banner
banner
banner

Κέικ με σταφύλια, κριθαράλευρο και πετιμέζι

κεν κεν Τρίτη, 14 Σεπτεμβρίου 2021

Υλικά
Υλικά

Για το κέικ:
½  φλ. μαύρη ζάχαρη
½ φλ. βούτυρο
2 αβγά
1 φλ. τσ. πετιμέζι
½ φλ. τσ. αλεύρι από κριθάρι
 2 κ.γ. μπέικινγκ πάουντερ
½ κ.γ. σόδα
½ κ.γ αλάτι
½ φλ. τσ. γάλα
2 φλ. τσ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 
Για τη γαρνιτούρα:
2 φλ. ρώγες σταφίδας χωρίς το κοτσανάκι τους, πλυμένες και στεγνωμένες
1 φλ. τσ. πετιμέζι
2 ασπράδια αβγού

banner
Εκτέλεση

Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα διαμέτρου 20 εκ. και ύψους 5 εκ. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο C. Κοσκινίζουμε τα αλεύρια με την μπέικινγκ πάουντερ, τη σόδα και το αλάτι. Χτυπάμε την ζάχαρη με το βούτυρο στο μίξερ μέχρι να γίνουν σαν κρέμα. Προσθέτουμε τα αβγά και το πετιμέζι και δουλεύουμε το μείγμα 3 -4 λεπτά ακόμα. Ρίχνουμε εναλλάξ τα αλεύρι και το γάλα ανακατεύοντας ελαφρά με το ένα κουτάλι. Μεταφέρουμε το χυλό στη φόρμα και ψήνουμε για 50 λεπτά ή μέχρι να βγει καθαρό ένα μαχαίρι αν το βυθίσουμε στο κέντρο του κέικ. Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει επάνω σε σχάρα, ξεφορμάρουμε και το κόβουμε οριζοντίως στη μέση.
Ετοιμάζουμε τη γαρνιτούρα: βράζουμε το πετιμέζι. Χτυπάμε τα ασπράδια μέχρι να γίνουν μαρέγκα. Ρίχνουμε το καυτό πετιμέζι στη μαρέγκα δουλεύοντας συνεχώς με το μίξερ. Απλώνουμε το 1/3 της μαρέγκας του πετιμεζιού επάνω στη μία φέτα του κέικ και καλύπτουμε την επιφάνεια με τις μισές ρώγες του σταφυλιού. Απλώνουμε την υπόλοιπη μαρέγκα στην επιφάνεια και στολίζουμε με τις υπόλοιπες ρώγες.


Α.Τ.

Updated: 14/09/21
Ημ/νια α' δημοσίευσης: 17/09/15



Δείτε όλα τα συνταγογραφικά της ενότητας

Γλυκά

banner

Εποχές

Γιορτές και περιστάσεις

banner

Πρώτες ύλες γλυκών

Αναζήτηση με φίλτρα

Αναζήτηση

Αναζήτηση
Αναζητήστε στο αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος