Follow us

Ευαγγελία Γκορέ: μια νέα pâtissière που θα συζητηθεί

Τη γνωρίσαμε μέσα από τα απολαυστικά γλυκά της στο εστιατόριο «Alios Ilios» του «Santo Maris» στη Σαντορίνη. Αθόρυβη και σεμνή, προχωράει μεθοδικά μια καριέρα στη ζαχαροπλαστική και μας συστήνεται προσωπικά και μέσα από τις συνταγές της.

Ευαγγελία Γκορέ: μια νέα pâtissière που θα συζητηθεί

Δεν χρειάζεται παρά να δοκιμάσεις την «Τάρτα» της, για να υποψιαστείς το ταλαντούχο χέρι: το άψογο τραγανό και βουτυράτο sablé αμυγδάλου με δυο βελούδινες κρέμες - μια δροσερή λεμονάτη και μια απαλή αμυγδάλου - πλαισιωμένο με τη φρουτένια φρεσκάδα μιας πίκλας πράσινου μήλου, το διακριτικό άγγιγμα μαύρης τρούφας, τα παγωμένα μαρεγκάκια στην κορυφή. Πίσω από τη δημιουργία, η νεαρή ζαχαροπλάστης Ευαγγελία Γκορέ - ένα όνομα που δεν έχει ακουστεί ακόμα, αλλά κρίνοντας από το όραμά της και το γευστικό αποτέλεσμα, το βλέπω να γίνεται στα επόμενα χρόνια.

Τα γλυκά της έχουν πρωτοτυπία, τόλμη και είναι συνθέσεις με πολυπλοκότητα, ισορροπία και πολύ καλή τεχνική. Άλλωστε, η επιλογή της στο team του εστιατορίου «Alios Ilios» λέει πολλά, καθώς η «Santo Maris Luxury Suites & Spa» στην Οία της Σαντορίνης, όπου εργάζεται τα τελευταία πέντε χρόνια δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στο γαστρονομικό κομμάτι της.

Σεμνή και μετρημένη, με λόγο που δείχνει άτομο οργανωμένο, αποφασιστικό, με επιμονή και στόχο. Ξεκίνησε με σπουδές τουριστικών επιχειρήσεων και μαγειρικής στην ιδιαίτερη πατρίδα της τη Θεσσαλονίκη, αλλά στην πράξη, μέσα από τις κουζίνες που δούλεψε, την κέρδισε ο τομέας της ζαχαροπλαστικής, στην οποία πλέον επενδύει το μέλλον της. Το «βάπτισμα» το πήρε στον θρυλικό «Κουκούμαβλο» της Σαντορίνης, για να συνεχίσει σε διάφορα εστιατόρια της Κρήτης πριν καταλήξει στο -επίσης κρητικής ιδιοκτησίας- «Santo Maris» της Οίας, που θεωρεί πλέον «σπίτι της».

Ευαγγελία Γκορέ: μια νέα pâtissière που θα συζητηθεί

«Πολλοί πειραματισμοί και δοκιμές, τροποποιήσεις σε γνωστές συνταγές, εξέλιξη του γνωστού με νέα στοιχεία είναι ο τρόπος που ξεκίνησα και προχωράω» μας λέει η ίδια για την διαδρομή της, ενώ ως προσωπικότητες που την έχουν επηρεάσει από τη διεθνή σκηνή, σημειώνει τους Francisco Migoya και Pierre Hermé. «Μου αρέσει κάποιο υλικό να δίνει ένταση στο γλυκό, πάντα με γνώμονα την ισορροπία και, επίσης, το στοιχείο ελληνικότητας», τονίζει για την προσέγγισή της στην ζαχαροπλαστική, συμπληρώνοντας ότι «χρησιμοποιώ τα εσπεριδοειδή για το άρωμα και την οξύτητά τους, αλλά αγαπώ ιδιαίτερα και κάποια υλικά σαν το αμύγδαλο, τον ιβίσκο, το ιπποφαές, ενώ ξεχωριστή μου αγάπη είναι τo κεφάλαιο παγωτά…».

Στα κοντινά σχέδιά της είναι να ολοκληρώσει τις γνώσεις της σε μια σχολή του εξωτερικού, αλλά και να εργαστεί στο Het Gebaar στο Βέλγιο, το εστιατόριο του Roger van Damme, που έγινε γνωστός ως ξεχωριστός pastry chef. Εν τω μεταξύ, τους χειμερινούς μήνες παρακολουθεί επαγγελματικά σεμινάρια από καταξιωμένους Έλληνες και ξένους ζαχαροπλάστες, διαβάζει σχετικά βιβλία και, φυσικά, δοκιμάζει συνταγές ακατάπαυστα.

Τα αγαπημένα της γλυκά είναι απλά: η τάρτα λεμονιού και η créme brulée. Οι δημιουργίες της, πάλι, όπως είδαμε πιο πάνω, είναι σύνθετες και δουλεμένες. Τα υλικά που χρησιμοποιεί είναι ποικίλα και «ψαγμένα», ώστε να δημιουργούν δεμένα σύνολα, χωρίς παραφωνίες. Ακόμα και έναν μπακλαβά, καταφέρνει να τον κάνει ξεχωριστό, χωρίς να χάνει το θέμα της: καραμελωμένο φύλλο με ζάχαρη muscovado και πρόβειο βούτυρο, πουρές φυστικιού, σορμπέ βερίκοκο με δάφνη, namelaka, ζελεδάκια βανίλιας, caramelia, σιρόπι Metaxa…

Ζητήσαμε από την Ευαγγελία Γκορέ να μας δώσει τρεις συνταγές που την εκφράζουν, αλλά συγχρόνως είναι εύκολο να υλοποιηθούν σε μια κουζίνα σπιτιού. Ας πάρουμε μια ιδέα των γεύσεών της, λοιπόν, μέσα από μια μους μπανάνας με λεμόνι, μια τάρτα σοκολάτας με ιβίσκο και τα σοκολατάκια της με ταχίνι και μαστίχα.

Επίσης...

Περισσότερα από

Γλυκό

Ηot drinks: καυτή χειμωνιάτικη απόλαυση

Τα ζεστά ποτά με βάση το κρασί ή κάποιο δυνατό αλκοόλ αρωματισμένο με μπαχαρικά, είναι μια από τις μεγάλες ;απολαύσεις και τελευταία στην Ελλάδα περιλαμβάνεται στη χειμωνιάτικη κουλτούρα του cocooning και της χαλάρωσης…

Τα all time classic γαλλικά γλυκά που αγαπήσαμε

Τα εμβλήματα της γαλλικής pâtisserie κρύβουν πίσω τους και συναρπαστικές ιστορίες! Εκτός από την γεύση τους, λοιπόν, το γλυκό παρελθόν τους είναι ένας ακόμη λόγος να ανακατέψουμε βούτυρα και ζάχαρες στην κουζίνα, ή έστω να απευθυνθούμε σε ζαχαροπλαστεία που τα αποδίδουν στην καλύτερη εκδοχή τους.