Follow us

Εκλέρ με σοκολάτα

Εκλέρ με σοκολάτα

Υλικά

υλικά

ζύμη γιά εκλέρ:

150 γρ. αλεύρι

80 γρ. βούτυρο σε κομμάτια

2 μέτρια αβγά και 1 κροκάδι

250 ml νερό με γάλα (μισό-μισό)

ελάχιστο αλάτι

κρέμα σοκολάτας:

500 ml γάλα

4-5 κρόκους αβγών

100 γρ. ζάχαρη

60 γρ. αλεύρι

30 γρ. κακάο σε σκόνη

1 λοβός βανίλιας

ελάχιστο αλάτι

γκλάσο σοκολάτας:

200 κουβερτούρα με 60 % τουλ. κακάο

160 γρ. ζάχαρη άχνη

80 γρ. βούτυρο

5-6 κ.σ. νερό

παρασκευή

Ανάβουμε το φούρνο στους 200ο.

Σε μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το νερό με το γάλα και ρίχνουμε τα κομμάτια του βούτυρου.

Αφήνουμε να λυώσει και μόλις αρχίσει να παίρνει βράση αποσύρουμε από τη φωτιά.

Ρίχνουμε όλο το αλεύρι μαζί και ανακατεύουμε γρήγορα με σπάτουλα.

Αρχίζει να σχηματίζεται μιά μάζα, που συνεχίζουμε να τη δουλεύουμε με τη σπάτουλα μέχρι να γίνει ομογενής και να μαζευτεί σε μιά μπάλα.

Ξαναβάζουμε σε μέτρια φωτιά την κατσαρόλα και δουλεύουμε τη ζύμη με τη σπάτουλα (απλώνοντας-μαζεύοντας) ώστε να χάσει την υγρασία της και να στεγνώσει.

Μόλις αρχίσει να "πιάνει" στον πάτο της κατσαρόλας την αποσύρουμε.

Ρίχνουμε το ένα αβγό και δουλεύουμε με τη σπάτουλα να ενωθεί με τη ζύμη (στην αρχή θα χωρίσει η μάζα και με το ανακάτεμα θα ενσωματωθείκαι θα αποκτήσει ομοιογένεια).

Ρίχνουμε το δεύτερο αβγό και δουλεύουμε πάλι μέχρι να ενσωματωθεί και συνεχίζουμε με τον κρόκο, δουλεύοντας μέχρι να γίνει ένα μείγμα λείο και γυαλιστερό, που να στέκεται στο δάχτυλο.

Σε ταψί απλώνουμε χαρτί ψησίματος και το βουτυρώνουμε ελαφρά.

Βάζουμε τη ζύμη σε κορνέ με φαρδειά μύτη και σχηματίζουμε μακρόστενους κυλίνδρους μήκους περίπου 9 εκ., σε απόσταση μεταξύ τους.

Ψήνουμε τα εκλέρ σε καλά προθερμασμένο φούρνο γιά 20΄στους 200ο μέχρι να φουσκώσουν καλά και να αρχίσουν να παίρνουν χρώμα (μπορεί να χρειαστούν 1'-2' παραπάνω) και κατόπιν χαμηλώνουμε το φούρνο στους 175ο και συνεχίζουμε το ψήσιμο γιά 5'-6' ακόμα.

Ο χρόνος ψησίματος μπορεί να διαφοροποιείται λίγο, ανάλογα με το μέγεθος των εκλέρ και το φούρνο.

Βγάζουμε ένα και ελέγχουμε αν είναι ελαφρύ, απόδειξη ότι έχει ψηθεί καλά το εσωτερικό του.

Μόλις βγουν τα ακουμπάμε σε σχάρα μέχρι να κρυώσουν τελείως. Φτιάχνουμε την κρέμα σοκολάτας: Σε μέτριο κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το γάλα με το κακάο.

Μόλις ζεσταθεί καλά το αποσύρουμε από τη φωτιά και το κρατάμε.

Ανακατεύουμε το αλεύρι με το κορν φλάουερ.

Σε ένα μέτριο μπολ χτυπάμε τη ζάχαρη με τα αβγά με το σύρμα γιά 2'-3'.

Προσθέτουμε λίγο λίγο το αλεύρι ανακατεύοντας να γίνει ένα μείγμα.

Προσθέτουμε το μισό γάλα και ανακατεύουμε να ενσωματωθεί.

Ρίχνουμε αυτό το μείγμα στο σκεύος με το γάλα, το βάζουμε σε χαμηλή φωτιά και ανακατεύουμε συνέχεια με το σύρμα, ώστε να μην πιάσει στον πάτο.

