banner
banner
banner

Φράουλες: η ηδονική γεύση της Άνοιξης

Άρτεμις Τζίτζη Άρτεμις Τζίτζη Πέμπτη, 28 Μαΐου 2015

Φράουλες: η ηδονική γεύση της Άνοιξης

Οι φράουλες, σήμα κατατεθέν της Άνοιξης, είναι καλής ποιότητας, όταν είναι “παχουλές», στρογγυλεμένες, με μία φυσική λάμψη και πλούσιο κόκκινο χρώμα χωρίς λευκά ή πράσινα μέρη ή εξογκώματα. Τα κοτσανάκια τους πρέπει να είναι λαμπερά πράσινα και φρέσκα και μυρίζουν όμορφα και έντονα, με το χαρακτηριστικό άρωμά τους. Μπορεί οι μεγάλες φράουλες να είναι ωραιότερες αλλά συχνά έχουν χρησιμοποιηθεί φυτοορμόνες για να γίνουν τόσο μεγάλες. Ο ι μικρότερες, είναι νοστιμότερες και υγιεινότερες. Οι φράουλες δεν ωριμάζουν μετά τη συγκομιδή τους. Επομένως, διαλέγουμε φράουλες πολύ κόκκινες και αφήνουμε στην άκρη όσες είναι άσπρες στην κορυφή ή γύρω από το κοτσανάκι τους. Όταν τις φέρουμε στο σπίτι, τις εξετάζουμε προσεκτικά μία προς μία και πετάμε όποια δεν είναι καλή (ή κόβουμε το χαλασμένο κομμάτι), αφού μια χαλασμένη φράουλα, μπορεί να χαλάσει όλες τις άλλες. Εκτός από την ηδονική γεύση τους, οι  φρέσκες φράουλες είναι μία εξαιρετική πηγή βιταμίνης C –ένα φλιτζάνι φράουλες περιέχει περισσότερη βιταμίνη C από όση είναι απαραίτητη καθημερινά για την υγεία του οργανισμού μας.
Μερικά μυστικά για να τις συντηρήσουμε: οι φράουλες είναι πολύ εύθραυστες και ευαίσθητες. Μπορεί να χάσουν την τραγανή τους υφή και  να λιώσουν μέσα σε 24 ώρες. Τις αποθηκεύουμε λοιπόν το  πολύ για 1 –2 ημέρες στο ψυγείο, μέσα σε  ένα αεροστεγές σκεύος, επάνω σε χαρτί κουζίνας, σε μία σειρά.
Τις πλένουμε με κρύο νερό, λίγο πριν τις φάμε, διότι το νερό αφαιρεί το φυσικό προστατευτικό εξωτερικό τους περίβλημα και έτσι χαλάνε γρήγορα.
Βγάζουμε τα  κοτσανάκια τους, στρίβοντάς τα ελαφρά ή με ένα κοφτερό μαχαίρι, μόνον  αφού τις πλύνουμε, διότι αλλιώς «μουλιάζουν» και η γεύση τους ατονεί.
Οι φράουλες μπορούν να καταψυχθούν ολόκληρες ή κομμένες σε φέτες και να διατηρηθούν στην κατάψυξη 8-12 μήνες.

banner


Συνταγές
Δείτε όλα τα συνταγογραφικά της ενότητας

Γλυκά

banner

Εποχές

Γιορτές και περιστάσεις

banner

Πρώτες ύλες γλυκών

Αναζήτηση με φίλτρα

Αναζήτηση

Αναζήτηση
Αναζητήστε στο αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος