Υλικά
300 γρ. φύλλο κανταΐφι φρέσκο ή κατεψυγμένοΥλικά
180 -200 γρ. φρέσκο βούτυρο αγελαδινό λιωμένο
200 γρ. ξερά σύκα λευκά
200 γρ. ξερά βερίκοκα
1 φλ. λευκό ρούμι
1 κ.γ. μαστίχα κοπανισμένη
4 κ.σ. ζάχαρη
1 κ.σ. μέλι
1 φλ. καρυδόψιχα κοπανισμένη
(προαιρετικά τριμμένο φιστίκι Αιγίνης για πασπάλισμα)
Εκτέλεση
Αν χρησιμοποιούμε κατεψυγμένο φύλλο, το ξεπαγώνουμε τελείως πριν το χρησιμοποιήσουμε, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
Πλένουμε τα σύκα και κόβουμε το κοτσανάκι τους.
Πλένουμε τα βερίκοκα.
Τα μουσκεύουμε από βραδίς σε χλιαρό νερό.
Το πρωί τα στραγγίζουμε και τα σιγοβράζουμε σε κατσαρολάκι με νερό ίσα να τα σκεπάζει για 10 λεπτά.
Προσθέτουμε το ρούμι, τη ζάχαρη, το μέλι και τη μαστίχα και βράζουμε για άλλα 10 λεπτά.
Πρέπει να μαλακώσουν τελείως.
Τα στραγγίζουμε πολύ καλά και βράζουμε το σιρόπι μέχρι να δέσει ελαφρά.
Το αφήνουμε να κρυώσει.
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180ο C.
Χρησιμοποιώντας πινέλο, βουτυρώνουμε πολύ καλά ένα αντικολλητικό ταψί (ή στρώνουμε με λαδόκολλα ένα ταψί και τη βουτυρώνουμε πολύ καλά).
Ανοίγουμε το κανταΐφι με τα δάχτυλα (το ξένουμε) και το χωρίζουμε σε 50 περίπου λωρίδες.
Στην άκρη κάθε λωρίδας βάζουμε από ένα κομμάτι φρούτο, σύκο ή βερίκοκο,πασπαλίζουμε με λίγη καρυδόψιχα και ρίχνουμε ένα κ.γ.
βούτυρο.
Γυρίζουμε τις άκρες του φύλλου προς τα μέσα και τυλίγουμε σε ένα μικρό, χαλαρό ρολό.
Μεταφέρουμε το κανταϊφάκι στο ταψί.
Επαναλαμβάνουμε μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.
Περιχύνουμε τα κανταϊφάκια με το υπόλοιπο βούτυρο, ένα-ένα με το κουτάλι και τα ραντίζουμε με λίγο νερό για να μη στεγνώσουν.
Τα ψήνουμε για 30΄ σκεπασμένα με λαδόκολλα.
Αφαιρούμε τη λαδόκολλα και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 15 λεπτά μέχρι να ροδίσουν, προσέχοντας να μην αρπάξουν.
Ξεφουρνίζουμε, περιχύνουμε σιγά -σιγά τα καυτά γλυκάκια με το κρύο σιρόπι και αφήνουμε να κρυώσουν τελείως μέσα στο ταψί πριν σερβίρουμε.
Αν θέλουμε μπορούμε να τα πασπαλίσουμε με τριμμένο φιστίκι Αιγίνης και να προσφέρουμε μαζί παγωτό, ή κρέμα σαντιγί ή γιαούρτι.
Α.Τ.