Follow us

Κέικ με βερίκοκα αναποδογυρισμένο, αρωματισμένο με λεμονοθύμαρο

Κέικ με βερίκοκα αναποδογυρισμένο, αρωματισμένο με λεμονοθύμαρο

Υλικά

1 κ. βερίκοκα φρέσκα
1 φλ. βούτυρο ή μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου
¾ φλ. ζάχαρη
2 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 γερή πρέζα αλάτι
2 αβγά
2 δόσεις βανιλίνη
2 κ.σ. φρέσκο λεμονοθύμαρο
Για την καραμέλα
3 κ.σ. βούτυρο
1/3 φλ. καστανή ζάχαρη
1 κ.σ. φρέσκο λεμονοθύμαρο

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C. Πλένουμε τα βερίκοκα, τα χωρίζουμε στα δύο και βγάζουμε τα κουκούτσια. Τα αφήνουμε να στραγγίξουν.
Φτιάχνουμε την καραμέλα: βουτυρώνουμε ένα αντικολλητικό ταψάκι με επίπεδη βάση διαμέτρου 23 εκ. και ρίχνουμε μέσα το βούτυρο και τη ζάχαρη. Το βάζουμε στον προθερμασμένο φούρνο μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να σχηματισθεί μια απαλή καραμέλα. Το βγάζουμε από το φούρνο και καλύπτουμε την καραμέλα με τα βερίκοκα όσο πιο πυκνά μπορούμε. Το αφήνουμε να κρυώσει.
Φτιάχνουμε τον χυλό του κέικ: κοσκινίζουμε το αλεύρι, την μπέικινγκ πάουντερ και το αλάτι σε μεγάλο μπολ. Χτυπάμε ξεχωριστά με το μίξερ χειρός το βούτυρο και τη ζάχαρη μέχρι να έχουμε ένα αφράτο μείγμα. Προσθέτουμε τα αβγά και τη βανιλίνη και συνεχίζουμε να δουλεύουμε μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά καλά. Τα ρίχνουμε στο μείγμα αλευριού, προσθέτουμε το λεμονοθύμαρο και ανακατεύουμε ελαφρά.
Μεταφέρουμε τον χυλό στο ταψί με τα βερίκοκα. Ψήνουμε περίπου 50 λεπτά. Ελέγχουμε αν είναι έτοιμο το κέικ με τη λάμα ενός μαχαιριού, που πρέπει να βγει στεγνή αν τη βυθίσουμε στο κέντρο του. Ξεφουρνίζουμε το γλυκό, το αφήνουμε 5 λεπτά, το ξεκολλάμε από τις άκρες με μαχαίρι και το αναποδογυρίζουμε προσεκτικά στην πιατέλα σερβιρίσματος. Βάζουμε στη θέση τους τα φρούτα αν έχουν ξεκολλήσει από τη βάση. Το αφήνουμε να κρυώσει τελείως πριν το κόψουμε.

Α.Τ.

Επίσης...

Περισσότερα από

Γλυκό

Ηot drinks: καυτή χειμωνιάτικη απόλαυση

Τα ζεστά ποτά με βάση το κρασί ή κάποιο δυνατό αλκοόλ αρωματισμένο με μπαχαρικά, είναι μια από τις μεγάλες ;απολαύσεις και τελευταία στην Ελλάδα περιλαμβάνεται στη χειμωνιάτικη κουλτούρα του cocooning και της χαλάρωσης…

Τα all time classic γαλλικά γλυκά που αγαπήσαμε

Τα εμβλήματα της γαλλικής pâtisserie κρύβουν πίσω τους και συναρπαστικές ιστορίες! Εκτός από την γεύση τους, λοιπόν, το γλυκό παρελθόν τους είναι ένας ακόμη λόγος να ανακατέψουμε βούτυρα και ζάχαρες στην κουζίνα, ή έστω να απευθυνθούμε σε ζαχαροπλαστεία που τα αποδίδουν στην καλύτερη εκδοχή τους.