ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ TASTY

Κέικ με φρέσκες κλημεντίνες και ξερά σύκα

Κέικ με φρέσκες κλημεντίνες και ξερά σύκα

Υλικά

3 κλημεντίνες
3 φλ. ζάχαρη
1 φλ. ξερά σύκα ψιλοκομμένα
2 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ.γ. τριμμένη κανέλλα
1 κ.γ. τριμμένο μπαχάρι
1 δόση βανιλίνης
1 κ.γ. αλάτι
2 ½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 φλ. βούτυρο λιωμένο
3 αβγά
¾ φλ. γάλα

Εκτέλεση

Πλένουμε τα σύκα, κόβουμε το κοτσανάκι και τα ψιλοκόβουμε. Τα βάζουμε σε χλιαρό νερό να μουσκεύουν. Πλένουμε τις κλημεντίνες και τις κόβουμε σε λεπτές φέτες 2 χιλ. χωρίς να τις ξεφλουδίσουμε. Σε μια μεγάλη, πλατιά και χαμηλή κατσαρόλα, ανακατεύουμε 1 ½ φλ. ζάχαρη και ½ φλ. νερό και σιγομαγειρεύουμε ανακατεύοντας, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Ρίχνουμε τις φέτες από τις κλημεντίνες στο σιρόπι και σιγοβράζουμε κουνώντας πού και πού κυκλικά την κατσαρόλα γύρω στα 20 λεπτά, μέχρι να γίνουν οι φέτες σαν φρουΐ γλασέ. Τις βγάζουμε στραγγιστά με πιρούνι επάνω σε ελαφρά λαδωμένη λαδόκολλα και κρατάμε το σιρόπι που έχει μείνει. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C. Βουτυρώνουμε ένα ταψάκι διαμέτρου 24 εκ., στρώνουμε τις γλασαρισμένες φέτες του φρούτου στη βάση και αφήνουμε στην άκρη. Κοσκινίζουμε το αλεύρι, την μπέικιν πάουντερ και το αλάτι σε λεκάνη. Δουλεύουμε με το μίξερ το υπόλοιπο 1 ½ φλ. ζάχαρη με το βούτυρο να γίνουν ένα ομοιογενές μείγμα, προσθέτουμε ένα–ένα τα αβγά, το γάλα και τη βανίλια συνεχίζοντας να δουλεύουμε το μείγμα μέχρι να ενωθούν τελείως τα υλικά. Στραγγίζουμε τα σύκα και τα ρίχνουμε στο αλεύρι. Ανακατεύουμε με το χέρι να αλευρωθούν καλά. Ρίχνουμε στο αλεύρι το μείγμα των υγρών υλικών και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα να ενωθούν. Ρίχνουμε τον χυλό στο ταψί επάνω στις κλημεντίνες. Ψήνουμε για 50 λεπτά ή μέχρι να βγαίνει καθαρή η λάμα ενός μαχαιριού αν το βυθίσουμε στο κέντρο του κέικ. Το αφήνουμε να κρυώσει για 15 λεπτά και το αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα. Ρίχνουμε λίγο –λίγο με το κουτάλι το σιρόπι που έχουμε κρατήσει επάνω στο ζεστό κέικ, περιμένοντας να απορροφήσει τη μια κουταλιά πριν ρίξουμε την άλλη. Σερβίρουμε όταν απορροφηθεί όλο το σιρόπι.

A.T.

Επίσης...

Περισσότερα από

Γλυκό

Ηot drinks: καυτή χειμωνιάτικη απόλαυση

Τα ζεστά ποτά με βάση το κρασί ή κάποιο δυνατό αλκοόλ αρωματισμένο με μπαχαρικά, είναι μια από τις μεγάλες ;απολαύσεις και τελευταία στην Ελλάδα περιλαμβάνεται στη χειμωνιάτικη κουλτούρα του cocooning και της χαλάρωσης…

Τα all time classic γαλλικά γλυκά που αγαπήσαμε

Τα εμβλήματα της γαλλικής pâtisserie κρύβουν πίσω τους και συναρπαστικές ιστορίες! Εκτός από την γεύση τους, λοιπόν, το γλυκό παρελθόν τους είναι ένας ακόμη λόγος να ανακατέψουμε βούτυρα και ζάχαρες στην κουζίνα, ή έστω να απευθυνθούμε σε ζαχαροπλαστεία που τα αποδίδουν στην καλύτερη εκδοχή τους.