Follow us

Γαλατομπούρεκο

Γαλατομπούρεκο

Υλικά

Υλικά

1 πακέτο φύλλο κρούστας

βούτυρο λιωμένο για άλειμμα των φύλλων


Για τη γέμιση

5 αβγά

1 φλιτζ. ζάχαρη

1 ½ φλιτζ. σιμιγδάλι ψιλό

6 φλιτζ. γάλα

1 κουτ. τσαγιού ξύσμα πορτοκαλιού

2 κουτ. σούπας βούτυρο


Για το σιρόπι

2 φλιτζ. ζάχαρη

1 ½ φλιτζ. νερό

1 ξυλάκι κανέλας

Εκτέλεση

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180° C.

Χτυπάτε σε ένα μπολ τα αβγά με τη ζάχαρη.

Προσθέτετε 1 φλιτζάνι γάλα, το ξύσμα του πορτοκαλιού και το σιμιγδάλι λίγο λίγο ανακατεύοντας για να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

Ζεσταίνετε το υπόλοιπο γάλα σε ένα κατσαρολάκι και σε χαμηλή φωτιά και ρίχνετε σε μικρές ποσότητες το μείγμα με το σιμιγδάλι, ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα μέχρι να δέσει σε κρέμα.

Αποσύρετε το σκεύος από τη φωτιά, προσθέτετε το βούτυρο και αφήνετε την κρέμα να κρυώσει.



Σε βουτυρωμένο ταψί στρώνετε τα δύο τρίτα των φύλλων, βουτυρωμένα ένα ένα.

Αφήνετε τις άκρες να εξέχουν.

Απλώνετε πάνω στα φύλλα την κρέμα.

Γυρίζετε τα φύλλα που εξέχουν προς τα μέσα.

Καλύπτετε με τα υπόλοιπα φύλλα, βουτυρωμένα επίσης το καθένα χωριστά.

Τα κόβετε στο σχήμα του ταψιού.

Τα χαράζετε με μυτερό μαχαίρι και τα περιχύνετε με χλιαρό βούτυρο.

Ψήνετε το γαλατομπούρεκο για 45 περίπου και το αφήνετε να κρυώσει.

Ετοιμάζετε το σιρόπι βράζοντας όλα τα υλικά του και όσο είναι ακόμα ζεστό περιχύνετε με αυτό το κρύο γλυκό (έχετε αφαιρέσει το ξυλάκι της κανέλας).




Σε βουτυρωμένο ταψί στρώνετε τα δύο τρίτα των φύλλων, βουτυρωμένα ένα ένα. Αφήνετε τις άκρες να εξέχουν. Απλώνετε πάνω στα φύλλα την κρέμα. Γυρίζετε τα φύλλα που εξέχουν προς τα μέσα. Καλύπτετε με τα υπόλοιπα φύλλα, βουτυρωμένα επίσης το καθένα χωριστά. Τα κόβετε στο σχήμα του ταψιού. Τα χαράζετε με μυτερό μαχαίρι και τα περιχύνετε με χλιαρό βούτυρο. Ψήνετε το γαλατομπούρεκο για 45 περίπου και το αφήνετε να κρυώσει. Ετοιμάζετε το σιρόπι βράζοντας όλα τα υλικά του και όσο είναι ακόμα ζεστό περιχύνετε με αυτό το κρύο γλυκό (έχετε αφαιρέσει το ξυλάκι της κανέλας).