banner
banner
banner

Κλαφουτί με σύκα, σταφύλι και φυσική βανίλια

Τρίτη, 31 Αυγούστου 2021

Υλικά
Υλικά

300 γρ. φρέσκα σύκα, αρκετά σφιχτά και χωρίς σχισίματα στη φλούδα
200 γρ. σταφύλι χωρίς κουκούτσια
4 αβγά
400 γρ. κρέμα γάλακτος χαμηλών λιπαρών
80 γρ. ζάχαρη
1 λοβό βανίλιας
2 κ.σ. αλεύρι
λίγο βούτυρο για το σκεύος

banner
Εκτέλεση

Βάζουμε την κρέμα γάλακτος σε κατσαρολάκι. Σχίζουμε τη βανίλια κατά μήκος και ξύνουμε με κουταλάκι τα σποράκια μέσα στην κρέμα. Ρίχνουμε και τον λοβό της βανίλιας και ζεσταίνουμε την κρέμα μέχρι να πάρει βράση. Την αποσύρουμε αμέσως από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει τελείως. Κατόπιν, αφαιρούμε το λοβό. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο. Πλένουμε προσεκτικά τα σύκα και τα σκουπίζουμε με χαρτί. Οπως είναι με τη φλούδα, τα κόβουμε στα τέσσερα με κοφτερό μαχαιράκι. Πλένουμε και στεγνώνουμε τις ρώγες του σταφυλιού. Σε ένα μπολ χτυπάμε καλά τα αβγά με τη ζάχαρη ανακατεμένη με το αλεύρι. Σ' αυτό το μείγμα ρίχνουμε σιγά σιγά την κρέμα, χτυπώντας με το σύρμα να γίνει ένα μείγμα ομοιογενές. Βουτυρώνουμε καλά και πασπαλίζουμε με 1 κ.σ. ζάχαρη μια φόρμα για τάρτες. Απλώνουμε μέσα τα σύκα και τα σταφύλια και ρίχνουμε από πάνω το μείγμα της κρέμας. Ψήνουμε στο φούρνο επί 35'-40'. Σερβίρουμε το κλαφουτί χλιαρό ή κρύο.

Updated: 31/08/21
Ημ/νια α' δημοσίευσης: 05/09/13



Δείτε όλα τα συνταγογραφικά της ενότητας

Γλυκά

banner

Εποχές

Γιορτές και περιστάσεις

banner

Πρώτες ύλες γλυκών

Αναζήτηση με φίλτρα

Αναζήτηση

Αναζήτηση
Αναζητήστε στο αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος