Follow us

Γλυκά με μέλι

Γλυκά με μέλι

Το μέλι προσφέρει πολλές δυνατότητες για να δώσουμε στα γλυκά μας μια ιδιαίτερη αρωματική νότα αλλά και μια ιδιαίτερη υφή. Προσφέρεται ακόμα και για μια απλή αλλά εκλεπτυσμένη διακόσμηση, αν ρίξουμε απλώς λίγο χρυσαφί μέλι στην επιφάνεια του γλυκού μας. Ας δούμε όμως κάποιες εφαρμογές του:
Είναι ένα πολύ ενδιαφέρον ενισχυτικό γεύσης και αποδίδει θαυμάσια αν το διαλύσουμε μέσα σε τσάι ή κάποιο άλλο αφέψημα βοτάνων προκειμένου να το χρησιμοποιήσουμε σε ένα κέικ στη θέση του γάλακτος. Aς το βάλουμε, λοιπόν, στο πρόγραμμα τώρα που πλησιάζει η Σαρακοστή, όταν θα θέλουμε να φτιάξουμε ένα νηστίσιμο γλυκό.
Προσδίδει «τρυφερή» υφή στα κέικ και γενικά στα αρτοποιήματα και ακόμα, αν χρησιμοποιηθεί σε ικανή ποσότητα, παρατείνει τη διάρκεια ζωής και την υγρασία τους (αργούν να στεγνώσουν).
Βοηθάει να αποκτήσουν πιο δεμένη υφή και να διατηρήσουν το σχήμα τους οι πουτίγκες, οι πάστες και οι τούρτες.
Προσθέτει χρώμα στις κρέμες, στα παγωτά και στα ζελέ.

Και ορισμένα tips για την καλύτερη χρήση του:
Ως γενική αρχή, όταν χρησιμοποιούμε μέλι στις συνταγές μας αντικαθιστώντας την ζάχαρη, καλό είναι να μειώνουμε κάπως την ποσότητα διότι είναι αρκετά πιο γλυκό. Δεν είναι βέβαια
όλα τα μέλια το ίδιο γλυκά. Ας πούμε, το μέλι της κουμαριάς είναι σχεδόν πικρό και της καστανιάς δεν είναι ιδιαίτερα γλυκό.
Όταν χρησιμοποιούμε μέλι, καλό είναι να μειώνουμε την ποσότητα των υγρών κατά ¼ φλ. υγρό για κάθε φλ. μελιού που θα προσθέσουμε.
Θα πρέπει να χτυπάμε το μέλι για περισσότερη ώρα και σε μεγαλύτερη ταχύτητα (ή με μεγαλύτερη δύναμη αν χρησιμοποιούμε αβγοδάρτη) σε σύγκριση με τη ζάχαρη.
Καλό είναι να προσθέτουμε ½ κ.γ. μαγειρική σόδα για κάθε φλ. μέλι που θα χρησιμοποιήσουμε.
Όταν χρησιμοποιούμε το μέλι σε μαρμελάδες, ζελέ ή καραμέλα, θα πρέπει να αυξάνουμε τη θερμότητα κατά τι (σε σχέση με τη θερμοκρασία που απαιτείται όταν φτιάχνουμε τη συνταγή με ζάχαρη), για να εξατμισθεί το επιπλέον υγρό. Περισσότερα tips και συνταγές για γλυκά με μέλι εδώ.

Επίσης...

Περισσότερα από

Γλυκό

Ηot drinks: καυτή χειμωνιάτικη απόλαυση

Τα ζεστά ποτά με βάση το κρασί ή κάποιο δυνατό αλκοόλ αρωματισμένο με μπαχαρικά, είναι μια από τις μεγάλες ;απολαύσεις και τελευταία στην Ελλάδα περιλαμβάνεται στη χειμωνιάτικη κουλτούρα του cocooning και της χαλάρωσης…