Follow us

Φτιάχνουμε κουραμπιέδες!

Οι μοσχομυριστοί κουραμπιέδες είναι ένα σχετικά εύκολο και γρήγορο γλύκισμα, που θα τιμήσουν δεόντως όλοι αυτό το διάστημα.

Φτιάχνουμε κουραμπιέδες!

Τα υλικά παίζουν τον πρώτο ρόλο στην επιτυχία τους. Και στην περίπτωσή μας, πρέπει να χρησιμοποιήσετε ένα καλό βούτυρο γάλακτος, κατά προτίμηση αιγοπρόβειο ή, αν θέλετε πιο διακριτική μυρωδιά βουτύρου, ένα φρέσκο αγελαδινό βούτυρο, καλά χτυπημένο. Τα ολόκληρα αμύγδαλα είναι προτιμότερα από τα σπασμένα, ενώ αν τα κρατήσετε με τη φλούδα τους θα έχετε πιο δυνατή γεύση αμύγδαλου. Εφοδιαστείτε με κουπ πατ στρογγυλό ή μισοφέγγαρο, για να διευκολύνετε το κόψιμο της ζύμης. Τα λιλιπούτια κουραμπιεδάκια έχουν το γούστο τους, αλλά θέλουν προσοχή στο ψήσιμο. Καλή επιτυχία!

Υλικά για 40 κομμάτια περίπου
500 γρ. βούτυρο γάλακτος (κατά προτίμηση αιγοπρόβειο)
½ φλιτζ. ζάχαρη άχνη
6 κουτ. σούπας αμύγδαλα αναποφλοίωτα, ελαφρά καβουρδισμένα
1 βανιλίνη
3-4 κουτ. σούπας κονιάκ
4-4 ½ φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
ροδόνερο για το ράντισμα
ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα

Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170ο C. Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν, για 15 λεπτά ή και περισσότερο. Όσο πιο καλά χτυπημένο και αφράτο γίνει το βούτυρο τόσο καλύτεροι θα είναι οι κουραμπιέδες. Ενσωματώνουμε και τη βανίλια, το κονιάκ και τα αμύγδαλα. Προσθέτουμε, στη συνέχεια, το αλεύρι λίγο λίγο, δουλεύοντας το μείγμα με το χέρι μέχρι να αποκτήσουμε μια μαλακή ζύμη, που να ξεκολλάει από τα δάχτυλα και να πλάθεται εύκολα. Κόβουμε μικρά κομμάτια ζύμης και σχηματίζουμε ροδέλες ή μισοφέγγαρα ή δίνουμε στρογγυλό σχήμα. Για επιτύχουμε ομοιόμορφα σχήματα, ανοίγουμε με τη βοήθεια ενός πλάστη τη ζύμη σε πάχος 1,5 εκ. και σχηματίζουμε διάφορα σχέδια με τα κουπάτ των μπισκότων. Τοποθετούμε τους κουραμπιέδες σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα, αφήνοντας 2 εκ. απόσταση μεταξύ τους.

Τους ψήνουμε για 20-25 λεπτά (ανάλογα με το μέγεθός τους) ή μέχρι να πάρουν ελάχιστο χρώμα –όχι περισσότερο όμως για να μην ξεραθούν. Μόλις βγάλουμε το ταψί από τον φούρνο, ραντίζουμε τους κουραμπιέδες με λίγο ροδόνερο. Τους αφήνουμε να κρυώσουν τελείως και τότε τους πασπαλίζουμε με άφθονη ζάχαρη άχνη.

Σημείωση
Για να σταθεί καλύτερα η άχνη, την ώρα που πλάθουμε τους στρογγυλούς κουραμπιέδες, πιέζουμε με το δάχτυλο στο κέντρο τους σχηματίζοντας μια λακκουβίτσα.

Επίσης...

Περισσότερα από

Γλυκό

Ηot drinks: καυτή χειμωνιάτικη απόλαυση

Τα ζεστά ποτά με βάση το κρασί ή κάποιο δυνατό αλκοόλ αρωματισμένο με μπαχαρικά, είναι μια από τις μεγάλες ;απολαύσεις και τελευταία στην Ελλάδα περιλαμβάνεται στη χειμωνιάτικη κουλτούρα του cocooning και της χαλάρωσης…

Τα all time classic γαλλικά γλυκά που αγαπήσαμε

Τα εμβλήματα της γαλλικής pâtisserie κρύβουν πίσω τους και συναρπαστικές ιστορίες! Εκτός από την γεύση τους, λοιπόν, το γλυκό παρελθόν τους είναι ένας ακόμη λόγος να ανακατέψουμε βούτυρα και ζάχαρες στην κουζίνα, ή έστω να απευθυνθούμε σε ζαχαροπλαστεία που τα αποδίδουν στην καλύτερη εκδοχή τους.