banner
banner
banner

Γλυκό του κουταλιού με λευκή μελιτζάνα Σαντορίνης (της Μαργαρίτας Αλεφραγκή)

Συνταγή

Γλυκό του κουταλιού με λευκή μελιτζάνα Σαντορίνης (της Μαργαρίτας Αλεφραγκή)
Υλικά

1 κ. λευκές μελιτζάνες
1 ½ κ. ζάχαρη
1 ματσάκι φρέσκο δυόσμο
Χυμός και ξύσμα από 2 λεμόνια
1 κ. αλάτι χοντρό

banner
Εκτέλεση

Πλένουμε τις μελιτζάνες, τις καθαρίζουμε από το κοτσάνι τους και τις κόβουμε σε μικρούς κύβους.
Διαδικασία ξεπικρίσματος: βάζουμε τις μελιτζάνες σε μια λεκάνη με 1 lt  νερό και το μισό αλάτι για δέκα λεπτά περίπου. Τις στραγγίζουμε, πετάμε το νερό και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία άλλη μια φορά με το υπόλοιπο αλάτι και άλλο 1 lt  νερό. Στη συνέχεια, βάζουμε τις μελιτζάνες σε κατσαρόλα με 1 lt νερό και το ½  κ. ζάχαρη και τις βράζουμε για μια ώρα. Τις στραγγίζουμε σε σουρωτήρι και πετάμε αυτό το πρώτο σιρόπι.
Βάζουμε τις μελιτζάνες, το 1 κ. ζάχαρη και ένα ποτήρι του κρασιού νερό σε μια κατσαρόλα να σιγοβράσουν για μια ώρα και να πάρει το γλυκό ένα ελαφρύ κίτρινο χρώμα. Στην συνέχεια, ρίχνουμε τον χυμό του λεμονιού και το ξύσμα. Για να δούμε πότε το γλυκό μας είναι έτοιμο ρίχνουμε μια σταγόνα από το σιρόπι στο νύχι μας ή σε ένα πιατάκι. Αν είναι έτοιμο το γλυκό, η σταγόνα θα πρέπει να στέκεται και να έχει σχήμα σαν ένα δάκρυ. Αφού δέσει το σιρόπι μας, σβήνουμε τη φωτιά και κρεμάμε το ματσάκι του δυόσμου μέσα στην κατσαρόλα με το γλυκό, δεμένο με ένα βαμβακερό σπάγγο. Μετά τα 10 λεπτά, αφαιρούμε τον δυόσμο και αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει τελείως πριν το σερβίρουμε.
(Συνταγή από την ταβέρνα «Η Σπηλιά του Νικόλα» στο Ακρωτήρι Σαντορίνης)


Γλυκό

Γλυκά

banner

Εποχές

Γιορτές και περιστάσεις

banner

Πρώτες ύλες γλυκών

Αναζήτηση με φίλτρα

Αναζήτηση

Αναζήτηση
Αναζητήστε στο αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος