Follow us

Crepes Suzette

Λέγεται ότι ο Henri Charpentier, ένας νεαρός sous-chef στο Hotel de Paris του Μόντε Κάρλο στα τέλη του 19ου αιώνα, επινόησε αυτή τη συνταγή εξ αιτίας μιας μικρής κακοτυχίας κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας μιας κλασικής κρέπας με περίπλοκη σος, που ο σεφ του προόριζε για τον πρίγκιπα Αλβέρτο της Ουαλίας. Όπως δούλευε τη σος στο τηγάνι πάνω στο μπαρ-τρόλεϊ, κάποιο ποτό έπεσε μέσα και πήρε φωτιά. Καθώς πίστεψε ότι οι κρέπες του θα καίγονταν, τις έριξε βιαστικά στο τηγάνι με το βραστό ποτό, πρόσθ

Crepes Suzette

Υλικά

Υλικά για 12 κρέπες (σε τηγάνι ή κρεπιέρα των 20 εκ.)

70 γρ. αλεύρι

125 ml γάλα

60 ml χλιαρό νερό

2 αβγά

30 γρ. βούτυρο

1 ½ κ. σ. ζάχαρη

1 πρέζα αλάτι


Για τη σος

60 γρ. βούτυρο

125 ml φρέσκος χυμός πορτοκάλι

1 κ. σ. φρέσκος χυμός λεμόνι

Ξύσμα από 1 μικρό πορτοκάλι

2 κ. σ. Grand Marnier (+ 125 ml ακόμα)

2 κ. σ. cognac

Εκτέλεση

Βάζετε σε ένα μπολ το αλεύρι μαζί με το νερό, το γάλα και τα αβγά (αφού πρώτα τα έχετε χτυπήσει) και τα αναμειγνύετε μέχρι να διαλυθούν καλά και να γίνουν ένας αραιός χυλός.

Σκεπάζετε το χυλό με διαφανή μεμβράνη και τον αφήνετε να «σταθεί» για 30΄ στο ψυγείο, ώστε να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

Αλείφετε με ελάχιστο λιωμένο βούτυρο ένα αντικολλητικό τηγάνι ή την πλάκα της κρεπιέρας και ρίχνετε κάθε φορά από 2 κουταλιές της σούπας χυλό στο ζεστό τηγάνι, κουνώντας το για να απλωθεί ομοιόμορφα ο χυλός και να σχηματισθεί μια πολύ λεπτή κρέπα.

Την ψήνετε μέχρι να αρχίσει να χρυσίζει και να κάνει μικρές φουσκάλες και τη γυρίζετε να ψηθεί κι από την άλλη πλευρά.

Την απλώνετε πάνω σε αντικολλητικό ταψί φούρνου και συνεχίζετε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσει ο χυλός.

Για τη σος
Ρίχνετε στο βούτυρο σε ένα τηγάνι κι έπειτα προσθέτετε το χυμό του πορτοκαλιού, του λεμονιού και τη ζάχαρη και τα αφήνετε να πάρουν βράση, ανακατεύοντας καλά για να διαλυθεί η ζάχαρη.

Συνεχίζετε το βράσιμο για 2-3 λεπτά, μέχρι να πήξει ελαφρά το μείγμα και προσθέτετε το κονιάκ και τις 2 κουταλιές Grand Marnier.

Αφήνετε τη σος να βράσει για 30΄ ακόμα και βουτάτε μία μία τις κρέπες στη σος για 15΄, μέχρι να ποτίσουν λίγο.

Με μια λαβίδα, διπλώνετε την κάθε κρέπα στα τέσσερα ώστε να σχηματίζει τρίγωνο.

Τις τοποθετείτε ανά δύο σε μια ζεστή μεταλλική πιατέλα επιδορπίου, ώστε στο κέντρο να πατά ελαφρά η μία πάνω στην άλλη.

Όταν έχετε ετοιμάσει όλες τις κρέπες, τις καλύπτετε με τη σος και ζεσταίνετε το υπόλοιπο Grand Marnier σε μια μεταλλική κουτάλα σερβιρίσματος σούπας, περιχύνετε με αυτό τις κρέπες και τις ανάβετε.

Τις σερβίρετε φλεγόμενες.