Η κρέμα θα σιγοβράζει και να αρχίσει να πήζει σιγά σιγά.

Οταν πήξει αρκετά ώστε να καλύπτει τη ράχη του κουταλιού, την αποσύρουμε.

Περνάμε την επιφάνεια με ένα κομματάκι φρέσκο βούτυρο γιά να μην σχηματίσει κρούστα.

Τη χρησιμοποιούμε όταν έχει κρυώσει.Γιά να γεμίσουμε τα εκλέρ κάνουμε μιά τρυπούλα στη μία άκρη και βάζουμε μέσα την κρέμα με κορνέ.

Μπορεί να χρειαστεί να κάνουμε το ίδιο και από την άλλη πλευρά, αν το εκλέρ είναι πολύ μακρύ.Γιά να φτιάξουμε το γκλάσο σοκολάτας κόβουμε την κουβερτούρα σε μικρά κομματάκια και τη λυώνουμε σε μπαιν μαρί.

Μόλις έχει σχεδόν λυώσει προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε απαλά.

Προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε.

Αποσύρουμε από το μπαιν μαρί και προσθέτουμε το νερό κουταλιά-κουταλιά.

Αν είναι πολύ ρευστό το αφήνουμε να κρυώσει λίγο.

Ακουμπάμε την επιφάνεια των εκλέρ στο γκλάσο ή το απλώνουμε με κουταλάκι, μαζεύουμε το περίσσευμα και το αφήνουμε να κρυώσει και να στερεοποιηθεί.

Επίσης...

Εύκολο Γλύκισµα µε Κοµµάτια Σοκολάτας

Η συνταγή για ένα εύκολο γλύκισμα με κομμάτια σοκολάτας.

Σοκολατένιο Υγρό Κέικ με Κεράσια

Μοιάζει με μπράουνι, αλλά είναι ακόμα πιο νόστιμο. Υγρή, βελούδινη υφή, έντονη γεύση σοκολάτας και κεράσι, που στο τελικό αποτέλεσμα θυμίζει μπλακ φόρεστ.

Περισσότερα από

Γλυκά

Φραουλοσοκολατένιο Γλυκό στη Στιγμή

Το τοστ είναι αλμυρή αλλά και γλυκιά ευκολία. Παρέα με λίγη πραλίνα φουντουκιού, ένα φρουτένιο τοστ είναι η στιγμιαία απάντηση στην κάθε κρίση υπογλυκαιμίας.

Σοκολατένιος Κορμός με Κεράσια

Ο κλασικός κορμός της μαμάς αποκτά μια άλλη, ανανεωτική και δροσερή διάσταση αν του προσθέσεις τη χάρη των ώριμων ζουμερών κερασιών.

Σοκολατόπιτα µε Σιρόπι

Πώς θα φτιάξεις σοκολατόπιτα με σιρόπι.

Καρυδόπιτα µε Σοκολάτα

Η συνταγή για καρυδόπιτα με σοκολάτα.

Παγωμένος Κορμός με Φράουλες και Σοκολάτα

Ούτε παγωτό ούτε κρέμα, ένας παγωμένος κορμός είναι το ιδανικό γλυκό.

Μπλακ Φόρεστ στο Ποτήρι

Ένα δύσκολο και απαιτητικό γλυκό μπορεί να γίνει πανεύκολα και σε ελάχιστο χρόνο στο ποτήρι, με μικρές παραλλαγές αλλά με τη γεύση του κλασικού μπλακ φόρεστ.

Μους Λευκής Σοκολάτας με Τσουρέκι

Θα το λατρέψουν όσοι αγαπούν τη λευκή σοκολάτα. Η υφή της βοηθά να γίνει μια βελούδινη μους, που δένει ιδανικά με το τσουρέκι και τα αρώματα των μπαχαρικών.

Γλυκό με Μαρέγκες και Κρέμα Σοκολάτας - Καφέ με Τυρί Κρέμα

Μια εναλλακτική του τιραμισού, χάρη σε μια υπέροχη τυρένια κρέμα, που ταιριάζει πολύ με τη σοκολάτα.

Κρέμα, Σοκολάτα και Σαντιγί

Αφράτη κρέμα βανίλια, υγρή λιωμένη σοκολάτα και σαντιγί: μαγικός συνδυασμός, βελούδινος και κλασικός.

Μπάρες Ενέργειας με Μαύρη Σοκολάτα

Πώς θα φτιάξεις μπάρες ενέργειας με μαύρη σοκολάτα.