Follow us

Κανταΐφι ταψιού με μυζήθρα, κερασάκια γλασέ και αμύγδαλα

Κανταΐφι ταψιού με μυζήθρα, κερασάκια γλασέ και αμύγδαλα

Υλικά

Υλικά

500 γρ. φύλλο κανταΐφι φρέσκο ή κατεψυγμένο

180 -200 γρ. φρέσκο αγελαδινό βούτυρο

½  φλ. φρέσκο αγελαδινό βούτυρο για το άλειμμα του ταψιού

Για τη γέμιση

1 κ. φρέσκια μυζήθρα ανάλατη

½ φλ. κρέμα γάλακτος με πλήρη λιπαρά

200 γρ. άχνη ζάχαρη

½ φλ. κορνφλάουρ

8 αβγά

Ξύσμα από 1 λεμόνι

1 φλ. κερασάκια γλασέ κομμένα στη μέση

⅓ φλ. μπράντι

1 φλ. αμύγδαλα χωρίς τη φλούδα

Για το σιρόπι

½ φλ. ανθόμελο

½ φλ. ζάχαρη

1 φλ. νερό

Εκτέλεση

Αν χρησιμοποιούμε κατεψυγμένο φύλλο, το ξεπαγώνουμε τελείως πριν το χρησιμοποιήσουμε, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.

Ετοιμάζουμε το σιρόπι: βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη να λιώσει η ζάχαρη σε μέτρια φωτιά.

Προσθέτουμε το μέλι και βράζουμε άλλα 5 λεπτά.

Αποσύρουμε το σιρόπι (θέλουμε να είναι αραιό) και το αφήνουμε να κρυώσει.

Καβουρδίζουμε τα αμύγδαλα σε αντικολλητικό τηγανάκι μέχρι να πάρουν ελαφρύ καστανό χρώμα.

Τα χοντροτρίβουμε στη μουλινέτα.

Ετοιμάζουμε τη μυζήθρα: σε βαρύ μεγάλο μπολ βάζουμε τη μυζήθρα και τη λιώνουμε με το πιρούνι.

Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, τη ζάχαρη, τα αβγά, το μπράντι, το ξύσμα λεμονιού και το κορνφλάουρ και δουλεύουμε με το μίξερ μέχρι να ενωθούν πλήρως τα υλικά και να έχουμε μια λεία πηχτή κρέμα.

Ρίχνουμε τα κερασάκια και ανακατεύουμε με πιρούνι.

Ετοιμάζουμε το γλυκό: προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C.

Λιώνουμε το βούτυρο και το διατηρούμε ζεστό.

Χρησιμοποιώντας πινέλο, αλείφουμε καλά με βούτυρο που έχουμε για το άλειμμα, ένα ταψάκι διαμέτρου 30 εκ.

(τον πάτο και τα πλάγια).

Μοιράζουμε το κανταΐφι σε δύο μέρη και το βάζουμε σε δύο ξεχωριστά δοχεία.

Ανοίγουμε καλά το ένα μέρος με τα δάχτυλα (το ξένουμε) και ρίχνουμε σιγά –σιγά το μισό ζεστό βούτυρο.

Ανακατεύουμε ώστε να καλυφθούν πλήρως οι κλωστές με το βούτυρο.

Επαναλαμβάνουμε και με το υπόλοιπο φύλλο και το βούτυρο.

Στρώνουμε το μισό κανταΐφι στο ταψάκι και πιέζουμε ώστε να καλύψει ελαφρά και τα πλάγια.

Απλώνουμε σε μια στρώση τη γέμιση της μυζήθρας και καλύπτουμε με το υπόλοιπο κανταΐφι πιέζοντας απαλά.

Ραντίζουμε με νερό, σκεπάζουμε με λαδόκολλα και ψήνουμε για 30-35 λεπτά.

Αφαιρούμε τη λαδόκολλα και ψήνουμε άλλα 15 -20 λεπτά, μέχρι το φύλλο να γίνει τραγανό και να πάρει χρυσαφί χρώμα, προσέχοντας να μην αρπάξει το γλυκό.

Ξεφουρνίζουμε, κουνάμε το ταψί να ξεκολλήσει το γλυκό από τις άκρες.

Περιχύνουμε αργά –αργά το καυτό γλυκό με το κρύο σιρόπι μελιού, μέχρι να το απορροφήσει όλο, πασπαλίζουμε με τα καβουρδισμένα αμύγδαλα και το αφήνουμε μέχρι να κρυώσει τελείως.

Σερβίρουμε το γλυκό κομμένο σε κομμάτια.

Α.Τ.

Προσθέτουμε το μέλι και βράζουμε άλλα 5 λεπτά.

Αποσύρουμε το σιρόπι (θέλουμε να είναι αραιό) και το αφήνουμε να κρυώσει.

