banner
banner
banner

Γλυκά με γλυκοπατάτα!

Άρτεμις Τζίτζη Άρτεμις Τζίτζη Παρασκευή, 26 Οκτωβρίου 2018

Γλυκά με γλυκοπατάτα!

Ας αρχίσουμε με τα βασικά: άλλο είναι η πατάτα κι άλλο η γλυκοπατάτα. Η γλυκοπατάτα, δηλαδή, δεν είναι απλώς μια γλυκιά πατάτα, αλλά είναι ένα εντελώς διαφορετικό φυτό. Το βοτανικό όνομά της είναι Ipomoea batatas, του γένους Convolvulaceae (Πατάτες Ιπόμοια του γένους των Περιπλοκοειδών). Υπάρχουν πολλά είδη γλυκοπατάτας, οι περισσότερες με υπέροχα χρώματα που διατηρούνται και αφού μαγειρευτούν: με φλούδα κοκκινωπή ή στην απόχρωση του χαλκού και πορτοκαλί σάρκα, με ανοιχτή μπεζ φλούδα και κρεμ σάρκα, με μπορντό φλούδα και λευκή σάρκα, με μελιτζανί φλούδα και μπορντό σάρκα, κλπ.

Στην Ελλάδα, παράγονται σε περιορισμένη ποσότητα και καλλιεργούνται κυρίως στη Νάξο, στην Κέρκυρα, στη Σπάρτη και στην Πάτρα. Η γεύση της γλυκοπατάτας θυμίζει βασικά κάστανο, αλλά ποικίλλει σε γλυκύτητα ανάλογα με το είδος της. Όσον αφορά τη θρεπτική της αξία, είναι πραγματικός θησαυρός: περιέχει μεγάλη ποσότητα από βιταμίνες Α κυρίως, αλλά και C, D, ιχνοστοιχεία και μέταλλα όπως σίδηρο, μαγνήσιο, κάλιο, μαγγάνιο, βιοτίνη, καροτενοειδή (βήτα-καροτίνη και λουτεΐνη, ιδιαίτερα αυτές που έχουν πορτοκαλί σάρκα) και έχουν επίσης μεγάλες ποσότητες από αντιοξειδωτικές ουσίες. Τέλος, για όσους ενδιαφέρονται για τον έλεγχο του βάρους τους, είναι σημαντικό πως οι γλυκοπατάτες έχουν λιγότερες θερμίδες από τις πατάτες (100 γρ. πατάτα ψητή ή βραστή με τη φλούδα χωρίς αλάτι/149 θερμίδες, 100 γρ. γλυκοπατάτα ψητή η βραστή με τη φλούδα χωρίς αλάτι 90 θερμίδες).

Από μαγειρική άποψη, στην ελληνική κουζίνα οι γλυκοπατάτες δεν παίζουν κάποιο ιδιαίτερο ρόλο αν και ταιριάζουν με πολλά υλικά και προσθέτουν μια ιδιαίτερη διάσταση στις αλμυρές συνταγές. Εδώ θα βρείτε αρκετές ιδέες για την αξιοποίησή τους. Ακόμα λιγότερο, χρησιμοποιούμε στην Ελλάδα τις γλυκοπατάτες ως πρώτη ύλη για τα γλυκά. Και είναι ακριβώς τέτοιες συνταγές αυτές που ακολουθούν, με πρώτη τη διάσημη αμερικάνικη πίτα με γλυκοπατάτα (sweet patatoe pie), που δίπλα στην κολοκυθόπιτα σφραγίζει τη γιορτή των Ευχαριστιών (Thanksgiving Day), προς το τέλος του Νοέμβρη.

banner


Συνταγές
Δείτε όλα τα συνταγογραφικά της ενότητας

Γλυκά

banner

Εποχές

Γιορτές και περιστάσεις

banner

Πρώτες ύλες γλυκών

Αναζήτηση με φίλτρα

Αναζήτηση

Αναζήτηση
Αναζητήστε στο αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος