Follow us

Κορμός με σοκολάτα και μαρόν γκλασέ

Κορμός με σοκολάτα και μαρόν γκλασέ

υλικά

για το παντεσπάνι:
60 γρ. αλεύρι φαρίνα
60 γρ. ζάχαρη άχνη
2 αβγά πολύ φρέσκα
για τη γέμιση κρέμας:
200 ml κρέμα γάλακτος πλήρης
100 γρ μαρόν γκλασέ
για το σιρόπι:
100 γρ. ζάχαρη άχνη
500 ml νερό
3 κ.σ. κονιάκ ή Κουαντρό (προαιρετικά)
για το γαρνίρισμα
ζάχαρη άχνη και 3-4 μαρόν γκλασέ

παρασκευή

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο. Τοποθετούμε σταθερά ένα βαθύ μπολ σε μπαιν μαρί και βάζουμε μέσα τα αβγά με τη ζάχαρη. Τα χτυπάμε με τον αβγοδάρτη (ή με μίξερ χειρός) μέχρι να τριπλασιαστούν σε όγκο και να ασπρίσουν. Βγάζουμε τότε το μπολ από το μπαιν μαρί και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να κρυώσει τελείως το μείγμα. Αφήνουμε το αλεύρι να πέσει στο μείγμα μέσα από σουρωτήρι και ανακατεύουμε με σπάτουλα να ενωθεί. Απλώνουμε το μείγμα σε ένα φύλλο για ψήσιμο από σιλικόνη (ή σε χαρτί ψησίματος σε ταψάκι) σε πάχος 5 χιλ. και σχήμα ελαφρώς παραλληλόγραμμο. Ψήνουμε για 10' περίπου. Βγάζουμε το παντεσπάνι από το φούρνο, το ξεκολλάμε και το ακουμπάμε σε ελαφρώς υγρή καθαρή πετσέτα κουζίνας. Το τυλίγουμε σε ρολό μαζί με την πετσέτα. Για να φτιάξουμε την κρέμα σοκολάτας (γκανάς): βάζουμε την κρέμα γάλακτος σε κατσαρολάκι να πάρει βράση και κατόπιν τη ρίχνουμε στη σοκολάτα, κομμένη σε κομματάκια. Ανακατεύουμε και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει μέχρι να πάρει η γκανάς μια απαλή υφή σαν της μαγιονέζας. Κόβουμε σε μικρά κομματάκια τα μαρόν γκλασέ. Βάζουμε το νερό σε κατσαρολάκι με τη ζάχαρη να βράσει μερικά λεπτά, μέχρι να λυώσει η ζάχαρη. Προσθέτουμε αν θέλουμε στο σιρόπι 2-3 κ.σ. κονιάκ ή Κουαντρό. Ξετυλίγουμε προσεκτικά το παντεσπάνι και το ακουμπάμε σε πιατέλα. Το ραντίζουμε με το σιρόπι. Απλώνουμε στην επιφάνεια τα 2/3 της κρέμας σοκολάτας και πασπαλίζουμε με τα κομμένα μαρόν γκλασέ. Τυλίγουμε απαλά το παντεσπάνι με την κρέμα σε ρολό και το μεταφέρουμε στην πιατέλα σερβιρίσματος. Κόβουμε τις δύο άκρες λοξά και καλύπτουμε το γλυκό με την υπόλοιπη κρέμα. Σχηματίζουμε ραβδώσεις με ένα πιρούνι και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη. Γαρνίρουμε με τα υπόλοιπα μαρόν.

Επίσης...

Περισσότερα από

Γλυκό

Ηot drinks: καυτή χειμωνιάτικη απόλαυση

Τα ζεστά ποτά με βάση το κρασί ή κάποιο δυνατό αλκοόλ αρωματισμένο με μπαχαρικά, είναι μια από τις μεγάλες ;απολαύσεις και τελευταία στην Ελλάδα περιλαμβάνεται στη χειμωνιάτικη κουλτούρα του cocooning και της χαλάρωσης…

Τα all time classic γαλλικά γλυκά που αγαπήσαμε

Τα εμβλήματα της γαλλικής pâtisserie κρύβουν πίσω τους και συναρπαστικές ιστορίες! Εκτός από την γεύση τους, λοιπόν, το γλυκό παρελθόν τους είναι ένας ακόμη λόγος να ανακατέψουμε βούτυρα και ζάχαρες στην κουζίνα, ή έστω να απευθυνθούμε σε ζαχαροπλαστεία που τα αποδίδουν στην καλύτερη εκδοχή τους.