Follow us

Κέικ με κλημεντίνες

Κέικ με κλημεντίνες

Υλικά

3 μέτριες κλημεντίνες ή μανταρίνια
3 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 ½ κ.γ. μπέικινγκ πάουντερ
1 γερή πρέζα αλάτι
1 ½ φλ. άσπρη ζάχαρη
1 φλ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
3 αβγά
2 δόσεις βανιλίνη
200 ml γάλα ή χυμός μανταρινιού ή μισό -μισό
1 σφηνάκι Κουαντρό, αν θέλουμε

Εκτέλεση

Πλένουμε τις κλημεντίνες ή τα μανταρίνια, βγάζουμε το κοτσανάκι τους και τα κόβουμε σε κομμάτια. Αφαιρούμε τους σπόρους και το κεντρικό λευκό χοντρό στέλεχος και τα περνάμε μαζί με τη ζάχαρη από τη μουλινέτα (μαζί με τις φλούδες) μέχρι να γίνουν σαν πουρές. Σε λεκάνη κοσκινίζουμε το αλεύρι με τη μπέικινγκ πάουντερ και το αλάτι. Χτυπάμε ξεχωριστά τα αβγά, τη βανιλίνη, το βούτυρο, το γάλα ή τον χυμό και το λικέρ (αν χρησιμοποιούμε). Ρίχνουμε στο αλεύρι το μείγμα των αβγών και τις λιωμένες κλημεντίνες με τη ζάχαρη και ανακατεύουμε ελαφρά με ξύλινη κουτάλα. Δεν πειράζει αν μείνουν κάποιοι σβόλοι. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψί και τινάζουμε να φύγει το περισσό αλεύρι. Μετφέρουμε τον χυλό του κέικ στο ταψί και ψήνουμε περίπου 50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει. Αφήνουμε να χλιάνει, το χαλαρώνουμε από τις άκρες του ταψιού και το αναποδογυρίζουμε στην πιατέλα σερβιρίσματος. Το αφήνουμε να κρυώσει τελείως και το σερβίρουμε όπως είναι ή το πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη πριν το κόψουμε.

Α.Τ.

Επίσης...

Περισσότερα από

Γλυκό

Ηot drinks: καυτή χειμωνιάτικη απόλαυση

Τα ζεστά ποτά με βάση το κρασί ή κάποιο δυνατό αλκοόλ αρωματισμένο με μπαχαρικά, είναι μια από τις μεγάλες ;απολαύσεις και τελευταία στην Ελλάδα περιλαμβάνεται στη χειμωνιάτικη κουλτούρα του cocooning και της χαλάρωσης…

Τα all time classic γαλλικά γλυκά που αγαπήσαμε

Τα εμβλήματα της γαλλικής pâtisserie κρύβουν πίσω τους και συναρπαστικές ιστορίες! Εκτός από την γεύση τους, λοιπόν, το γλυκό παρελθόν τους είναι ένας ακόμη λόγος να ανακατέψουμε βούτυρα και ζάχαρες στην κουζίνα, ή έστω να απευθυνθούμε σε ζαχαροπλαστεία που τα αποδίδουν στην καλύτερη εκδοχή τους.