Υλικά
1 ½ φλ. αλεύρι ντίνκελ Υλικά
1/3 φλ. λευκό αλεύρι
2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 πρέζα αλάτι
120 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου + 3 κ.σ.
150 γρ. μαύρη ζάχαρη + ½ φλ. ζάχαρη
1 δόση βανιλίνη
2 αβγά
1 φλ. (240 ml) κρέμα γάλακτος
2 κ.σ. κακάο
2 κ.γ. στιγμιαίος καφές
6 μέτρια αχλάδια
χυμός ενός λεμονιού
Εκτέλεση
Πλένουμε, ξεφλουδίζουμε και ξεσποριάζουμε τα αχλάδια.
Τα κόβουμε καθέτως σε φέτες πάχους ½ εκ.
και τα αλείφουμε με το χυμό λεμονιού να μην μαυρίσουν.
Αλείφουμε με βούτυρο μια στρογγυλή φόρμα με σούστα, διαμέτρου 20 -23 εκ.
και την πασπαλίζουμε με αλεύρι.
Τινάζουμε να φύγει το περισσό.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 ° С.
Κοσκινίζουμε τα αλεύρια, την μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και το κακάο σε μεγάλο μπολ.
Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο και τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν, προσθέτουμε τα αβγά, τη βανιλίνη και τον καφέ διαλυμένο σε ½ φλιτζάνι ζεστό νερό.
Ρίχνουμε το μείγμα στο μπολ με τα αλεύρια και προσθέτουμε και την κρέμα γάλακτος, ανακατεύοντας μέχρι να ενωθούν τα υλικά.
Μεταφέρουμε τον χυλό στη φόρμα, αραδιάζουμε τα αχλάδια στην επιφάνεια και πασπαλίζουμε με τα ¾ του φλιτζανιού της ζάχαρης.
Σκορπίζουμε τις 3 κ.σ βούτυρο κομμένο σε κομματάκια από πάνω.
Ψήνουμε περίπου 40 -50 λεπτά μέχρι να ξεκολλάει το κέικ από τα πλάγια και να έχει καραμελώσει η επιφάνεια.
Το βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει λίγο και ξεκουμπώνουμε τη σούστα.
Αυτό το κέικ είναι καλύτερο να καταναλωθεί την ίδια μέρα που το φτιάξαμε.