Υλικά
1 κουνέλι γύρω στα 1.500 γρ.Υλικά
300 γρ. φουντούκια ωμά
1 φλ. μαργαρίνη ή φρέσκο βούτυρο
2 φλ. ξερό κρεμμύδι σε πολύ λεπτές φέτες
600 γρ. δαμάσκηνα φρέσκα
1/3 φλ. καστανή ζάχαρη
1/3 φλ. μηλόξυδο
1 κ.γ. κάρυ σε σκόνη
1 κ.γ. τριμμένο φρέσκο τζίντζερ
1 γερή πρέζα πιπέρι καγιέν
2 κ.σ. ξύσμα πορτοκαλιού
Σπορέλαιο
Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Πλένουμε τα δαμάσκηνα και βγάζουμε τα κουκούτσια.
Τα αφήνουμε να στραγγίξουν.
Πλένουμε το κουνέλι, το κόβουμε σε μερίδες και το στεγνώνουμε. Το ροδίζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι με λίγο σπορέλαιο, το βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε πιατέλα και το αφήνουμε στην άκρη.
Στο ίδιο τηγάνι ρίχνουμε τα δαμάσκηνα, τη ζάχαρη, το κάρυ, το καγιέν και το τζίντζερ και 1/3 φλ.
νερό.
Μαγειρεύουμε μέχρι να εξατμισθούν τα υγρά και να μαλακώσουν κάπως τα δαμάσκηνα.
Σε ξεχωριστό τηγανάκι, καβουρδίζουμε τα φουντούκια ολόκληρα.
Λιώνουμε το βούτυρο σε μεγάλη καθιστή κατσαρόλα (πλατιά και χαμηλή) και μαγειρεύουμε τα κρεμμύδια σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα για μισή ώρα μέχρι να γίνουν σαν μαρμελάδα χωρίς να πάρουν χρώμα.
Μεταφέρουμε στην κατσαρόλα το κουνέλι, ανεβάζουμε τη φωτιά, σβήνουμε με το ξύδι και μόλις εξατμισθεί, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσει το κρέας.
Ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα δαμάσκηνα με τα μπαχαρικά και κουνάμε κυκλικά την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε 5 λεπτά ακόμα.
Αποσύρουμε από την εστία και προσθέτουμε τα φουντούκια.
Πασπαλίζουμε με το ξύσμα πορτοκαλιού και σερβίρουμε αμέσως.
Α.Τ.