banner
banner
banner

Καρπουζένια (ή αδιαγγουρένια) Φολεγάνδρου

Συνταγή

Καρπουζένια (ή αδιαγγουρένια) Φολεγάνδρου
Υλικά

2 κιλά στραγγισμένη ψίχα καρπουζιού ή αδιάγγουρου (της τοπικής μικρόκαρπης και άνυδρης ποικιλίας καρπουζιού)
2 ποτήρια νερού ζάχαρη
800-900 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 βανίλια
λίγη κανέλα και  γαρύφαλλο σε σκόνη
1 ποτηράκι του κρασιού ελαιόλαδο
1/2 κιλό μέλι
λίγο λάδι και σουσάμι για το πασπάλισμα του ταψιού
σουσάμι για το πασπάλισμα της επιφάνειας της πίτας

banner
Εκτέλεση

Κόβουμε την καρπουζόψιχα σε κομμάτια και την τοποθετούμε σε τρυπητό για να στραγγίσουν τα υγρά της. Στη συνέχεια, τη λειώνουμε με τα δάχτυλά μας, προσθέτουμε τη ζάχαρη, το αλεύρι, τη βανίλια και τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε καλά το μείγμα για να ομογενοποιηθεί και να αποκτήσει την υφή πηκτού χυλού. Λαδώνουμε το ταψί μας και το πασπαλίζουμε με σουσάμι. Απλώνουμε το μείγμα και κουνάμε καλά το ταψί ώστε ή πίτα να έχει παντού το ίδιο πάχος. Περιχύνουμε την επιφάνεια του γλυκού με το ελαιόλαδο, φροντίζοντας να πάει παντού και
πασπαλίζουμε με άφθονο σουσάμι προκειμένου, με το ψήσιμο, να δημιουργηθεί μια τραγανή κρούστα, χαρακτηριστική για το συγκεκριμένο γλυκό. Ψήνουμε στους 180ο για 2-3 ώρες (ανάλογα και με το φούρνο) μέχρι να ροδίσει. Μόλις βγει από το φούρνο και όσο είναι ακόμα ζεστή, περιχύνουμε την καρπουζένια μας με μισό κιλό μέλι, κατά προτίμηση
θυμαρίσιο.


Α.Τ.


Γλυκό

Γλυκά

banner

Εποχές

Γιορτές και περιστάσεις

banner

Πρώτες ύλες γλυκών

Αναζήτηση με φίλτρα

Αναζήτηση

Αναζήτηση
Αναζητήστε στο αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος