Follow us

Γλυκά με φρούτα

Τα καλοκαιρινά φρούτα, είναι εξόχως πολυμορφικά. Η ηδονική γλυκιά γεύση τους και η «συνεργάσιμη» φύση τους αναδεικνύουν ιδανικά καθημερινά έτοιμα υλικά, όπως το γιαούρτι η σαντιγί και το τυρί, σε ελαφρά και φίνα επιδόρπια. Και βεβαίως, οι afficionados της ζαχαροπλαστικής θα ανακαλύψουν πεδίο δόξας λαμπρό, αν θελήσουν να εξερευνήσουν τις δυνατότητές τους σε πιο σύνθετο επίπεδο.

Γλυκά με φρούτα

Από τότε που η ζάχαρη έπαψε να είναι προνόμιο των πλουσίων της Ευρώπης, γύρω στον 18ο αιώνα, και έγινε προσιτή στον καθένα, τα βιβλία μαγειρικής άρχισαν να αφιερώνουν όλο και περισσότερες σελίδες στα γλυκά. Και ήταν γλυκά που είχαν ως βάση τους κυρίως τα φρούτα. που συντηρημένα ως μαρμελάδες, κομπόστες, ζελέ, αλλά και λικέρ, πρόσφεραν τα αρώματα, τη γεύση και το χρώμα τους όλο το χρόνο. Και τα δικά μας γλυκά του κουταλιού, άλλωστε, έτσι ξεκίνησαν τη λαμπρή τους καριέρα, παραμερίζοντας τις παραδοσιακές γεύσεις που στηρίζονταν στο μέλι, στο πετιμέζι και στα αποξηραμένα φρούτα. Ακόμα και τώρα πάντως, τα ενδιαφέροντα φρουτένια γλυκά δεν έχουν περίοπτη θέση. Σοκολάτα, σιροπιαστά και κρέμες κερδίζουν τις εντυπώσεις και μόνο το γλυκό του κουταλιού παλεύει για μια αξιοπρεπή θέση στο κλείσιμο ενός ωραίου γεύματος. Ουδείς προφήτης στον τόπο του. Ίσως λόγω της αφθονίας τους, υποτιμάται η αξία τους ως πρώτη ύλη για έντεχνη ζαχαροπλαστική. Πόσο έντεχνη; Όπως φαίνεται και στις συνταγές που δίνουμε, λίγη τέχνη και λίγη τόλμη χρειάζονται για υπέροχα αποτελέσματα (για πολύ τέχνη, έχουμε τον Παρλιάρο…).

Τα εύκολα

Διαλέξτε τα φρούτα που θέλετε και βάλτε τα στο μπλέντερ με λίγη ζάχαρη-άχνη ίσα ίσα να λιώσουν. Στραγγίστε τα καλά και ανακατέψτε τα με το τυρί ή το γιαούρτι. Το φορμάρετε και το αφήνετε στο ψυγείο για 1 ώρα ή το σερβίρετε αμέσως. Γαρνίρετε με λίγες φετούλες φρέσκων φρούτων.

Δοκιμάστε να αντικαταστήσετε στα smoothies τη μισή ποσότητα γιαουρτιού με κεφίρ ή ξινόγαλα. Το αποτέλεσμα είναι πολύ δροσερό και πολύ ενδιαφέρον.

Φτιάξτε έτοιμο ζελέ, όταν μισοπήξει ανακατέψτε το με γιαούρτι και ψιλοκομμένα φρούτα. Αν θέλετε, σερβίρετε με σαντιγί.

Ο ανανάς, οι μπανάνες, τα νεκταρίνια, τα ροδάκινα, γίνονται όλα ψητά στο φούρνο. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C. Διπλώνετε στα δύο ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο αρκετά μεγάλο ώστε να τυλίγει χαλαρά το φρούτο, το βάζετε στη μέση (ο ανανάς κομμένος σε χοντρές φέτες τα άλλα ολόκληρα) και επάνω του ένα κομματάκι βούτυρο. Ψήνετε για 120 λεπτά, αφήνετε να κρυώσει και σερβίρετε με στραγγιστό γιαούρτι ή σαντιγί.