Καβουρδίζουμε τα αμύγδαλα σε αντικολλητικό τηγανάκι μέχρι να πάρουν ελαφρύ καστανό χρώμα.

Τα χοντροτρίβουμε στη μουλινέτα.

Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, τη ζάχαρη, τα αβγά, το μπράντι, το ξύσμα λεμονιού και το κορνφλάουρ και δουλεύουμε με το μίξερ μέχρι να ενωθούν πλήρως τα υλικά και να έχουμε μια λεία πηχτή κρέμα.

Ρίχνουμε τα κερασάκια και ανακατεύουμε με πιρούνι.

Λιώνουμε το βούτυρο και το διατηρούμε ζεστό.

Χρησιμοποιώντας πινέλο, αλείφουμε καλά με βούτυρο που έχουμε για το άλειμμα, ένα ταψάκι διαμέτρου 30 εκ.

(τον πάτο και τα πλάγια).

Μοιράζουμε το κανταΐφι σε δύο μέρη και το βάζουμε σε δύο ξεχωριστά δοχεία.

Ανοίγουμε καλά το ένα μέρος με τα δάχτυλα (το ξένουμε) και ρίχνουμε σιγά –σιγά το μισό ζεστό βούτυρο.

Ανακατεύουμε ώστε να καλυφθούν πλήρως οι κλωστές με το βούτυρο.

Επαναλαμβάνουμε και με το υπόλοιπο φύλλο και το βούτυρο.

Στρώνουμε το μισό κανταΐφι στο ταψάκι και πιέζουμε ώστε να καλύψει ελαφρά και τα πλάγια.

Απλώνουμε σε μια στρώση τη γέμιση της μυζήθρας και καλύπτουμε με το υπόλοιπο κανταΐφι πιέζοντας απαλά.

Ραντίζουμε με νερό, σκεπάζουμε με λαδόκολλα και ψήνουμε για 30-35 λεπτά.

Αφαιρούμε τη λαδόκολλα και ψήνουμε άλλα 15 -20 λεπτά, μέχρι το φύλλο να γίνει τραγανό και να πάρει χρυσαφί χρώμα, προσέχοντας να μην αρπάξει το γλυκό.

Ξεφουρνίζουμε, κουνάμε το ταψί να ξεκολλήσει το γλυκό από τις άκρες.

Περιχύνουμε αργά –αργά το καυτό γλυκό με το κρύο σιρόπι μελιού, μέχρι να το απορροφήσει όλο, πασπαλίζουμε με τα καβουρδισμένα αμύγδαλα και το αφήνουμε μέχρι να κρυώσει τελείως.

Σερβίρουμε το γλυκό κομμένο σε κομμάτια.

Α.Τ.

Επίσης...

Σοκολατόπιτα µε Μπανάνα

Η συνταγή για σοκολατόπιτα με μπανάνα.

Δροσερή Κρέµα µε Γιαούρτι

Η συνταγή για δροσερή κρέμα με γιαούρτι.

Περισσότερα από

Γλυκά

Ξερά Φρούτα µε Κονιάκ

Η συνταγή για ξερά φρούτα με κονιάκ.

Γιαούρτι µε Μπανάνα και Μέλι

Πώς θα φτιάξεις γιαούρτι με μπανάνα και μέλι.

Γλυκιά Πίτσα με Φιστικοβούτυρο και Μπανάνα

Η συνταγή για γλυκιά πίτσα με φιστικοβούτυρο και μπανάνα.

Μηλόπιτα Νηστίσιµη

Η συνταγή για νηστίσιμη μηλόπιτα.

Δαµάσκηνα µε Μαστίχα και Κρέµα Γιαουρτιού

Πώς θα φτιάξεις δαµάσκηνα µε µαστίχα και κρέµα γιαουρτιού.

Ρολό Μήλου

Πώς θα φτιάξεις το πιο νόστιμο ρολό μήλου.

Γλυκιά Πίτα µε Ξερά Φρούτα και Καρπούς

Η συνταγή για γλυκιά πίτα με ξερά φρούτα και καρπούς.

Πίτα µε Βερίκοκα και Χουρµάδες

Η συνταγή για πίτα με βερίκοκα και χουρμάδες.

Ανάποδο Κέικ με Ροδάκινα και Αμύγδαλα

Ένα βολικό ανάποδο κέικ, που καταδέχεται να κάνει παρέα με όλα τα φρούτα: και με μήλα και με ροδάκινα και με αχλάδια και με φράουλες και με βερίκοκα και με νεκταρίνια.

Δαμάσκηνα με Κρέμα

Βελούδινη και ευωδιαστή κρέμα, σχεδόν ημίρρευστη, φαίνεται σαν να μην περιέχει αλεύρι ή κορν φλάουρ, τρώγεται υπέροχα τόσο ζεστή όσο και κρύα.