Follow us

Η επέλαση της σοκολάτας

Η επέλαση της σοκολάτας

Οι πιο λαμπερές γιορτές του χρόνου είναι εδώ και αυτό σημαίνει και την επέλαση της σοκολάτας σε κάθε μορφή, από τα πιο μικρά και απλά σοκολατάκια, μέχρι τα πιο σύνθετα και πολύπλοκα κέικς, τις τούρτες, τις μους. Το πάθος μας για γλυκά με σοκολάτα γιγαντώνεται τέτοιες μέρες και η ευχαρίστηση να φτιάχνεις ένα γλυκό με σοκολάτα είναι η ίδια για όσους αγαπούν την κουζίνα (ίσως και μεγαλύτερη) με την ευχαρίστηση να απολαμβάνεις έτοιμο το σοκολατένια γλυκό των ονείρων σου.
Αν και πολλά είναι τα μυστικά που κρύβονται πίσω από ένα πετυχημένο γλυκό σοκολάτας, τώρα δεν είναι η στιγμή για να τα πιάσουμε και να τα αναλύσουμε ένα προς ένα, αλλά μάλλον να δούμε τα βασικά, διότι έχουμε και μερικά τραπέζια που μας περιμένουν –είτε ως οικοδεσπότες είτε ως καλεσμένοι...

Βασικό, λοιπόν, είναι να λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί και όχι κατευθείαν επάνω στη φωτιά, για να αποφύγουμε το ρίσκο του καψίματος. Μπεν μαρί είναι η τεχνική να βάζουμε το υλικό μας σε ένα κατσαρολάκι και να το στερεώνουμε στα χείλη μιας μεγαλύτερης κατσαρόλας, με νερό που έχει μόλις βράσει και φθάνει στη μέση του κατσαρολιού (δεν ακουμπάει το επάνω σκεύος). Έτσι, η σοκολάτα λιώνει απαλά κάτω από την επιρροή της έμμεσης θερμότητας που δέχεται από το βραστό νερό.
Δεύτερο βασικό, είναι να μην πέσει ούτε μια σταγόνα νερό μέσα στη σοκολάτα την ώρα που τη λιώνουμε, διότι με κάθε σταγόνα δημιουργείται αμέσως και ένας κόμπος, που δεν πρόκειται να διαλυθεί ποτέ, έστω κι αν ανακατεύουμε μέχρι... τα επόμενα Χριστούγεννα.

Αν φτιάχνουμε σάλτσα σοκολάτα (ganache) που χρειάζεται κρέμα γάλακτος, την κρέμα γάλακτος δεν την βράζουμε, αλλά απλώς τη ζεσταίνουμε και την ρίχνουμε στη σοκολάτα πριν φθάσει στο σημείο βρασμού, για να μην «κόψει» το μείγμα.
Αν δεν αισθανόμαστε πολύ σίγουροι για τις ικανότητές μας στο λιώσιμο της σοκολάτας, υπάρχει και το κακάο για να κάνουμε ένα ωραίο σοκολατένιο κέικ ή μια ωραία σάλτσα σοκολάτας. Κοσκινίζουμε 4 -5 κουταλιές της σούπας κακάο μαζί με το αλεύρι που λέει η συνταγή για το κέικ και διαλύουμε 7 -8 κουταλιές κακάο σε 1 φλιτζάνι καυτό νερό μαζί με ½ φλιτζάνι γάλα εβαπορέ για μια ωραία σάλτσα ( ή 1 φλιτζάνι ζεστή κρέμα γάλακτος).

Πάντως, αν ούτε χρόνο ούτε διάθεση έχουμε για σοκολατοδημιουργίες, υπάρχει και το έτοιμο σιρόπι σοκολάτας μέσα στο οποίο μπορούμε να βουτήξουμε μπανάνες ή μήλα ή ανανά –ένα είδος πρόχειρου φοντί, ας πούμε, και η σοκολατένια γιορτινή νότα βρίσκεται σε χρόνο dt στον ουρανίσκο μας.

Updated: 12/12/19
Ημερομηνία α' δημοσίευσης: 14/12/18

Επίσης...

Περισσότερα από

Γλυκό

Ηot drinks: καυτή χειμωνιάτικη απόλαυση

Τα ζεστά ποτά με βάση το κρασί ή κάποιο δυνατό αλκοόλ αρωματισμένο με μπαχαρικά, είναι μια από τις μεγάλες ;απολαύσεις και τελευταία στην Ελλάδα περιλαμβάνεται στη χειμωνιάτικη κουλτούρα του cocooning και της χαλάρωσης…

Τα all time classic γαλλικά γλυκά που αγαπήσαμε

Τα εμβλήματα της γαλλικής pâtisserie κρύβουν πίσω τους και συναρπαστικές ιστορίες! Εκτός από την γεύση τους, λοιπόν, το γλυκό παρελθόν τους είναι ένας ακόμη λόγος να ανακατέψουμε βούτυρα και ζάχαρες στην κουζίνα, ή έστω να απευθυνθούμε σε ζαχαροπλαστεία που τα αποδίδουν στην καλύτερη εκδοχή τους.