Ξεφλουδίζετε ροδάκινα, βγάζετε το κουκούτσι, τα χωρίζετε στα δύο. Ανακατεύετε ανθότυρο ή μασκαρπόνε ή τυρί κρέμα με λίγη ζάχαρη-άχνη και τα γεμίζετε. Στολίζετε με ένα φύλλο φρέσκο δυόσμο.

Τα πολύ εύκολα

Κόβετε μια καλή φέτα ανθότυρο ή ανάλατη μυζήθρα και ρίχνετε επάνω μια γερή κουταλιά καλή μαρμελάδα από κόκκινα φρούτα (κεράσι, βύσσινο, φράουλα) και σερβίρετε.

Κόβετε φράουλες στα δύο ή τις αφήνετε ολόκληρες αν είναι μικρές, και τις μαρινάρετε σε λίγο κόκκινο ξηρό κρασί. Τις στραγγίζετε και τις σερβίρετε με λίγη κρέμα σαντιγί.

Κόβετε μάνγκο σε φέτες, το ραντίζετε με μαύρο ρούμι και το σερβίρετε με ελάχιστη σαντιγί, αρωματισμένη με βανίλια.

Βγάλτε τα κουκούτσια από τα βερίκοκα, χωρίστε τα στα δύο και πασπαλίστε τα με λίγη τριμμένη κανέλα ή μοσχοκάρυδο ή τζίντζερ. Σερβίρετε με λίγη κρέμα σαντιγί και θρυμματισμένα μπισκότα νταϊτζέστιβ.

Προετοιμασία

Διαλέξτε γερά, σφιχτά, υγιή φρούτα. Είναι καθοριστικό στοιχείο για άριστο αποτέλεσμα. Ραντίστε με χυμό λεμονιού ή χυμό ανανά ή χυμό πορτοκαλιού ή λάιμ τα κομμένα ροδάκινα, τις μπανάνες, τα βερίκοκα, τα νεκταρίνια, για να μη μαυρίσουν.
Αν θέλετε να ξεφλουδίσετε τα φρούτα,βουτήξτε τα για 30 δευτερόλεπτα σε καυτό νερό και αμέσως μετά σε κρύο, για να σταματήσει το βράσιμο. Στραγγίξτε τα καλά πριν να τα χρησιμοποιήσετε, επειδή περιέχουν πολύ νερό που θα το αφήσουν στη συνέχεια και θα καταστρέψει το γλυκό. Όταν χρησιμοποιείτε κεράσια σε γλυκά που μπαίνουν στο φούρνο, εμφανίζεται ένα μπλε χρώμα γύρω τους. Για να το αποφύγετε, προσθέστε 1-2 κουταλιές χυμό λεμονιού στο μείγμα.

(Διατροφική αξιολόγηση συνταγών Ντίντα Καπιτζόγλου – Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, συνεργάτης Διατροφικού Αθηνών)

Επίσης...

Περισσότερα από

Γλυκό

Ηot drinks: καυτή χειμωνιάτικη απόλαυση

Τα ζεστά ποτά με βάση το κρασί ή κάποιο δυνατό αλκοόλ αρωματισμένο με μπαχαρικά, είναι μια από τις μεγάλες ;απολαύσεις και τελευταία στην Ελλάδα περιλαμβάνεται στη χειμωνιάτικη κουλτούρα του cocooning και της χαλάρωσης…

Τα all time classic γαλλικά γλυκά που αγαπήσαμε

Τα εμβλήματα της γαλλικής pâtisserie κρύβουν πίσω τους και συναρπαστικές ιστορίες! Εκτός από την γεύση τους, λοιπόν, το γλυκό παρελθόν τους είναι ένας ακόμη λόγος να ανακατέψουμε βούτυρα και ζάχαρες στην κουζίνα, ή έστω να απευθυνθούμε σε ζαχαροπλαστεία που τα αποδίδουν στην καλύτερη εκδοχή τους.