Follow us

Εκλέρ capuccino

Εκλέρ capuccino

Υλικά

υλικά

ζύμη γιά εκλέρ:

150 γρ. αλεύρι

80 γρ. βούτυρο σε κομμάτια

2 μέτρια αβγά και 1 κροκάδι

250 ml νερό με γάλα (μισό-μισό)

ελάχιστο αλάτι

κρέμα με γεύση capuccino:

300 γρ. κρέμα γάλακτος πλήρης

50 γρ. ζάχαρη άχνη

25 ml δυνατό εσπρέσσο

γκλάσο καφέ:

125 γρ. ζάχαρη καστανή

60 γρ. βούτυρο φρέσκο

25 ml δυνατό εσπρέσσο

175 γρ. ζάχαρη άχνη

παρασκευή

Ανάβουμε το φούρνο στους 200ο.

Σε μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το νερό με το γάλα και ρίχνουμε τα κομμάτια του βούτυρου.

Αφήνουμε να λυώσει και μόλις αρχίσει να παίρνει βράση αποσύρουμε από τη φωτιά.

Ρίχνουμε όλο το αλεύρι μαζί και ανακατεύουμε γρήγορα με σπάτουλα.

Αρχίζει να σχηματίζεται μιά μάζα, που συνεχίζουμε να τη δουλεύουμε με τη σπάτουλα μέχρι να γίνει ομογενής και να μαζευτεί σε μιά μπάλα.

Ξαναβάζουμε σε μέτρια φωτιά την κατσαρόλα και δουλεύουμε τη ζύμη με τη σπάτουλα (απλώνοντας-μαζεύοντας) ώστε να χάσει την υγρασία της και να στεγνώσει.

Μόλις αρχίσει να "πιάνει" στον πάτο της κατσαρόλας την αποσύρουμε.

Ρίχνουμε το ένα αβγό και δουλεύουμε με τη σπάτουλα να ενωθεί με τη ζύμη (στην αρχή θα χωρίσει η μάζα και με το ανακάτεμα θα ενσωματωθείκαι θα αποκτήσει ομοιογένεια).

Ρίχνουμε το δεύτερο αβγό και δουλεύουμε πάλι μέχρι να ενσωματωθεί και συνεχίζουμε με τον κρόκο, δουλεύοντας μέχρι να γίνει ένα μείγμα λείο και γυαλιστερό, που να στέκεται στο δάχτυλο.

Σε ταψί απλώνουμε χαρτί ψησίματος και το βουτυρώνουμε ελαφρά.

Βάζουμε τη ζύμη σε κορνέ με μεγάλο άνοιγμα και σχηματίζουμε μακρόστενους κυλίνδρους μήκους περίπου 9 εκ., σε απόσταση μεταξύ τους.

Ψήνουμε τα εκλέρ σε καλά προθερμασμένο φούρνο γιά 20΄στους 200ο μέχρι να φουσκώσουν καλά και να αρχίσουν να παίρνουν χρώμα (μπορεί να χρειαστούν 1'-2' παραπάνω) και κατόπιν χαμηλώνουμε το φούρνο στους 175ο και συνεχίζουμε το ψήσιμο γιά 5'-6' ακόμα.

Ο χρόνος ψησίματος μπορεί να διαφοροποιείται λίγο, ανάλογα με το μέγεθος των εκλέρ και το φούρνο.

Βγάζουμε ένα και ελέγχουμε αν είναι ελαφρύ, απόδειξη ότι έχει ψηθεί καλά το εσωτερικό του.

Μόλις βγουν τα ακουμπάμε σε σχάρα μέχρι να κρυώσουν τελείως. Γιά την κρέμα, ετοιμάζουμε έναν δυνατό espresso stretto και τον αφήνουμε να κρυώσει τελείως.

Χτυπάμε την κρέμα σε σαντιγύ και όταν αρχίσει να στέκεται στην άκρη του σύρματος προσθέτουμε την άχνη και χτυπάμε λίγο ακόμα μέχρι να σφίξει.

Προσθέτουμε τέλος τον κρύο καφέ και αναμειγνύουμε.

Γιά να φτιάξουμε το γκλάσο καφέ ετοιμάζουμε πάλι ένα δυνατό espresso.

Βάζουμε το βούτυρο, την καστανή ζάχαρη, τον καφέ και την κρέμα σε ένα κατσαρολάκι και τα ζεσταίνουμε μέχρι να λυώσει η ζάχαρη.

Βγάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε την άχνη ανακατεύοντας με το σύρμα.

Αφήνουμε το γκλάσο να κρυώσει μέχρι να πήξει όσο χρειάζεται γιά να απλωθεί στα εκλέρ.Γιά να γεμίσουμε τα εκλέρ κάνουμε μιά τρυπούλα στη μία άκρη και βάζουμε μέσα την κρέμα με κορνέ.

Μπορεί να χρειαστεί να κάνουμε το ίδιο και από την άλλη πλευρά, αν το εκλέρ είναι πολύ μακρύ.

Ακουμπάμε το επάνω μέρος των εκλέρ στο γκλάσο και το αφήνουμε να στερεοποιηθεί.

Επίσης...

Σοκολατόπιτα µε Μπανάνα

Η συνταγή για σοκολατόπιτα με μπανάνα.

Δροσερή Κρέµα µε Γιαούρτι

Η συνταγή για δροσερή κρέμα με γιαούρτι.

Περισσότερα από

Γλυκά

Ρυζόγαλο µε µαστίχα Χίου

Πώς θα φτιάξεις ρυζόγαλο με μαστίχα Χίου.

Καρυδόκρεµα

Η συνταγή για καρυδόκρεμα.

Ξερά Φρούτα µε Κονιάκ

Η συνταγή για ξερά φρούτα με κονιάκ.

Απλή και Νόστιμη Σοκολατόπιτα

Η συνταγή για μία απλή και νόστιμη σοκολατόπιτα.

Παραδοσιακή Καρυδόπιτα

Η συνταγή για παραδοσιακή καρυδόπιτα.

Γαλακτοµπουρεκάκια

Η συνταγή για γαλακτοµπουρεκάκια.

Μπουγατσίνα

Η συνταγή για μπουγατσίνα.

Γιαούρτι µε Μπανάνα και Μέλι

Πώς θα φτιάξεις γιαούρτι με μπανάνα και μέλι.

Κέικ Σοκολάτα - Μήλο

Η συνταγή για κέικ σοκολάτα-μήλο.

Κέικ Νόστιµο και Αφράτο

Πώς θα φτιάξεις ένα νόστιμο και αφράτο κέικ.