Follow us

Κέικ ταχίνι με χαλβά από σιμιγδάλι και δαμάσκηνα

Κέικ ταχίνι με χαλβά από σιμιγδάλι και δαμάσκηνα

Υλικά

Υλικά για 1 άτομο

Για το κέικ:

16 γρ. αλεύρι μαλακό ζαχαροπλαστικής

11 γρ. ζάχαρη άσπρη

10 γρ. ζάχαρη καστανή

½ γρ. αλάτι

½ γρ. σόδα

½ γρ. κανέλα

3 γρ. ταχίνι

11 ml νερό

6 γρ. βούτυρο

5 ml ξινόγαλα*

5 γρ. αβγά

Για γλάσο ταχίνι:

5 γρ. ταχίνι

3 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

8 ml γάλα

11 γρ. ζάχαρη άχνη

½ γρ. κανέλα τριμμένη

Βανίλια

Για τον χαλβά σιμιγδάλι:

10 ml ελαιόλαδο

25 γρ. σιμιγδάλι ψιλό

25 γρ. ζάχαρη

10 γρ. αμύγδαλο καρέ καβουρδισμένο

40 γρ. νερό

Για τα δαμάσκηνα:

2 δαμάσκηνα ξερά

50 ml  κόκκινο κρασί

15 γρ. ζάχαρη

1 τεμ. ξύλο κανέλας

Βανίλια

Εκτέλεση

Τοποθετούμε σε μία κατσαρόλα το νερό, το ταχίνι και το βούτυρο και τα αφήνουμε να πάρουν μία βράση.

Εκτός φωτιάς, προσθέτουμε στην κατσαρόλα το αλεύρι, τα δύο είδη ζάχαρης, το αλάτι, τη σόδα και την κανέλα ανακατεύοντας καλά.

Τέλος, προσθέτουμε το ξινόγαλα* και τα αβγά και ανακατεύουμε.

Τοποθετούμε το μείγμα στη φόρμα και ψήνουμε στους 190οC βαθμούς για 35 λεπτά περίπου.

Ετοιμάζουμε το γλάσο ταχίνι: τοποθετούμε σε ένα κατσαρολάκι το ταχίνι με το βούτυρο και το γάλα να πάρουν μία βράση. Εκτός φωτιάς, προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε καλά.

Γλασάρουμε τα κέικ μέσα στη φόρμα τους μόλις βγουν από τον φούρνο και είναι ακόμη ζεστά.

Ετοιμάζουμε τον χαλβά σιμιγδάλι: Κάνουμε ένα σιρόπι βράζοντας για 5 λεπτά το νερό και την ζάχαρη.

Ζεσταίνουμε το λάδι, προσθέτουμε το σιμιγδάλι και το καβουρδίζουμε καλά ανακατεύοντας συνεχώς.

Προσθέτουμε την κανέλα και το αμύγδαλο.

Όταν είναι έτοιμο ρίχνουμε το καυτό σιρόπι και το αφήνουμε να δέσει στην φωτιά.

Πριν κρυώσει το τοποθετούμε σε φόρμες της αρεσκείας μας.Ετοιμάζουμε τα δαμάσκηνα: σε ένα κατσαρολάκι τοποθετούμε όλα τα υλικά μαζί και τα δουλεύουμε στην φωτιά.

Όταν μαλακώσουν τα δαμάσκηνα τα αποσύρουμε από το σιρόπι.

Συνεχίζουμε το δέσιμο του σιροπιού στη φωτιά και όταν δέσει καλά, το κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα δαμάσκηνα που είχαμε αφαιρέσει.Σερβίρουμε τοποθετώντας στο πιάτο το κέικ, τον χαλβά και τη σάλτσα των δαμάσκηνων.Σημ.

Αν δεν έχουμε ξινόγαλα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε απλό γάλα πλήρες, στο οποίο προσθέτουμε μισό κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμονιού και το αφήνουμε να κάτσει για 5 λεπτά.*Η συνταγή είναι του σεφ Σωτήρη Ευαγγέλου, του εστιατορίου Salonica, του Ξεν.

Makedonia Palace.

Επίσης...

Κέικ Νόστιµο και Αφράτο

Πώς θα φτιάξεις ένα νόστιμο και αφράτο κέικ.

Κέικ Μελένιο

Πώς θα φτιάξεις ένα μελένιο κέικ.

Περισσότερα από

Γλυκά

Υπέροχο Κέικ Σοκολάτα - Πορτοκάλι

Η συνταγή για ένα υπέροχο κέικ σοκολάτα-πορτοκάλι.

Κέικ Περγαµόντο - Πορτοκάλι

Πώς θα φτιάξεις κέικ περγαμόντο-πορτοκάλι.

Ανάποδο Κέικ με Ροδάκινα και Αμύγδαλα

Ένα βολικό ανάποδο κέικ, που καταδέχεται να κάνει παρέα με όλα τα φρούτα: και με μήλα και με ροδάκινα και με αχλάδια και με φράουλες και με βερίκοκα και με νεκταρίνια.

Κέικ Δίχρωµο µε Μπανάνες και Σταφίδες

Η συνταγή για δίχρωμο κέικ με µπανάνες και σταφίδες.

Κέικ Κρασιού

Πώς θα φτιάξεις κέικ κρασιού.

Κέικ µε Γιαούρτι και Μαχλέπι

Η συνταγή για κέικ με γιαούρτι και μαχλέπι.

Κέικ Αµυγδάλου Σιροπιαστό

Η συνταγή για ένα σιροπιαστό κέικ αμυγδάλου.

Κέικ με Αχλάδια, Μπανάνα και Βερίκοκα, χωρίς Ζάχαρη

Ένα υγρό κέικ γεμάτο φρουτένια αρώματα, γεύση εξωτική και ολίγον τι σοκολατένια.

Κέικ µε Καρότο, Καρύδι και Μήλο

Πώς θα φτιάξεις κέικ µε καρότο, καρύδι και µήλο.

Νηστίσιµο Κέικ µε Βερίκοκα

Η συνταγή για νηστίσιµο κέικ µε βερίκοκα.