Follow us

Κέικ με σταφύλια, δαμάσκηνα και ελαιόλαδο

Κέικ με σταφύλια, δαμάσκηνα και ελαιόλαδο

Υλικά

Υλικά

300 γρ. αλεύρι από δίκοκκο σιτάρι

200 γρ. κριθαράλευρο

3 ½ κ.γ. μπέικινγκ πάουντερ

1 γερή πρέζα αλάτι

1 κ.σ. χυμός λεμονιού

1 φλ. ροζ ή μαύρο σταφύλι

5 δαμάσκηνα ή βανίλιες

250 ml εξ. παρθένο ελαιόλαδο με απαλή γεύση

250 ml γάλα

4 αβγά

350 γρ. ζάχαρη καστανή ή ζάχαρη καρύδας

2 δόσεις βανιλίνη

1 κ.σ. κοφτή τριμμένη κανέλα

Εκτέλεση

Χωρίζουμε στη μέση τα δαμάσκηνα ή τις βανίλιες και βγάζουμε το κουκούτσι.

Βγάζουμε τα σποράκια από τα σταφύλια.

Αφήνουμε τα φρούτα στην άκρη.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C.

Αλείφουμε με ελαιόλαδο και αλευρώνουμε μια μακρόστενη φόρμα ύψους 12 εκ.

και διαμέτρου 24 εκ.

Τινάζουμε να φύγει το περισσό αλεύρι.Φτιάχνουμε τον χυλό του κέικ: κοσκινίζουμε τα αλεύρια, την μπέικινγκ πάουντερ και το αλάτι σε μεγάλο μπολ.

Χτυπάμε με το μίξερ χειρός το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη μέχρι να έχουμε ένα αφράτο μείγμα, γύρω στα 3 λεπτά.

Προσθέτουμε τα αβγά χτυπημένα, το γάλα και τη βανιλίνη και συνεχίζουμε να δουλεύουμε μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά καλά.

Τα ρίχνουμε στο μείγμα αλευριού μαζί με την κανέλα και ανακατεύουμε ελαφρά.

Ρίχνουμε τα φρούτα σε 1 φλ.

αλεύρι, ανακατεύουμε να αλευρωθούν και τα περνάμε από κόσκινο.

Τα ρίχνουμε στον χυλό του κέικ και κουνάμε το μπολ να ανακατευθούν καλά με τον χυλό. Μεταφέρουμε τον χυλό στη φόρμα και ψήνουμε περίπου 30-50 λεπτά* ή μέχρι να βγει στεγνή η λάμα ενός μαχαιριού αν τη βυθίσουμε στο κέντρο του κέικ.

Ξεφουρνίζουμε το γλυκό και το μεταφέρουμε σε σχάρα.

Το αφήνουμε να κρυώσει τελείως, το ξεκολλάμε από τις άκρες με μαχαίρι και το αναποδογυρίζουμε προσεκτικά στην πιατέλα σερβιρίσματος.

*Για τη φόρμα με τις διαστάσεις που αναφέρονται στη συνταγή θα χρειαστούν 50 λεπτά.

Όσο πιο λεπτό είναι το κέικ τόσο πιο λίγος χρόνος χρειάζεται.

Οπότε καλό είναι να ελέγχουμε την πορεία μετά τα 30 λεπτά με το σύστημα το μαχαιριού.A.T.

Επίσης...

Κέικ Νόστιµο και Αφράτο

Πώς θα φτιάξεις ένα νόστιμο και αφράτο κέικ.

Κέικ Μελένιο

Πώς θα φτιάξεις ένα μελένιο κέικ.

Περισσότερα από

Γλυκά

Υπέροχο Κέικ Σοκολάτα - Πορτοκάλι

Η συνταγή για ένα υπέροχο κέικ σοκολάτα-πορτοκάλι.

Κέικ Περγαµόντο - Πορτοκάλι

Πώς θα φτιάξεις κέικ περγαμόντο-πορτοκάλι.

Ανάποδο Κέικ με Ροδάκινα και Αμύγδαλα

Ένα βολικό ανάποδο κέικ, που καταδέχεται να κάνει παρέα με όλα τα φρούτα: και με μήλα και με ροδάκινα και με αχλάδια και με φράουλες και με βερίκοκα και με νεκταρίνια.

Κέικ Δίχρωµο µε Μπανάνες και Σταφίδες

Η συνταγή για δίχρωμο κέικ με µπανάνες και σταφίδες.

Κέικ Κρασιού

Πώς θα φτιάξεις κέικ κρασιού.

Κέικ µε Γιαούρτι και Μαχλέπι

Η συνταγή για κέικ με γιαούρτι και μαχλέπι.

Κέικ Αµυγδάλου Σιροπιαστό

Η συνταγή για ένα σιροπιαστό κέικ αμυγδάλου.

Κέικ με Αχλάδια, Μπανάνα και Βερίκοκα, χωρίς Ζάχαρη

Ένα υγρό κέικ γεμάτο φρουτένια αρώματα, γεύση εξωτική και ολίγον τι σοκολατένια.

Κέικ µε Καρότο, Καρύδι και Μήλο

Πώς θα φτιάξεις κέικ µε καρότο, καρύδι και µήλο.

Νηστίσιµο Κέικ µε Βερίκοκα

Η συνταγή για νηστίσιµο κέικ µε βερίκοκα.