Follow us

Η χριστουγεννιάτικη πουτίγκα ετοιμάζεται από τώρα...

Θα χρειαστεί να ξεκινήσετε τη συνταγή 10-15 μέρες πριν τα Χριστούγεννα, αλλά πιστέψτε μας, αξίζει τον κόπο.

Η χριστουγεννιάτικη πουτίγκα ετοιμάζεται από τώρα...

Είναι το απαραίτητο γλύκισμα του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού στη Μ. Βρεταννία, και έχει μεσαιωνικές ρίζες. Για την ακρίβεια, είναι η εξέλιξη ενός porridge του 14ου αιώνα, φαγητού που περιείχε μοσχάρι, αρνί, φρούτα και μπαχαρικά…
Αν και απαιτεί πολλά υλικά και χρόνο προετοιμασίας, είναι βέβαιο ότι θα εντυπωσιάσει τους καλεσμένους μας.

Υλικά για 8-10 άτομα

(Μπορούμε να πολλαπλασιάσουμε τη δόση και να ετοιμάσουμε πολύ περισσότερες ταυτόχρονα)

150 γρ. βούτυρο ή λίπος βασιλικό
175 γρ. ξανθές σταφίδες, καθαρισμένες από το κοτσανάκι τους
175 γρ. μαύρες σταφίδες
150 γρ. ψίχουλα ξερού ψωμιού
150 γρ. καστανή ζάχαρη
30 γρ. αμύγδαλα, ασπρισμένα και χοντροκομμένα
30 ξύσμα από ακέρωτα πορτοκάλια
100 γρ κόντιτα πορτοκαλιού (ή κερασιού ή κίτρου ή όλα μαζί)
4-5 αποξηραμένα δαμάσκηνα, χωρίς το κουκούτσι τους, πολύ ψιλοκομμένα
ξύσμα από 1 λεμόνι
3 αβγά
2 κ. σ. ουίσκι
Βούτυρο με ρούμι:
Υλικά για 1 πουτίγκα
125 γρ βούτυρο
140 γρ καστανή ζάχαρη
4 κ. σ. ρούμι

Εκτέλεση

Πλένουμε τις σταφίδες και τις σουρώνουμε καλά. Βάζουμε μια καθαρή πετσέτα πάνω σε μια σχάρα της κουζίνας και τις αφήνουμε να στεγνώσουν καλά και στη συνέχεια τις ψιλοκόβουμε.
Βουτυρώνουμε καλά μια φόρμα για πουτίγκα του 1,5 λίτρου, κόβουμε δύο δίσκους από αντικολλητικό χαρτί στο μέγεθος της φόρμας, τους λαδώνουμε καλά και ντύνουμε τη φόρμα, έτσι που να είμαστε βέβαιοι πως η πουτίγκα δεν θα κολλήσει στον πάτο της.

Σε μια μεγάλη λεκάνη ανακατεύουμε όλα τα ξηρά υλικά και μετά τα αβγά και το ουίσκι. Στρώνουμε τον πρώτο δίσκο στον πάτο της φόρμας, ρίχνουμε το μείγμα που ετοιμάσαμε και το καλύπτουμε με τον δεύτερο δίσκο. Τυλίγουμε τη φόρμα με αλουμινόχαρτο ή με μια καθαρή και αλευρωμένη εσωτερικά πετσέτα, που θα δέσουμε από πάνω, όπως τα πουγκιά, για να μπορούμε να την πιάσουμε. Βάζουμε ένα τρίποδο ή μια οποιαδήποτε υπερυψωμένη σχάρα τον πάτο μιας κατσαρόλας, ώστε να μην έρχεται η φόρμα μας σε απευθείας επαφή με την πηγή της θερμότητας και γεμίζουμε την κατσαρόλα με νερό, που θα πρέπει να φτάνει μέχρι τη μέση των τοιχωμάτων της φόρμας. Κλείνουμε ερμητικά το σκεύος και αφήνουμε να πάρει μια δυνατή βράση.

Χωρίς να ανοίξουμε το σκεύος, παρά μόνον κάθε φορά που χρειάζεται να προσθέσουμε νερό γιατί σώθηκε, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία κι αφήνουμε την πουτίγκα να σιγοβράζει για 9 ώρες. Στη συνέχεια, τη βγάζουμε από την κατσαρόλα, τη σκουπίζουμε προσεχτικά κι αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο ή την πετσέτα, καθώς και το αντικολλητικό χαρτί. Τη βγάζουμε από τη φόρμα της και την φυλάμε σε ένα καθαρό μπολ, σκεπασμένη, όπως περιγράψαμε παραπάνω, με κερωμένο αντικολλητικό χαρτί.
Τυλίγουμε το μπολ με μια πετσέτα και έτσι διατηρούμε την πουτίγκα μέχρι τα Χριστούγεννα, αλλά τουλάχιστον επί 10 ημέρες.

Την ημέρα που θα την σερβίρουμε, τη ζεσταίνουμε στον ατμό, για 2 ώρες, τυλιγμένη και πάλι. Την προτείνουμε με κρέμα γάλακτος χτυπημένη σε σαντιγί ή με ένα βούτυρο με ρούμι. Για να φτιάξουμε το βούτυρο με ρούμι χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη μαύρη ζάχαρη, για 3-4 λεπτά μέχρι να σχηματιστεί μια λεία κι αφράτη κρέμα. Προσθέτουμε το ρούμι, κουταλιά-κουταλιά και μεταγγίζουμε το μείγμα σε ένα μπολ, για να το φυλάξουμε στο ψυγείο μέχρι την ώρα που θα το σερβίρουμε πάνω από τη ζεστή πουτίγκα.

Updated: 15/12/19
Ημερομηνία α' δημοσίευσης: 10/12/18

Επίσης...

Περισσότερα από

Γλυκό

Ηot drinks: καυτή χειμωνιάτικη απόλαυση

Τα ζεστά ποτά με βάση το κρασί ή κάποιο δυνατό αλκοόλ αρωματισμένο με μπαχαρικά, είναι μια από τις μεγάλες ;απολαύσεις και τελευταία στην Ελλάδα περιλαμβάνεται στη χειμωνιάτικη κουλτούρα του cocooning και της χαλάρωσης…

Τα all time classic γαλλικά γλυκά που αγαπήσαμε

Τα εμβλήματα της γαλλικής pâtisserie κρύβουν πίσω τους και συναρπαστικές ιστορίες! Εκτός από την γεύση τους, λοιπόν, το γλυκό παρελθόν τους είναι ένας ακόμη λόγος να ανακατέψουμε βούτυρα και ζάχαρες στην κουζίνα, ή έστω να απευθυνθούμε σε ζαχαροπλαστεία που τα αποδίδουν στην καλύτερη εκδοχή τους.