχαρη (και αυτήν που θα χρησιμοποιήσουμε για την κρέμα και αυτήν που θα χρησιμοποιήσουμε για την καραμέλα) σε αεροστεγές δοχείο και αφήνουμε να μείνουν για μία εβδομάδα για να αρωματιστεί η ζάχαρη.

Σπάμε τους καρπούς του καρδάμωμου, αφαιρούμε και κρατάμε τα σποράκια.

Βάζουμε σε κατσαρόλα την κρέμα γάλακτος με τους σπόρους του καρδάμωμου και την ζεσταίνουμε χωρίς να την αφήσουμε να πάρει βράση, ανακατεύοντας συχνά για 10 λεπτά για να απορροφήσει τα αρώματα του καρδάμωμου (σε περίπτωση που χρησιμοποιούμε λοβό βανίλιας, ξύνουμε και τα σποράκια μέσα σε αυτό το μείγμα).

Την περνάμε από ψιλή σίτα και αφήνουμε στην άκρη.

Κρατάμε στην άκρη 3 κ.σ από τη ροδοζάχαρη.

Βάζουμε σε βαρύ μπολ τη μισή ροδοζάχαρη με τους κρόκους και τη βανιλίνη και δουλεύουμε καλά με τον αβγοδάρτη μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.

Βάζουμε σε κατσαρόλα την αρωματισμένη κρέμα γάλακτος και την υπόλοιπη ροδοζάχαρη και αφήνουμε το μείγμα να πάρει βράση σε μέτρια φωτιά.

Ρίχνουμε αργά-αργά το μείγμα γάλα-κρέμα γάλακτος -ζάχαρη στο μπολ με τα αβγά, ανακατεύοντας συνεχώς με τον αβγοδάρτη.

Μεταφέρουμε όλο το μείγμα στην κατσαρόλα, προσθέτουμε το ροδόνερο και σιγομαγειρεύουμε ανακατεύοντας συνέχεια, μέχρι να πήξει ελαφρά η κρέμα.

Τη μοιράζουμε σε έξι πυρίμαχα φορμάκια.

Τα βάζουμε σε ταψί και ρίχνουμε καυτό νερό να φθάσει στο ⅓ του ύψους τους.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 20-40 λεπτά (ανάλογα με το ύψος που έχουν τα φορμάκια).

Ξεφουρνίζουμε, τις αφήνουμε να κρυώσουν μέσα στο ταψί, τις βγάζουμε, τις καλύπτουμε με μεμβράνη και τις αφήνουμε στο ψυγείο τουλάχιστον 8 ώρες.

Πασπαλίζουμε με τη ροδοζάχαρη την επιφάνεια της κρέμας, φροντίζοντας να έχει παντού το ίδιο πάχος, την "καίμε" με το φλόγιστρο ή την βάζουμε κάτω από το γκριλ για να καραμελώσει η ζάχαρη.

Αφήνουμε για λίγα λεπτά να κρυώσουν κάπως και σερβίρουμε γαρνίροντας με λίγα πέταλα τριαντάφυλλου.

A.T.

Επίσης...

Αυγά με Κιμά και Σπανάκι

Αν έχεις πάει στην Πόλη, θα έχεις διαπιστώσει ότι αυτό το πιάτο είναι από τα αγαπημένα της τούρκικης κουζίνας.

Σουφλέ με Σπανάκι, Ντομάτα και Φέτα

Ένα από τα νοστιμότερα σουφλέ, γλυκό και πικάντικο χάρη στη φέτα, ελληνικό και κοσμοπολίτικο μαζί.

Περισσότερα από

Γλυκά

Η Μακαρονάδα-Ομελέτα

Βράσαμε παραπάνω μακαρόνια ή οτιδήποτε άλλο σε πάστα και μας περίσσεψαν; Δεν τα πετάμε. Την επομένη θα τα κάνουμε ένα καινούριο φαγητό στο άψε σβήσε.

Τάρτα με Σάλτσα Ντομάτας και Τηγανητά Αβγά

Μια τάρτα για όλες τις ώρες, από το πρωινό μέχρι το σνακ ή το τραπέζι των καλεσμένων.

Τηγανητό Ψωμί με Αυγό

Τραγανό τηγανητό ψωμί, τυρί που λιώνει και πάνω του ένα αυγό.

Σουφλέ με Γραβιέρα και Σύκα

Ένα πρωτότυπο και εύκολο γλυκό σουφλέ.

Σουφλέ με Βλίτα και Χοντρό Μακαρόνι

Η συνταγή για σουφλέ με βλίτα και χοντρό μακαρόνι.

Σουφλέ με Πιπεριές, Ντομάτες και Μπέικον

Η συνταγή για σουφλέ με πιπεριές, ντομάτες και μπέικον.

Σουφλέ με Πατάτες και Μελιτζάνες

Η συνταγή για σουφλέ με πατάτες και μελιτζάνες.

Το Σουφλέ "Χωριάτικη Σαλάτα"

Πώς θα φτιάξεις ένα τέλειο σουφλέ με γεύση χωριάτικης σαλάτας.

Σουφλέ με Κολοκυθάκια, Τυριά και Γιαούρτι

Πώς θα φτιάξεις σουφλέ με κολοκυθάκια με τυριά και γιαούρτι.

Σουφλέ Πατάτας με Γεύση Παστουρμά

Πικάντικο σουφλέ για μερακλήδες.