Follow us

Κέικ upside down με ανανά και φουντούκια

Κέικ upside down με ανανά και φουντούκια

Υλικά

Υλικά

2½ φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 φλ.  ζάχαρη

1 φλ. γάλα

1 φλ. μαργαρίνη ή βούτυρο

4 αβγά

2 ½ κ.γ μπέικινγκ πάουντερ

1 κ.γ. αλάτι

1 γερή  πρέζα μοσχοκάρυδο 

1  κ.γ. τριμμένη κανέλα

2 δόσεις βανιλίνη 

Ξύσμα από 1 λάιμ

1 κ.σ. χυμός λάιμ

Για το γαρνίρισμα:

¾ φλ. βούτυρο

1 φλ. καστανή ζάχαρη

1 φρέσκος ώριμος ανανάς κομμένος σε φέτες ή μια κονσέρβα ανανά σε σιρόπι γύρω στα 300 γρ. (καθαρό βάρος) 

Λίγα ολόκληρα φουντούκια καβουρδισμένα

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C.

Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε πολύ καλά τα πλαϊνά ενός στρογγυλού ταψιού διαμέτρου 24 εκ.

και βάθους 5 εκ.

και τινάζουμε να φύγει το περισσό αλεύρι.

Ετοιμάζουμε τα φρούτα: ρίχνουμε το βούτυρο λιωμένο στον πάτο του ταψιού, ρίχνουμε επάνω στο βούτυρο ομοιόμορφα τη ζάχαρη και ανακατεύουμε προσεκτικά να ενωθούν.

Τακτοποιούμε επάνω στο μείγμα τις φέτες του ανανά καλά στραγγισμένες (αν είναι από κονσέρβα) και στη μέση κάθε φέτας καθώς και στα κενά ανάμεσα στις φέτες από ένα φουντούκι. Ετοιμάζουμε τον χυλό του κέικ: κοσκινίζουμε σε λεκάνη το αλεύρι, τη μπέικινγκ πάουντερ και το αλάτι και προσθέτουμε το ξύσμα του λάιμ.

Χτυπάμε ξεχωριστά με το μίξερ τη μαργαρίνη ή το βούτυρο με τη ζάχαρη και τη βανιλίνη και, όταν ασπρίσουν, προσθέτουμε ένα –ένα τα αβγά συνεχίζοντας το χτύπημα να φουσκώσει το μείγμα.

Ρίχνουμε το γάλα λίγο-λίγο και το χυμό του λάιμ και δουλεύουμε μέχρι να ενσωματωθούν.

Μεταφέρουμε το μείγμα των αβγών στη λεκάνη με το αλεύρι και ανακατεύουμε με τον αβγοδάρτη μέχρι να ενωθούν τα υλικά –δεν πειράζει αν υπάρχουν σβόλοι.

Ρίχνουμε τον χυλό επάνω στον ανανά και ψήνουμε για 40 -45 λεπτά μέχρι να αρχίσει να ξεκολλάει το κέικ από τις άκρες.

Ξεφουρνίζουμε, μεταφέρουμε σε σχάρα, χαλαρώνουμε το κέικ από τα τοιχώματα της φόρμας με μαχαίρι.

Βάζουμε επάνω στη φόρμα την πιατέλα που θα σερβίρουμε το κέικ, πιάνουμε σφιχτά τη φόρμα και την πιατέλα μαζί και αναποδογυρίζουμε.

Χτυπάμε με τη γροθιά μας το κάτω μέρος της φόρμας να ξεκολλήσει το κέικ και αφήνουμε 5 λεπτά.

Μετά ανασηκώνουμε προσεκτικά τη φόρμα.

Κόβουμε το κέικ αφού κρυώσει καλά.

Α.Τ.

Επίσης...

Κέικ Νόστιµο και Αφράτο

Πώς θα φτιάξεις ένα νόστιμο και αφράτο κέικ.

Κέικ Μελένιο

Πώς θα φτιάξεις ένα μελένιο κέικ.

Περισσότερα από

Γλυκά

Υπέροχο Κέικ Σοκολάτα - Πορτοκάλι

Η συνταγή για ένα υπέροχο κέικ σοκολάτα-πορτοκάλι.

Κέικ Περγαµόντο - Πορτοκάλι

Πώς θα φτιάξεις κέικ περγαμόντο-πορτοκάλι.

Ανάποδο Κέικ με Ροδάκινα και Αμύγδαλα

Ένα βολικό ανάποδο κέικ, που καταδέχεται να κάνει παρέα με όλα τα φρούτα: και με μήλα και με ροδάκινα και με αχλάδια και με φράουλες και με βερίκοκα και με νεκταρίνια.

Κέικ Δίχρωµο µε Μπανάνες και Σταφίδες

Η συνταγή για δίχρωμο κέικ με µπανάνες και σταφίδες.

Κέικ Κρασιού

Πώς θα φτιάξεις κέικ κρασιού.

Κέικ µε Γιαούρτι και Μαχλέπι

Η συνταγή για κέικ με γιαούρτι και μαχλέπι.

Κέικ Αµυγδάλου Σιροπιαστό

Η συνταγή για ένα σιροπιαστό κέικ αμυγδάλου.

Κέικ με Αχλάδια, Μπανάνα και Βερίκοκα, χωρίς Ζάχαρη

Ένα υγρό κέικ γεμάτο φρουτένια αρώματα, γεύση εξωτική και ολίγον τι σοκολατένια.

Κέικ µε Καρότο, Καρύδι και Μήλο

Πώς θα φτιάξεις κέικ µε καρότο, καρύδι και µήλο.

Νηστίσιµο Κέικ µε Βερίκοκα

Η συνταγή για νηστίσιµο κέικ µε βερίκοκα.