banner
banner
banner

Κέικ Βικτώρια (Victoria sponge cake)

Συνταγή

Κέικ Βικτώρια (Victoria sponge cake)
Υλικά

200 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
200 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
200 γρ. ζάχαρη άχνη
2 -3 κ.σ. γάλα
2 δόσεις βανιλίνης
4 αβγά
1 φλ. μαρμελάδα ράσμπερις ή φράουλα πολύ καλής ποιότητας
250 ml κρέμα γάλακτος
50 γρ. ζάχαρη άχνη
Για γαρνιτούρα: ¾ φλ. ζάχαρη άχνη

banner
Εκτέλεση

Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με τα 50 γρ. ζάχαρη άχνη σε σφιχτή σαντιγί και την αφήνουμε στο ψυγείο. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψάκι διαμέτρου 23 εκ.. Τινάζουμε να φύγει το περισσό αλεύρι.  Δουλεύουμε με το μίξερ το βούτυρο και τα 200 γρ. άχνη ζάχαρη μέχρι να ενωθούν πλήρως και να έχουμε ένα αφράτο μείγμα. Ρίχνουμε τα αβγά ένα -ένα και τη βανιλίνη και συνεχίζουμε να δουλεύουμε με το μίξερ μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε ελαφρά με δυο πιρούνια ή τον αβγοδάρτη -δεν πειράζει αν μείνουν σβόλοι. Ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να βγαίνει καθαρή η λάμα ενός μαχαιριού αν τη βυθίσουμε στο κέντρο του κέικ. Μεταφέρουμε το κέικ σε σχάρα και το αφήνουμε να κρυώσει τελείως. Το κόβουμε οριζοντίως στη μέση και μεταφέρουμε σε πιατέλα το κάτω κομμάτι. Απλώνουμε επάνω του τη σαντιγί και από πάνω τη μαρμελάδα ράσμπερι ή φράουλα. Σκεπάζουμε με το άλλο μισό κέικ. Κοσκινίζουμε τα ¾ φλ. ζάχαρη άχνη στην επιφάνεια και στα πλαϊνά του κέικ. 
(Σημ. σπεσιαλιτέ της αγγλικής κουζίνας).

Α.Τ.


Γλυκό

Γλυκά

banner

Εποχές

Γιορτές και περιστάσεις

banner

Πρώτες ύλες γλυκών

Αναζήτηση με φίλτρα

Αναζήτηση

Αναζήτηση
Αναζητήστε στο αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος