Δροσερό και με ευχάριστη υπόξινη γεύση, το γιαούρτι είναι μια all time classic επιλογή ως επιδόρπιο με μέλι, ξηρούς καρπούς και κανέλα ή με κάποια μαρμελάδα. Είναι, όμως, και ένα υλικό που δίνει σώμα στα κρύα γλυκά (μους, πανακότα, ζελέ) και κάνει πιο αφράτα τα γλυκά με αλεύρι (κέικ, πίτες). Τα αρωματικά που ταιριάζουν στα γλυκά που περιέχουν γιαούρτι δεν έχουν και πολλούς περιορισμούς: σίγουρα του πηγαίνουν όλα τα αρωματικά βότανα και αρκετά μπαχαρικά (βανίλια, καρδάμωμο, κανέλλα, μαστίχα) και βεβαίως τα εσπεριδοειδή (λεμόνι, πορτοκάλι, μανταρίνι). Συνδυάζεται καλά επίσης με τη σοκολάτα, το κακάο και τα κόκκινα φρούτα είτε μέσα στο μείγμα του γλυκού είτε ως γαρνιτούρα από πάνω.
Όσον αφορά στο τι είδους γιαούρτι θα χρησιμοποιήσουμε, το στραγγιστό δίνει τα καλύτερα αποτελέσματα. Αν χρησιμοποιήσουμε light, πάντως, το γλυκό θα εμπλουτιστεί αν περιέχει γάλα ή κρέμα γάλακτος με όλα του τα λιπαρά. Τι γίνεται με το πρόβειο παραδοσιακό γιαούρτι με την πέτσα; Υποθέτω πως μπορεί άνετα να χρησιμοποιηθεί σε κέικς και γενικά, γλυκά που περιέχουν αλεύρι (και η πέτσα) αλλά όχι στα γλυκά ψυγείου.