Υλικά
4-5 ξινόμηλαΥλικά (για 6 άτομα)
250 γρ. βατόμουρα (φρέσκα ή κατεψυγμένα)
4 κ.σ. ζάχαρη
1/2 κ.γ. σκόνη κανέλας, γαρύφαλλου και μοσχοκάρυδου (ανακατεμένα)
Ξύσμα και χυμός μισού λεμονιού
Για την επικάλυψη
200 γρ. κρύο βούτυρο
200 γρ. αλεύρι μαλακό
1 πρέζα αλάτι
75 γρ. καστανή ζάχαρη
Εκτέλεση
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C.
Καθαρίζετε τα μήλα και τα κόβετε σε φέτες.
Τα βάζετε σ’ ένα μπολ, προσθέτετε τα βατόμουρα, τη ζάχαρη, τα μπαχαρικά, το ξύσμα του λεμονιού και τα περιχύνετε με το χυμό του.
Ανακατεύετε καλά.
Μεταφέρετε το μείγμα σ’ ένα φαρδύ και βαθύ αντικολλητικό ταψάκι.
Για να ετοιμάσετε την επικάλυψη, τρίβετε το βούτυρο με το αλεύρι και το αλάτι, ώστε να σχηματιστούν λεπτοί σβώλοι, σαν ψίχουλα.
Αναμειγνύετε τη μαύρη ζάχαρη στο μείγμα και το απλώνετε πάνω στα μήλα.
Ψήνετε το κραμπλ για 50-60 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επικάλυψη.
Tips
Αν χρησιμοποιήσετε κατεψυγμένα βατόμουρα, δεν χρειάζεται να τα αποψύξετε από πριν.
Είναι απαραίτητο να ψήσετε το κραμπλ σε μέτριο φούρνο, για να γίνει τραγανή η επιφάνειά του.