banner
banner
banner

Φουντουκόπιτα με σοκολάτα & Κέικ σοκολάτας με πορτοκάλι

Συνταγή

Φουντουκόπιτα με σοκολάτα & Κέικ σοκολάτας με πορτοκάλι
Υλικά

Φουντουκόπιτα με σοκολάτα
180 γρ. κουβερτούρα Εquatorial 55% κακάο Valrhona σε κομματάκια
100 γρ. βούτυρο
60 γρ. ζάχαρη
3 ασπράδια αυγών
3 κρόκοι αυγών
100 γρ. φουντούκια σκόνη
30 γρ. φιστίκι Αιγίνης σε σκόνη

Κέικ σοκολάτας με πορτοκάλι
κομφί πορτοκαλιού
30 γρ. βούτυρο
30 γρ. μαύρη ζάχαρη
400 γρ. φλούδες πορτοκαλιού
100 γρ. ζάχαρη
50 γρ. μέλι
5 γρ. κορνφλάουερ
100 γρ. νερό
κέικ πορτοκαλιού
60 γρ. αλεύρι
100 γρ. αμύγδαλο λευκό σε σκόνη
κέικ σοκολάτας
200 γρ. κουβερτούρα Guanaja 70% Valrhona
100 γρ. βούτυρο
6 κρόκοι αυγών
6 ασπράδια αυγών
100 γρ. ζάχαρη
100 γρ. αλεύρι
100 γρ. φουντούκι σε σκόνη

banner
Εκτέλεση

Οδηγίες για παράλληλη παρασκευή των δύο γλυκών

Τις σοκολάτες που χρησιμοποιούνται σε όλο το βιβλίο σε μικρές (όχι επαγγελματικές) ποσότητες, τις βρήκα στο εργαστήριο του Στέλιου Παρλιάρου στον Λυκαβηττό (Σαρανταπήχου 81, 210 6464864) μαζί με πούλπες, παγωμένα φρούτα, σιρόπια και σκεύη που χρειάζονται για πολλά από τα γλυκά του.



Για να συντονίσω την ταυτόχρονη παρασκευή και των δύο κέικ, ξεκίνησα με τα πορτοκάλια, ώστε να κάνω τη φουντουκόπιτα την ώρα που θα έβραζαν. Για 400 γρ. φλούδες χρειάστηκα περίπου 2-2,5 κιλά πορτοκάλια με μεσαία (όχι πολύ χοντρή) φλούδα. Εδώ μπερδεύτηκα λίγο, γιατί ενώ η συνταγή στα υλικά δίνει φλούδες, στις οδηγίες λέει «βράζουμε τα πορτοκάλια».

Τελικά, αποφάσισα να βράσω τις φλούδες –χαράζουμε το δέρμα του πορτοκαλιού από πάνω προς τα κάτω και αφαιρούμε τις φλούδες σε λωρίδες– για μία ώρα.

Παράλληλα, άρχισα να φτιάχνω τη ζύμη της φουντουκόπιτας.



Έλιωσα την κουβερτούρα σε μπεν-μαρί μαζί με το βούτυρο. (Μπεν-μαρί καλείται η εξής μέθοδος: Παίρνεις μια κατσαρόλα μέσα στην οποία βράζεις νερό και πάνω της βάζεις ένα άλλο σκεύος [πυρεξάκι κλπ.] που ακουμπάει στο νερό, αλλά δεν βυθίζεται μέσα και έτσι απορροφά έμμεσα τη θερμότητα.) Κατέβασα από τη φωτιά και περίμενα να πέσει λίγο η θερμοκρασία, για να προσθέσω τους κρόκους, ανακατεύοντας γρήγορα για να μην ψηθούν, και τη ζάχαρη. Μετά πρόσθεσα το τριμμένο φουντούκι που ήταν σαν χοντρή ζάχαρη και όχι σκόνη, γιατί μου αρέσει η ιδέα του τραγανού. Μετά χτύπησα τα ασπράδια σε μαρέγκα και τα ανακάτεψα απαλά με το μείγμα. Δεν είχα φόρμα τάρτας 32x10 εκ., οπότε το έβαλα σε μια μακρόστενη φόρμα του κέικ βουτυρωμένη και αλευρωμένη. Το πασπάλισα με τη σκόνη φιστικιών και έψησα σε προθερμασμένο φούρνο στους 190°C για 10 λεπτά και στους 170°C για άλλα 15 λεπτά.

Η φουντουκόπιτα ήταν υγρή και πεντανόστιμη, με καταπληκτική υφή – και πανεύκολη.



Συνεχίζοντας με το κέικ σοκολάτας με πορτοκάλι, κατέβασα τις πορτοκαλόφλουδες από τη φωτιά, τις σούρωσα, (το νερό είναι σκέτη ευωδιά) και τις έκοψα σε λεπτές λωρίδες-μπαστουνάκια, ακολουθώντας τις οδηγίες. Εδώ προέκυψε η δεύτερη απορία μου: οι φλούδες έπρεπε να είναι 400 γρ., αλλά βρασμένες (άρα βαρύτερες) ή ωμές; Ακολούθησα τη δεύτερη εκδοχή, όταν όμως τις έβαλα στο τηγάνι με το βούτυρο και τη μαύρη ζάχαρη ανακατεύοντας σε χαμηλή φωτιά εωσότου να αρχίσουν να καραμελώνουν, δεν καραμέλωναν! Μου φαινόταν λίγη η ζάχαρη για αυτή την ποσότητα. Έτσι, θα σας πρότεινα να ζυγίσετε 400 γρ. από τις βρασμένες φλούδες. Έπειτα, στο τηγάνι ρίχνουμε τη ζάχαρη, το μέλι και καλύπτουμε με λίγο νερό περιμένοντας να εξατμιστούν τελείως τα υγρά και ξανασκεπάζουμε μέχρι να εξατμιστούν πάλι. Ανακατεύουμε τα 100 γρ. νερό με το κορνφλάουρ και το ρίχνουμε πάνω στα πορτοκάλια. Αφήνουμε να βράσουν για μερικά λεπτά.

Αν δεν φτιάξετε το κέικ αμέσως, διατηρήστε το κονφί στο ψυγείο. Αλλιώς, πάρτε 300 γρ. από το κονφί, ανακατέψτε το με το αμύγδαλο και το αλεύρι και απλώστε το σε ένα ταψί ή τσέρκι διαμέτρου 22-24 εκ., αφήνοντας περιθώριο ένα εκατοστό από τα τοιχώματα.



Στη συνέχεια, το Κέικ Σοκολάτας με Πορτοκάλι μοιάζει αρκετά, στην παρασκευή, με τη φουντουκόπιτα. Δηλαδή, λιώνουμε την κουβερτούρα με το βούτυρο σε μπεν-μαρί. Προσθέτουμε τους κρόκους (όπως παραπάνω), το αλεύρι και το φουντούκι, χτυπάμε τα ασπράδια (σε χαμηλή ταχύτητα) μαζί με τη ζάχαρη σε μαρέγκα και την ενσωματώνουμε στο μείγμα ανακατεύοντας απαλά. Το αδειάζουμε πάνω από το κέικ πορτοκαλιού και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 35-40 λεπτά. Το κέικ ήταν πολύ νόστιμο (αν και κάτι δεν μου πέτυχε στο κονφί) και ήταν απίθανο και με τον καφέ.







Γλυκό

Γλυκά

banner

Εποχές

Γιορτές και περιστάσεις

banner

Πρώτες ύλες γλυκών

Αναζήτηση με φίλτρα

Αναζήτηση

Αναζήτηση
Αναζητήστε στο αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος