Υλικά
1 ταψάκι 23 -25 εκ. Υλικά
2 φλ. αλεύρι
¾ φλ. ζάχαρη
2 κοφτά κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 κοφτό κ.γ. αλάτι
από 1 κοφτό κ.τ.: τριμμένη κανέλα, φρέσκο τριμμένο τζίντζερ και μπαχάρι
από ½ κοφτό κ.τ. τριμμένο γαρίφαλο και τριμμένο μοσχοκάρυδο
¾ φλ. ελαιόλαδο απαλό
1 φλ. χυμός ροδιού ή χυμός καρύδας χωρίς πρόσθετη ζάχαρη
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170o C.
Ανακατεύουμε το αλεύρι, την μπέικιν πάουντερ και το αλάτι, κοσκινίζουμε σε μπολ.
Προσθέτουμε τα μπαχαρικά, ανακατεύουμε πάλι και αφήνουμε στην άκρη.
Χτυπάμε καλά στο μπλέντερ ή με τον αβγοδάρτη, το ελαιόλαδο, το χυμό ροδιού ή καρύδας και τη ζάχαρη.
Ρίχνουμε το μείγμα του ελαιολάδου στο αλεύρι και ανακατεύουμε απαλά με τον αβγοδάρτη ή με κουτάλι ή με δύο πιρούνια (αν υπάρχουν σβόλοι αλευριού, τους αγνοούμε, διότι αν συνεχίζουμε να ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθούν, το κέικ δεν θα γίνει αφράτο).
Μεταφέρουμε το χυλό στο ταψί.
Ψήνουμε για 30 λεπτά περίπου.
Ελέγχουμε αν είναι έτοιμο βυθίζοντας στο κέντρο του γλυκού την κοφτερή λάμα ενός μαχαιριού.
Πρέπει να βγει καθαρή.
Επίσης, θα είναι έτοιμο, αν ζουλώντάς το με το δάχτυλο, η επιφάνεια ξαναέλθει στην αρχική της θέση.
Αφήνουμε να κρυώσει αρκετά πριν ξεφορμάρουμε.
Α.Τ.