banner
banner
banner

Κολοκυθόπιτα με φιστίκια πεκάν (pecan pumpkin pie)

Συνταγή

Κολοκυθόπιτα με φιστίκια πεκάν (pecan pumpkin pie)
Υλικά

Για την κρούστα
1 ¼ φλ. αλεύρι για κάθε χρήση
6 κ.σ. παγωμένο βούτυρο κομμένο σε κυβάκια
2 κ.σ. μαργαρίνη σκληρή
1 πρέζα αλάτι
1/3 φλ. παγωμένο νερό
Για τη γέμιση κολοκύθας
3/4 φλ. κολοκύθα πορτοκαλί σε πουρέ*
2 κ.σ. καστανή ζάχαρη
2 αβγά
2 κ.σ. κορνφλάουρ
2 κ.σ. κρέμα γάλακτος
1 κ.γ. χυμός λεμονιού
1 μικρή πρέζα τριμμένη κανέλα
1 μικρή πρέζα τριμμένο μοσχοκάρυδο
Για την επικάλυψη με τα πέκαν
1 1/3 φλ. φιστίκια πέκαν
ν ¾ φλ. έτοιμο σιρόπι καραμέλας
½ φλ. καστανή ζάχαρη
3 αβγά
3 κ.σ. βούτυρο λιωμένο
2 δόσεις βανιλίνη
1 γερή πρέζα ξύσμα λεμονιού
1 ½ κ.γ. χυμός λεμονιού

banner
Εκτέλεση

Φτιάχνουμε τη ζύμη για την κρούστα: Βάζουμε σε μεταλλικό ή πήλινο βαρύ μπολ ή επάνω στο τραπέζι το αλεύρι σε ένα βουναλάκι. Κάνουμε μια λακκούβα και ρίχνουμε μέσα το βούτυρο, τη μαργαρίνη και το αλάτι. Τρίβουμε γρήγορα με τα δάχτυλα μέχρι το μεγαλύτερο μέρος του μίγματος να γίνει σαν μπιζέλι. Ραντίζουμε με 3 -4 κουταλιές της σούπας παγωμένο νερό και δουλεύουμε γρήγορα με ένα πιρούνι που έχουμε αφήσει στο ψυγείο. Παίρνουμε μια μικρή ποσότητα και τη σφίγγουμε. Αν δεν μείνει ενωμένη, ραντίζουμε πάλι με λίγο παγωμένο νερό -1 κουταλιά της σούπας κάθε φορά, συνεχίζοντας να δουλεύουμε με το πηρούνι και ξαναδοκιμάζουμε σφίγγοντας λίγη ζύμη για να δούμε αν είναι έτοιμη. Δίνουμε στην ζύμη το σχήμα σφαίρας, την τυλίγουμε με μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο C. Βγάζουμε την ζύμη από το ψυγείο και την ανοίγουμε σε φύλλο πάχους 4 χιλ. και διάμετρο 33 εκ. την απλώνουμε σε φόρμα διαμέτρου 23 εκ. έτσι ώστε να κρέμεται έξω από τα χείλη της φόρμας το φύλλο που περισσεύει. Διπλώνουμε το περισσευούμενο φύλλο προς τα μέσα φτιάχνοντας γύρω και επάνω από τα χείλη της φόρμας μια «κορώνα». Τρυπάμε τη ζύμη στη βάση και στα πλάγια πολλές φορές με πιρούνι, τη λαδώνουμε ελαφρά, την ντύνουμε εσωτερικά με λαδόκολλα και τη γεμίζουμε με φασόλια (ή τα ειδικά βαρίδια) και τη βάζουμε στο ψυγείο για μισή ώρα. Την ψήνουμε για 20 λεπτά, αφαιρούμε προσεκτικά τη λαδόκολλα με τα όσπρια ή τα βαρίδια και ψήνουμε άλλα 6 -10  λεπτά μέχρι να ροδίσει. Αφήνουμε να κρυώσει.
Φτιάχνουμε τη γέμιση κολοκύθας: Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπάμε καλά με το μίξερ χειρός τη ζάχαρη, την καστανή ζάχαρη, τα αβγά και τη βανίλια να γίνουν ένα λείο μείγμα. Προσθέτουμε την κρέμα, το ξύσμα, το χυμό λεμονιού, τα μπαχαρικά, το κορφλάουρ και το αλάτι και δουλεύουμε μέχρι να έχουμε ένα λείο μείγμα.
Φτιάχνουμε την επικάλυψη με τα πέκαν: Ανακατεύουμε τα σιρόπι καραμέλας, την καστανή ζάχαρη, τα αβγά, το βούτυρο (χλιαρό), τη βανιλίνη, το ξύσμα και το χυμό λεμονιού και το αλάτι σε ένα μπολ και στη συνέχεια ενσωματώνουμε τα πεκάν και ανακατεύουμε να ενωθούν καλά τα υλικά. 
Απλώνουμε το μείγμα της κολοκύθας ομοιόμορφα μέσα στην ψημένη κρούστα και ρίχνουμε από πάνω προσεκτικά με το κουτάλι το μείγμα πέκαν. Κουνάμε λίγο τη φόρμα να ισιώσει το μείγμα και ψήνουμε την πίτα μέχρι να αποκτήσει μια χρυσαφί κρούστα και να φουσκώσει, γύρω στα 35 λεπτά –το κέντρο θα είναι λίγο νερουλό αλλά όταν κρυώσει να πήξει. Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε να κρυώσει τελείως πριν σερβίρουμε.