Η πινελιά της συνταγής
Μπορείτε να αλείψετε το βούτυρο στο τηγάνι ή την κρεπιέρα με ένα μπαμπάκι για να μη γίνουν λιπαρές οι κρέπες.

Η μαρμελάδα πορτοκάλι (συνηθισμένη σε κάποια εστιατόρια) είναι ατόπημα.

Για μια πιο μοντέρνα εκδοχή, προσθέστε στο ξύσμα πορτοκαλιού ξύσμα λάιμ ή περγαμόντου.

Το υπερβολικό φλαμπάρισμα έχει σαν αποτέλεσμα να γίνουν οι κρέπες ελαστικές, κάτι που δεν είναι επιθυμητό.

Συνεχίζετε το βράσιμο για 2-3 λεπτά, μέχρι να πήξει ελαφρά το μείγμα και προσθέτετε το κονιάκ και τις 2 κουταλιές Grand Marnier. Αφήνετε τη σος να βράσει για 30΄ ακόμα και βουτάτε μία μία τις κρέπες στη σος για 15΄, μέχρι να ποτίσουν λίγο. Με μια λαβίδα, διπλώνετε την κάθε κρέπα στα τέσσερα ώστε να σχηματίζει τρίγωνο. Τις τοποθετείτε ανά δύο σε μια ζεστή μεταλλική πιατέλα επιδορπίου, ώστε στο κέντρο να πατά ελαφρά η μία πάνω στην άλλη. Όταν έχετε ετοιμάσει όλες τις κρέπες, τις καλύπτετε με τη σος και ζεσταίνετε το υπόλοιπο Grand Marnier σε μια μεταλλική κουτάλα σερβιρίσματος σούπας, περιχύνετε με αυτό τις κρέπες και τις ανάβετε. Τις σερβίρετε φλεγόμενες.
Η μαρμελάδα πορτοκάλι (συνηθισμένη σε κάποια εστιατόρια) είναι ατόπημα. Για μια πιο μοντέρνα εκδοχή, προσθέστε στο ξύσμα πορτοκαλιού ξύσμα λάιμ ή περγαμόντου. Το υπερβολικό φλαμπάρισμα έχει σαν αποτέλεσμα να γίνουν οι κρέπες ελαστικές, κάτι που δεν είναι επιθυμητό.

Επίσης...

Σοκολατόπιτα µε Μπανάνα

Η συνταγή για σοκολατόπιτα με μπανάνα.

Δροσερή Κρέµα µε Γιαούρτι

Η συνταγή για δροσερή κρέμα με γιαούρτι.

Περισσότερα από

Γλυκά

Ξερά Φρούτα µε Κονιάκ

Η συνταγή για ξερά φρούτα με κονιάκ.

Γιαούρτι µε Μπανάνα και Μέλι

Πώς θα φτιάξεις γιαούρτι με μπανάνα και μέλι.

Γλυκιά Πίτσα με Φιστικοβούτυρο και Μπανάνα

Η συνταγή για γλυκιά πίτσα με φιστικοβούτυρο και μπανάνα.

Μηλόπιτα Νηστίσιµη

Η συνταγή για νηστίσιμη μηλόπιτα.

Δαµάσκηνα µε Μαστίχα και Κρέµα Γιαουρτιού

Πώς θα φτιάξεις δαµάσκηνα µε µαστίχα και κρέµα γιαουρτιού.

Ρολό Μήλου

Πώς θα φτιάξεις το πιο νόστιμο ρολό μήλου.

Γλυκιά Πίτα µε Ξερά Φρούτα και Καρπούς

Η συνταγή για γλυκιά πίτα με ξερά φρούτα και καρπούς.

Πίτα µε Βερίκοκα και Χουρµάδες

Η συνταγή για πίτα με βερίκοκα και χουρμάδες.

Ανάποδο Κέικ με Ροδάκινα και Αμύγδαλα

Ένα βολικό ανάποδο κέικ, που καταδέχεται να κάνει παρέα με όλα τα φρούτα: και με μήλα και με ροδάκινα και με αχλάδια και με φράουλες και με βερίκοκα και με νεκταρίνια.

Δαμάσκηνα με Κρέμα

Βελούδινη και ευωδιαστή κρέμα, σχεδόν ημίρρευστη, φαίνεται σαν να μην περιέχει αλεύρι ή κορν φλάουρ, τρώγεται υπέροχα τόσο ζεστή όσο και κρύα.