Follow us

Κανταΐφι με κρέμα τυριών και καραμελωμένα μήλα

Κανταΐφι με κρέμα τυριών και καραμελωμένα μήλα

Υλικά

Υλικά

500 γρ. φύλλο κανταϊφι φρέσκο ή κατεψυγμένο

180-200 γρ. φρέσκο αγελαδινό βούτυρο λιωμένο

½ φλ. φρέσκο αγελαδινό βούτυρο για το άλειμμα του ταψιού

Για την κρέμα τυριού

350 γρ. ανθότυρο

150 γρ. τυρί κρέμα

1 -2 κ.σ. ζάχαρη άχνη

5 αβγά

1 φλ. φρυγανιά πολύ ψιλοτριμμένη  (στη μουλινέτα)

1 πρέζα μοσχοκάρυδο τριμμένο

2 δόσεις βανιλίνη

Ξύσμα από 1 μέτριο πορτοκάλι

Για τα μήλα

6 μέτρια μήλα

80 γρ. βούτυρο

80 γρ. ζάχαρη

1 κ.γ. κανέλα τριμμένη

Χυμός από 1 μέτριο πορτοκάλι

Για το σιρόπι

2 φλ. ζάχαρη 

2½  φλ. νερό

2 κ.σ. ανθόνερο ή ροδόνερο αν θέλουμε

Εκτέλεση

Αν χρησιμοποιούμε κατεψυγμένο φύλλο, το ξεπαγώνουμε τελείως πριν το χρησιμοποιήσουμε, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.

Ετοιμάζουμε τα μήλα: τα καθαρίζουμε και αφαιρούμε τον σκληρό πυρήνα.

Τα κόβουμε σε κύβους 1 εκ.

και τα ανακατεύουμε με το χυμό του πορτοκαλιού να μην μαυρίσουν.

Σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι λιώνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε την ζάχαρη.

Ανακατεύουμε με ξύλινη σπάτουλα σε μέτρια φωτιά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να γίνει σαν ελαφριά καραμέλα με ξανθό ανοιχτό χρώμα.

Προσθέτουμε τα μήλα μαζί με τον χυμό πορτοκαλιού και την κανέλα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και ανακατεύουμε τακτικά για 20 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν χρυσαφί χρώμα.

Αποσύρουμε και προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατεύουμε.

Ετοιμάζουμε την κρέμα ανθότυρου: βάζουμε σε βαρύ μπολ το ανθότυρο λιωμένο με το πιρούνι, το τυρί κρέμα, τη ζάχαρη άχνη, τη βανιλίνη και τα αβγά και χτυπάμε με το μίξερ χειρός μέχρι να ενωθούν απολύτως όλα τα υλικά και να γίνουν ένας λείος χυλός.

Προσθέτουμε τη φρυγανιά, και το μοσχοκάρυδο και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να απορροφηθεί η φρυγανιά και να έχουμε μια λεία κρέμα.

Φτιάχνουμε το σιρόπι: βράζουμε τη ζάχαρη και το νερό για 5 λεπτά (χρειαζόμαστε ένα ελαφρύ σιρόπι) και το αφήνουμε να κρυώσει.

Όταν κρυώσει προσθέτουμε και το ανθότυρο ή το ροδόνερο αν χρησιμοποιούμε.

Ετοιμάζουμε το γλυκό: προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C.

Λιώνουμε το βούτυρο και το διατηρούμε ζεστό.

Χρησιμοποιώντας πινέλο, αλείφουμε καλά με βούτυρο ένα ταψάκι διαμέτρου 30 εκ.

(τον πάτο και τα πλάγια).

Μοιράζουμε το κανταΐφι σε δύο μέρη και το βάζουμε σε δύο ξεχωριστά δοχεία.

Ανοίγουμε καλά το ένα μέρος με τα δάχτυλα (το ξένουμε) και ρίχνουμε σιγά –σιγά το μισό ζεστό βούτυρο.

Ανακατεύουμε ώστε να καλυφθούν πλήρως οι κλωστές με το βούτυρο.

Επαναλαμβάνουμε και με το υπόλοιπο φύλλο και το βούτυρο.

Στρώνουμε το μισό κανταΐφι στο ταψάκι και πιέζουμε ώστε να καλύψει ελαφρά και τα πλάγια.

Απλώνουμε σε μια στρώση τα καραμελωμένα μήλα και από πάνω απλώνουμε την κρέμα του ανθότυρου.

Καλύπτουμε με το υπόλοιπο κανταΐφι πιέζοντας απαλά.

Ραντίζουμε με νερό, σκεπάζουμε με λαδόκολλα και ψήνουμε για 30-35 λεπτά.

Αφαιρούμε τη λαδόκολλα και ψήνουμε άλλα 15 -20 λεπτά, μέχρι το φύλλο να γίνει τραγανό και να πάρει χρυσαφί χρώμα, προσέχοντας να μην αρπάξει το γλυκό.

Ξεφουρνίζουμε, κουνάμε το ταψί να ξεκολλήσει το γλυκό από τις άκρες.

Περιχύνουμε αργά –αργά το καυτό γλυκό με το κρύο σιρόπι, μέχρι να το απορροφήσει όλο και το αφήνουμε μέχρι να κρυώσει τελείως.

Σερβίρουμε κομμένο σε κομμάτια.

Α.Τ.

Ανοίγουμε καλά το ένα μέρος με τα δάχτυλα (το ξένουμε) και ρίχνουμε σιγά –σιγά το μισό ζεστό βούτυρο. Ανακατεύουμε ώστε να καλυφθούν πλήρως οι κλωστές με το βούτυρο. Επαναλαμβάνουμε και με το υπόλοιπο φύλλο και το βούτυρο. Στρώνουμε το μισό κανταΐφι στο ταψάκι και πιέζουμε ώστε να καλύψει ελαφρά και τα πλάγια. Απλώνουμε σε μια στρώση τα καραμελωμένα μήλα και από πάνω απλώνουμε την κρέμα του ανθότυρου. Καλύπτουμε με το υπόλοιπο κανταΐφι πιέζοντας απαλά. Ραντίζουμε με νερό, σκεπάζουμε με λαδόκολλα και ψήνουμε για 30-35 λεπτά. Αφαιρούμε τη λαδόκολλα και ψήνουμε άλλα 15 -20 λεπτά, μέχρι το φύλλο να γίνει τραγανό και να πάρει χρυσαφί χρώμα, προσέχοντας να μην αρπάξει το γλυκό. Ξεφουρνίζουμε, κουνάμε το ταψί να ξεκολλήσει το γλυκό από τις άκρες. Περιχύνουμε αργά –αργά το καυτό γλυκό με το κρύο σιρόπι, μέχρι να το απορροφήσει όλο και το αφήνουμε μέχρι να κρυώσει τελείως. Σερβίρουμε κομμένο σε κομμάτια. Α.Τ.

Επίσης...

Περισσότερα από

Γλυκά