 *Ο πιο εύκολος τρόπος για να φτιάξουμε τον πουρέ κολοκύθας είναι να την κόψουμε καθέτως στη μέση, να βγάλουμε τους σπόρους και τις ίνες από το κάθε μισό με ένα κουτάλι να την βάλουμε με τη φλούδα σε λαμαρίνα φούρνου σκεπασμένη με λαδόκολλα με το  κομμένο μέρος προς τα κάτω και να την ψήσουμε σε προθερμασμένο φούρνο 180ο C. Θα είναι έτοιμη σε μια ώρα περίπου και θα έχουμε απαλλαγεί από το δύσκολο έργο να βγάλουμε με μαχαίρι την πολύ σκληρή φλούδα της. Θα τη μεταφέρουμε σε μια πιατέλα (τα υγρά να μείνουν στο ταψί) και αφού κρυώσει, θα βγάλουμε τη φλούδα. Για να είμαστε σίγουροι πως δεν θα βγάλει κι άλλο νερό θα την βάλουμε σε μια άδεια κατσαρόλα που την έχουμε αφήσει να κάψει αδειανή και την στεγνώνουμε ανακατεύοντας γύρω στα 5 -7 λεπτά με ξύλινη κουτάλα. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όση θέλουμε και να καταψύξουμε την υπόλοιπη σε μερίδες μέσα σε σακούλες ή τάπερς –διατηρείται καλά για ένα χρόνο.


Σημ. Αυτή η τραγανή ζύμη, είναι πολύ νόστιμη αλλά χρειάζεται τον τρόπο της. Η ζωή μας θα γίνει πιο εύκολη αν όλα τα υλικά και τα σκεύη τα έχουμε βάλει μια ώρα πριν αρχίσουμε στο ψυγείο (και το αλεύρι και το μπολ και το πιρούνι και ο,τιδήποτε άλλο χρησιμοποιήσουμε για τη φτιάξουμε). Επίσης, όσο πιο κρύος είναι ο χώρος τόσο το καλύτερο. Βεβαίως, μπορούμε να πάμε στο έτοιμο κατεψυγμένο φύλλο. Το πιο κοντινό είναι η ζύμη κουρού.
Η αυθεντική συνταγή περιλαμβάνει corn syrup. Το έχουμε αντικαταστήσει με σιρόπι καραμέλας αλλά και ένα ανθόμελο ή ένα μέλι ερείκης, θα ήταν μια χαρά.
Αν δεν βρούμε να αγοράσουμε τα κλασικά μπαχαρικά για την αμερικάνικη κολοκυθόπιτα (pumpkin pie spices), η συνταγή είναι η εξής:  1 κ.σ. τριμμένη κανέλα +2 κ.γ. τριμμένο τζίντζερ + ½ κ.γ. τριμμένο μπαχάρι + ½ κ.γ.τριμμένο γαρύφαλλο + ½ κ.γ. τριμμένο mace + ½ κ.γ τριμμένο μοσχοκάρυδο. Τα ανακατεύουμε και τα φυλάμε σε βαζάκι που κλείνει αεροστεγώς. Αλλιώς, τα αντικαθιστούμε με 1 κ.γ. κανέλλα τριμμένη +½ κ.γ. γαρύφαλλο τριμμένο +1/3 κ.γ. μοσχοκάρυδο τριμμένο.


Α.Τ.


Γλυκό

Γλυκά

banner

Εποχές

Γιορτές και περιστάσεις

banner

Πρώτες ύλες γλυκών

Αναζήτηση με φίλτρα

Αναζήτηση

Αναζήτηση
Αναζητήστε στο αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος