banner
banner
banner

Choux à la crème

Συνταγή

Choux à la crème
Yλικά

ζύμη choux:
150 γρ. αλεύρι
80 γρ. βούτυρο σε κομμάτια
2 μέτρια αβγά και 1 κροκάδι
250 ml νερό με γάλα (μισό-μισό)
ελάχιστο αλάτι

κρέμα pâtissière:
500 ml γάλα
4-5 κρόκοι αβγών
80 γρ. ζάχαρη
40 γρ. αλεύρι
30 γρ. κορν φλάουερ
1 λοβός βανίλιας
ελάχιστο αλάτι

καραμέλα:
100 γρ. ζάχαρη
40ml νερό

banner
Εκτέλεση

Ανάβουμε τον φούρνο στους 200ο. Σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το νερό με το γάλα και προσθέτουμε το βούτυρο. Μόλις πάρει βράση αποσύρουμε από τη φωτιά. Ρίχνουμε όλο το αλεύρι μαζί και ανακατεύουμε γρήγορα με σπάτουλα. Αρχίζει να σχηματίζεται μια μάζα, που συνεχίζουμε να τη δουλεύουμε με τη σπάτουλα μέχρι να γίνει ομογενής και να μαζευτεί σε μιά μπάλα. Ξαναβάζουμε σε μέτρια φωτιά την κατσαρόλα και δουλεύουμε τη ζύμη με τη σπάτουλα ώσπου να χάσει την υγρασία της και να στεγνώσει. Μόλις αρχίσει να "πιάνει" στον πάτο της κατσαρόλας την αποσύρουμε. Ρίχνουμε το ένα αβγό και δουλεύουμε γρήγορα με τη σπάτουλα μέχρι να ενσωματωθεί και να αποκτήσει ομοιογένεια. Ρίχνουμε το δεύτερο αβγό και δουλεύουμε πάλι μέχρι να ενσωματωθεί και συνεχίζουμε με τον κρόκο, μέχρι να γίνει ένα μείγμα λείο, σφιχτό και γυαλιστερό.

Απλώνουμε σε ταψί χαρτί ψησίματος και το βουτυρώνουμε. Βάζουμε τη ζύμη σε κορνέ με φαρδύ άνοιγμα και σχηματίζουμε μπαλάκια μεγέθους καρυδιού (γίνεται και με ένα κουτάλι) σε απόσταση μεταξύ τους. Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο γιά 20΄στους 200ο μέχρι να φουσκώσουν καλά και ν’ αρχίσουν να παίρνουν χρώμα και κατόπιν χαμηλώνουμε στους 170ο και συνεχίζουμε το ψήσιμο γιά 5'-6' ακόμα. Ο χρόνος ψησίματος μπορεί να διαφοροποιείται ανάλογα με το μέγεθος των σου και τον φούρνο. Βγάζουμε ένα και ελέγχουμε αν είναι ελαφρύ, απόδειξη ότι έχει ψηθεί καλά το εσωτερικό του. Τα ακουμπάμε σε σχάρα μέχρι να κρυώσουν τελείως.

Για την κρέμα pâtissière (ζαχαροπλαστικής) ανακατεύουμε το αλεύρι με το κορν φλάουερ και ελάχιστο αλάτι. Βάζουμε το γάλα να ζεσταθεί με τη βανίλια σχισμένη στη μέση και τα σποράκια της ξυσμένα μέσα στο γάλα. Μόλις αρχίσει να τρεμουλιάζει το αποσύρουμε και το κρατάμε στην άκρη. Χτυπάμε τη ζάχαρη με τους κρόκους ν’ ασπρίσουν. Προσθέτουμε το μείγμα του αλευριού λίγο λίγο χτυπώντας με το σύρμα, μέχρι να γίνει μια λεία κρέμα. Την αραιώνουμε με το μισό γάλα, ανακατεύοντας να ενσωματωθεί στο μείγμα. Αφαιρούμε τον λοβό της βανίλιας από το υπόλοιπο γάλα και προσθέτουμε την κρέμα. Ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά με το σύρμα, σιγοβράζοντας μέχρι να πήξει αρκετά. Περνάμε την επιφάνεια μ' ένα κομματάκι βούτυρο για να μην κάνει κρούστα. Όταν κρυώσουν τα σου και η κρέμα, τα γεμίζουμε: κάνουμε μια τρυπούλα στο πλάι κάθε σου και περνάμε μέσα την κρέμα με στενό κορνέ. Τοποθετούμε σε πιατέλα τα γεμισμένα σου.

Φτιάχνουμε την καραμέλα βράζοντας τη ζάχαρη με το νερό μέχρι να πάρει χρώμα βαθύ μελί. Βγάζουμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και το βυθίζουμε σε κρύο νερό. Βουτάμε γρήγορα το επάνω μέρος κάθε σου στην καραμέλα, ώστε να σχηματιστεί ένα λεπτό στρώμα. Καταναλώνουμε τα σου μέσα στις επόμενες ώρες, διαφορετικά, τα βάζουμε στο ψυγείο.

tips: με αυτή τη βασική συνταγή κρέμας μπορούμε να πετύχουμε διάφορες γεύσεις, προσθέτοντας π.χ. ξύσμα πορτοκαλιού, καφέ ή κακάο μέσα στο ζεστό γάλα, άρωμα πικραμύγδαλου αντί γιά βανίλια. Επίσης, μπορούμε να βουτήξουμε τα σου σε διάφορα γκλάσα αντί της καραμέλας.


Γλυκό

Γλυκά

banner

Εποχές

Γιορτές και περιστάσεις

banner

Πρώτες ύλες γλυκών

Αναζήτηση με φίλτρα

Αναζήτηση

Αναζήτηση
Αναζητήστε στο αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος