Φράουλες…
Ντίνα Γκρουμούτη
Δευτέρα, 17 Μαΐου 2021
Ντίνα Γκρουμούτη
Δευτέρα, 17 Μαΐου 2021
Τις βλέπω καιρό τώρα στην αγορά, κάθε χρόνο και νωρίτερα, μου φαίνεται. Δεν τις αγόραζα, περιμένοντας ν' αποκτήσουν χυμούς. Και τώρα ακόμα, μέσα Απρίλη, δεν είναι στου φουλ της εποχής τους, αλλά ποιος αντιστέκεται και για πόσο… Η φράουλα είναι φρούτο φτιαγμένο για γλυκό, είναι από μόνο του γλυκό (απλά πασπαλισμένη με λίγη ζάχαρη, στο ψυγείο, μέχρι ν' αφήσει εκείνο το μαυλιστικό σιρόπι). Έχει εμπνεύσει μοναδικά γλυκίσματα, σαν την Πάβλοβα ή τη fraisalia, ταιριάζει και με κρέμες και με σοκολάτα, αγαπάει ως γνωστόν τη σαμπάνια, αλλά είναι και ταπεινή, αφού της αρκεί λίγη σαντιγί για να μαγέψει τον ουρανίσκο μας.
Αν βρούμε μικρές τις προτιμάμε, είναι νοστιμότερες. Τις θέλουμε ώριμες, αλλά όχι υπερώριμες -για να τις διατηρήσουμε δυο-τρεις μέρες στο ψυγείο-, κρουστές και γιαλιστερές, με έντονη μυρωδιά. Αν τις αγοράσουμε συσκευασμένες σε πλαστικό κουτάκι, προσέχουμε να είναι γερές αυτές που βρίσκονται στον πάτο. Δεν τις καθαρίζουμε, παρά μόνο τη στιγμή της κατανάλωσης ή της χρήσης σε γλυκό. Φράουλες σε σαλάτα; Ταιριάζουν πολύ με πράσινα λαχανικά (μαρούλι, σπανάκι, εσκαρόλ…) και το βαλσαμικό ξίδι αναδεικνύει τη γεύση της. Εδώ, όμως, μιλάμε για γλυκά: τάρτα, σαρλότ, τσίζκεϊκ, επιδόρπιο σε ποτήρι… Όλα υπέροχα.
Updated: 17/05/21
Ημ/νια α' δημοσίευσης: 14/04/15
Σαρλότ φράουλας |
Τσίζκεικ με φράουλες |
Γλυκό με φράουλες, κρέμα και μπισκότα |
Τάρτα φράουλας με κρέμα φρέσκων τυριών |