banner
banner
banner

Ιρέν Παπά

Η γλυκιά ζωή του ζαχαροπλάστη

Πέμπτη, 19 Οκτωβρίου 2000

Πιπέρια, ροδοπέταλα, πράσινα μήλα… Απρόσμενα υλικά για ευφάνταστες γλυκές συνθέσεις. Η Ιρέν Παπά λατρεύει το άγλυκο και τρελαίνεται να ψάχνει καινούργιες γεύσεις στο ζαχαροπλαστείο «Irene».

Ιρέν Παπά

Πώς θα σας φαινόταν μια τούρτα με ροδοπέταλα και τσικουδιά; Τι θα λέγατε αν το δυνατό καφέ του πρωινού σας συνόδευε ένα κέικ σοκολάτας με τέσσερα πιπέρια (ροζ, πράσινο, άσπρο, μαύρο), φιστίκια Αιγίνης και βότκα; Θα μπορούσατε να πείτε όχι σε μια τούρτα με κάστανο και γιασεμί ή μια μους με γιαούρτι, μέλι, φιστίκι και μαύρο σουσάμι;

Υπεύθυνη των ευφάνταστων, καινούργιων αυτών γεύσεων είναι η Ιρέν Παπά. Γεννημένη πριν από 35 χρόνια στις Βρυξέλλες, με σπουδές Γαλλικής Φιλολογίας, ανακάλυψε το γλυκύτερο εαυτό της στο EcoIe NationaI de Patisserie et de BouIangerie. Ήθελε να γίνει chef exceptionneIIe με δικό της ρεστοράν, την κέρδισε όμως τελικά η ζαχαροπλαστική (και πώς να γίνει διαφορετικά η Ιρέν μεγάλωσε γύρω από τα πόδια του Κύπριου ζαχαροπλάστη πατέρα της, που έκανε καριέρα στη Μεγαλόνησο, στο Ζαΐρ και στο Βέλγιο). Το «Irene» είναι χώρος μίνιμαλ αισθητικής (μάρμαρο, μέταλλο, αμμοβολημένο κρύσταλλο), εργαστήριο, αλλά και εκθετήριο γλυκισμάτων. Ο τρόπος που η Ιρέν προβάλλει τις δημιουργίες της συνάδει με τον τρόπο που ενορχηστρώνει τις πρώτες ύλες της. Τα συστατικά διατηρούν την ατομικότητά τους, ενώ συγχρόνως υποτάσσονται στο σύνολο, συναποτελώντας κάτι καινούργιο. Μια μουσική αντίληψη της γεύσης;

Γλυκό άρωμα φουρνιστού μήλου μάς παίρνει τη μύτη, καθώς μπαίνουμε στο φωτεινό χώρο της Θησέως 57. Είναι από το κέικ πικραμύγδαλου με πράσινο μήλο. Η υγρασία του φρούτου δροσίζει τον ουρανίσκο και η ευωδιά ξετρελαίνει την όσφρηση. «Πώς δένουν τα πιπέρια με τη σοκολάτα, το φιστίκι Αιγίνης και τη βότκα;», ρωτάμε. Κι εκείνη: «Με το άλεσμα των πιπεριών έχουμε στο κέικ πλούσιο άρωμα και ευχάριστη αψάδα. Τα 200 γρ. ζάχαρης διατηρούν την ισορροπία, ενώ η πικρή σοκολάτα αναστρέφει την κατάσταση». Ανατρεπτική η Ιρέν, έχει μειώσει στο ελάχιστο τη ζάχαρη, το αλάτι, τα λιπαρά είναι αέρινη η γλυκύτητα των γλυκών της. Δουλεύει μόνη της τη σοκολάτα, με κακάο και γαλλική κρέμα γάλακτος, ετοιμάζει χειροποίητα Marzipan με περγαμόντο και μακροπίπερο(!), μπορεί να αφιερώσει δύο ολόκληρα οκτάωρα ζωντανεύοντας τα παραμύθια της Χαλιμάς σε παιδικές τούρτες, που είναι το μεγάλο της μεράκι. Διακρίνουμε τα δεκάδες σκεύη του εργαστηρίου στο βάθος, ενώ το βλέμμα περιπλανιέται απολαυστικά στα σοκολατάκια, τα μπισκότα, τις μαρμελάδες, τις τάρτες, τα υπέροχα «διαφορετικό» προφιτερόλ - ανθεστήρια γεύσης, που αναπαύονται σε πιατέλες από αμμοβολημένο κρύσταλλο. Η συσκευασία για το σπίτι είναι επίσης ξεχωριστής αισθητικής: οικολογική, γκρίζα, σπάγκος, ένα κομματάκι κανέλας, ένα κλαδάκι με πράσινα φύλλα.

Και όσο για τα χρήματα που καλείται να πληρώσει ο πελάτης, η σχέση ποιότητας/τιμής είναι εξαιρετική: οι τούρτες κοστίζουν 7.500-8.000 δρχ το κιλό, οι πάστες 800-1.000 δρχ η μία, τα μπισκότα 4.500-6.500 δρχ το κιλό, τα σοκολατάκια 12.000 δρχ το κιλό. Σημειώστε ότι από τον Οκτώβριο τα γλυκά του «Irene» θα φιγουράρουν και στον κατάλογο του Cafe-Restaurant «Πόρτες» (Λ. Κηφισίας 242, Ψυχικό).
Επιστρέφουμε στην πραγματικότητα, η σκέψη όμως παραμένει στο «Irene». «Η ζωή του ζαχαροπλάστη είναι. .. γλυκιά», μας βεβαιώνει η Ιρέν Παπά, αλλά αυτό το «γλυκιά» ακούγεται περίεργα για μια maitre en patisserie, που άφησε τη ζάχαρη για τα ... πιπέρια, τις τσικουδιές και τα ροδοπέταλα.
(«Irene»: Λ. Θησέως 57 -συνέχεια της Κηφισίας, Εκάλη, 210-6229226).

banner


Γλυκά

banner

Εποχές

Γιορτές και περιστάσεις

banner

Πρώτες ύλες γλυκών

Αναζήτηση με φίλτρα

Αναζήτηση

Αναζήτηση
Αναζητήστε στο αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος