banner
banner
banner

Καραμελωμένα μήλα με αφράτη κρέμα μυζήθρας και “βράχοι” από αμύγδαλο (του σεφ Βαγγέλη Φρονιμάκη)

Συνταγή

Καραμελωμένα μήλα με αφράτη κρέμα μυζήθρας και “βράχοι” από αμύγδαλο (του σεφ Βαγγέλη Φρονιμάκη)
Υλικά

Για τη μους μυζήθρας
1 κ. μυζήθρα
500 ml κρέμα γάλακτος 36%
125 γρ. αβγά
250 γρ. ζάχαρη
85 γρ. ζελατίνη
300 γρ. λευκή σοκολάτα
Για τους “βράχους” αμυγδάλου
500 γρ. πούδρα αμυγδάλου
500 γρ. βούτυρο γάλακτος
400 γρ. αλεύρι
100 γρ. αλεύρι από καλαμπόκι
500 γρ. ζάχαρη
50 γρ. βρ.
αλάτι, βανίλια
Για το παγωτό φιστίκι
500 ml γάλα 3,5%
80 γρ. κρόκοι αβγών
100 γρ. ζάχαρη
125 κρέμα γάλακτος 36%
50 γρ. ψίχα φιστικού ψημένη
Για τα καραμελωμένα μήλα
500 γρ. μήλα καθαρισμένα και κομμένα σε κύβους
150 γρ. ζάχαρη
50 γρ. μέλι
1 κ.γ. χυμό λεμονιού 

banner
Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε τη μους μυζήθρας: βάζουμε τη ζελατίνη να μαλακώσει σε ελάχιστο κρύο νερό. Βράζουμε την κρέμα γάλακτος. Σε μια μπασίνα (ή σε βαρύ μπολ) χτυπάμε τη ζάχαρη και τα αβγά, και ρίχνουμε σιγά -σιγά τη βρασμένη κρέμα, “ζεματίζοντας” το μείγμα. Προσθέτουμε τη μαλακωμένη ζελατίνα και τη λευκή σοκολάτα. Βάζουμε τη μυζήθρα σε βαριά λεκάνη και την αφρατεύουμε, χτυπώντας με τον αβγοδάρτη. Προσθέτουμε το μείγμα με τη σοκολάτα και ανακατεύουμε να ομογενοποιηθεί.
Ετοιμάζουμε τους “βράχους” αμυγδάλου: χτυπάμε στο μπλέντερ όλα τα υλικά μαζί να ενωθούν πολύ καλά, σχηματίζουμε “βράχους” 4 -5 εκ. με δύο βρεγμένα κουτάλια, τους τοποθετούμε επάνω σε λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160οC, για 15-20 λεπτά.
Eτοιμάζουμε το παγωτό φιστίκι: χτυπάμε το φιστίκι στη μουλινέτα να γίνει σαν πάστα και το αφήνουμε στην άκρη. Βάζουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά σε μια κατσαρόλα και μαγειρεύουμε στους 84οC, ανακατεύοντας συνεχώς σε χαμηλή φωτιά. Μόλις αρχίσει να πήζει, κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το μείγμα να χλειάνει. Προσθέτουμε την πάστα από το φιστίκι, ανακατεύουμε καλά και μεταφέρουμε στην κατάψυξη. Αφήνουμε για 24 ώρες. Το βγάζουμε από την κατάψυξη και το χτυπάμε στην παγωτομηχανή.
Ετοιμάζουμε τα μήλα: φτιάχνουμε καραμέλα με τη ζάχαρη και το μέλι ανακατεύοντας επάνω σε μέτρια φωτιά μαζί με λίγο νερό. Ρίχνουμε τα μήλα να πάρουν μια βράση, προσθέτουμε το χυμό λεμονιά και κατεβάζουμε από τη φωτιά.
Για να σερβίρουμε βγάζουμε με κορνέ τη μους μυζήθρας σε πιάτο, σε όποιο σχήμα θέλουμε. Βάζουμε ενδιάμεσα τους “βράχους” αμυγδάλου και τα καραμελωμένα μήλα και δίπλα το παγωτό φιστίκι.


Γλυκό

Γλυκά

banner

Εποχές

Γιορτές και περιστάσεις

banner

Πρώτες ύλες γλυκών

Αναζήτηση με φίλτρα

Αναζήτηση

Αναζήτηση
Αναζητήστε στο αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος