banner
banner
banner

Κέικ με ξερά σύκα, μέλι και σοκολάτα

Συνταγή

Κέικ με ξερά σύκα, μέλι και σοκολάτα
Υλικά

2 ¾ φ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κ.γ. μπέικινγκ πάουντερ
½ κ.γ. μαγειρική σόδα
½ κ.γ. τριμμένο  μπαχάρι
½ κ.γ. τριμμένη κανέλλα
½ κ.γ. τριμμένο τζίντζερ ξερό
1 γερή πρέζα αλάτι
1 φλ. ξερά σύκα πλυμένα και κομμένα σε κομματάκια
1 ⅓ φλ. ανθόμελο 
1 φλ. τσάι earl grey
Ξύσμα από 1 λεμόνι ή πορτοκάλι
4 αβγά
¼ φλ. ελαιόλαδο απαλό ή σπορέλαιο
2 δόσεις βανιλίνη
1 φλ. ζάχαρη
200 γρ. κουβερτούρα τριμμένη

banner
Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170ο C. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψί διαμέτρου 27 εκ. τινάζουμε να φύγει το περισσό αλεύρι. Σε μικρό κατσαρολάκι βάζουμε το μέλι να πάρει βράση, αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε μέσα το τσάι και το  ξύσμα του λεμονιού ή του πορτοκαλιού και το αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά. Κοσκινίζουμε σε λεκάνη το αλεύρι, τη μπέικινγκ πάουντερ, την κανέλα, τη σόδα, το τζίντζερ, το μπαχάρι και το αλάτι. Ρίχνουμε μέσα τα σύκα και ανακατεύουμε. Σε μεγάλο μπολ, χτυπάμε με το μίξερ τα αβγά μέχρι να αφρατέψουν, περίπου 5 λεπτά. Ρίχνουμε διαδοχικά το ελαιόλαδο, τη βανίλια και τη ζάχαρη συνεχίζοντας να δουλεύουμε, μέχρι να έχουμε ένα μείγμα κάπως πυκνό και φουσκωμένο. Ρίχνουμε  εναλλάξ στα αβγά το αλεύρι (σε τρεις δόσεις) και το μέλι (σε δυο δόσεις) δουλεύοντας συνέχεια. Μεταφέρουμε τον χυλό στο ταψάκι. Ψήνουμε 55 -70 λεπτά, ανάλογα με το βάθος του ταψιού και τη δύναμη του φούρνου. Το κέικ είναι έτοιμο όταν βγει καθαρή η κοφτερή λάμα ενός μαχαιριού που θα βυθίσουμε στο κέντρο του. Αφήνουμε να κρυώσει σε σχάρα για 30 λεπτά. Με μαχαίρι, ξεκολλάμε το κέικ από τα πλαϊνά της φόρμας και το αφήνουμε να κρυώσει τελείως. Το ξεφορμάρουμε σε πιατέλα. Λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί και περιχύνουμε το κέικ.


Α.Τ.


Γλυκό

Γλυκά

banner

Εποχές

Γιορτές και περιστάσεις

banner

Πρώτες ύλες γλυκών

Αναζήτηση με φίλτρα

Αναζήτηση

Αναζήτηση
Αναζητήστε στο αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος