Υλικά
υλικά
(το γλυκό αυτό το ετοιμάζουμε από την προηγούμενη μέρα)
250 γρ. μπισκότα πτι μπερ, σπέκουλος, σαμπλέ κ.λ.π. ανάλογα με την προτίμηση
100 γρ. φρέσκο βούτυρο σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
ξύσμα από 1/2 λεμόνι
γιά την κρέμα τυριού:
750 γρ. τυρί, τύπου Φιλαδέλφια
150 γρ. ζάχαρη άχνη
125 γρ. κρέμα γάλακτος πλήρης
2 κ.σ. κοφτές αλεύρι
ξύσμα από 1 λεμόνι
χυμός από 1/2 λεμόνι
3 αβγά + 2 κροκάδια
γιά την κρέμα λεμονιού:
3 λεμόνια, κατά προτίμηση βιολογικά
3 αβγά, ελαφρά χτυπημένα
60 γρ. φρέσκο βούτυρο μαλακωμένο
80 γρ. ζάχαρη άχνη
παρασκευή
προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο.
Θρυμματίζουμε τα μπισκότα και τα κάνουμε ένα μείγμα με το βούτυρο και το ξύσμα, δουλεύοντάς τα με το χέρι.
Ντύνουμε τον πάτο μιάς φόρμας με έλασμα, με χαρτί ψησίματος και καλύπτουμε με το μείγμα των μπισκότων, πιέζοντας να γίνει συμπαγές.
Ψήνουμε τη βάση γιά 10'-12'.
Ετοιμάζουμε την κρέμα, χτυπώντας το τυρί γιά να γίνει κρεμώδες και μετά προσθέτουμε τη ζάχαρη, το αλεύρι, το ξύσμα και το χυμό του λεμονιού, τ' αβγά και τα κροκάδια, ένα-ένα, χτυπώντας καθένα να ενσωματωθεί.
Ρίχνουμε το μείγμα στη φόρμα και ψήνουμε γιά 15' στη θερμοκρασία που έχουμε.
Χαμηλώνουμε το φούρνο στους 100ο και συνεχίζουμε το ψήσιμο γιά 1 ώρα.
Κατόπιν, σβήνουμε το φούρνο και αφήνουμε το γλυκό μέσα γιά 1 ακόμα ώρα, με την πόρτα του φούρνου μισάνοιχτη.
Μετά βγάζουμε το γλυκό και το αφήνουμε να κρυώσει (αυτή η διαδικασία είναι απαραίτητη γιά να μη "σπάσει" η κρέμα, που είναι ευαίσθητη στις αλλαγές θερμοκρασίας).Γιά την κρέμα λεμονιού (lemon curd), βάζουμε σ' ένα κατσαρολάκι την άχνη με το βούτυρο και ανακατεύουμε με το σύρμα των αβγών.
Προσθέτουμε τα χτυπημένα αβγά, ανακατεύουμε, μετά το χυμό και το ξύσμα των λεμονιών.
Βάζουμε το κατσαρολάκι σε πολύ χαμηλή φωτιά, συνεχίζοντας το ανακάτεμα με το σύρμα.
Το μείγμα θ' αρχίσει να πήζει και να γίνεται κρεμώδες.
Μόλις πήξει αρκετά, τραβάμε αμέσως από τη φωτιά και ανακατεύουμε ζωηρά, να κρυώσει η κρέμα. Μόλις κρυώσει το τσίζκεϊκ το ξεφορμάρουμε σε πιατέλα και στρώνουμε επάνω ομοιόμορφα την κρέμα λεμονιού.
Βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο γιά 24 ώρες, πριν το σερβίρουμε.