banner
banner
banner

Brownie με gingerbeer και καραμέλα (του Άκη Πετρετζίκη)

Συνταγή

Brownie με gingerbeer και καραμέλα (του Άκη Πετρετζίκη)
Υλικά (για 12 μερίδες)

Για την toffee sauce
200 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
400 γρ. κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
1 λοβός βανίλιας
Για το brownie
250 γρ. βούτυρο
250 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
220 γρ. κουβερτούρα 55% κακάο σε κομμάτια
60 γρ. κακάο
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
¼ κ.γ. αλάτι
3 αυγά μέτρια σε θερμ. δωματίου
100 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
170 γρ. τζιτζιμπίρα (ginger beer)

banner
Εκτέλεση

Για την toffee sauce
1. Βάζουμε την κρέμα γάλακτος σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Με ένα μικρό μαχαίρι ανοίγουμε τη βανίλια στη μέση και αδειάζουμε τους σπόρους της στην κρέμα.
2. Μόλις η κρέμα πάρει βράση, αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη.
3. Ζεσταίνουμε μια άλλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε το 1/5 της ζάχαρης ανακατεύοντας συνέχεια με ξύλινη κουτάλα μέχρι η ζάχαρη να λιώσει. Δε συνεχίζουμε να προσθέτουμε ζάχαρη αν η προηγούμενη δεν λιώσει τελείως. Σε περίπτωση που δούμε ότι αρχίζει να καίγεται (αυτό θα το καταλάβουμε από το έντονο καφετί χρώμα που θα αρχίσει να παίρνει και από τη μυρωδιά), χαμηλώνουμε τη φωτιά στο πολύ χαμηλό. Συνεχίζουμε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα 4/5, ανακατεύοντας συνέχεια με την κουτάλα.
4. Όταν είναι έτοιμη η καραμέλα, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος σε 5 δόσεις, ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα χειρός. Θέλει πολλή προσοχή σε αυτό το σημείο γιατί η κρέμα θα πιτσιλίσει και μπορεί να μας κάψει. Προσέχουμε η κατσαρόλα να είναι βαθιά και το σύρμα αρκετά μακρύ.
5. Αφήνουμε να βράσει σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας μέχρι να σφίξει, 5-7 λεπτά, περίπου, μέχρι που να λιώσει η καραμέλα και να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα.
6. Αποσύρουμε από τη φωτιά και μεταφέρουμε σε ένα μπολ. Για να είμαστε σίγουροι ότι δεν υπάρχει κανένα κομμάτι ζάχαρης που δεν έχει λιώσει καλά, σουρώνουμε την toffee μας και αφήνουμε στην άκρη.
Για το brownie
1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 140oC. Στρώνουμε με λαδόκολλα ένα ταψί (20Χ30 εκ.) και αφήνουμε στην άκρη.
2. Βάζουμε το βούτυρο, τη ζάχαρη, τη σοκολάτα και το κακάο σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός μέχρι τα υλικά μας να λιώσουν και να ομογενοποιηθούν. Θέλουμε το μείγμα μας να είναι λείο.
3. Αποσύρουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε το εκχύλισμα βανίλιας και το αλάτι και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε με το σύρμα χειρός. Αφήνουμε το μείγμα μας να κρυώσει 10 λεπτά.
4. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα αυγά ένα-ένα, ενώ ανακατεύουμε συνεχώς με το σύρμα χειρός. Περιμένουμε να ομογενοποιηθεί το ένα πριν προσθέσουμε το επόμενο και συνεχίζουμε να χτυπάμε μέχρι να αναμειχθούν τα υλικά.
5. Μόλις ενσωματωθούν όλα τα αυγά, προσθέτουμε το αλεύρι και τη μισή ποσότητα της τζιτζιμπίρας. Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να έχουμε ένα λείο μείγμα.
6. Μεταφέρουμε τη μισή ποσότητα του μείγματος στο ταψί και ψήνουμε 25 λεπτά.
7. Βγάζουμε από τον φούρνο και ρίχνουμε στο ταψί την toffee sauce, εκτός από τα 100 γρ.
8. Προσθέτουμε την υπόλοιπη τζιτζιμπίρα στο υπόλοιπο μείγμα brownie που έχουμε κρατήσει και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα.
9. Ρίχνουμε το μείγμα του brownie πάνω από την καραμέλα και με τη βοήθεια μιας πλαστικής σπάτουλας απλώνουμε όσο το δυνατόν πιο πολύ μπορούμε το μείγμα πάνω από την toffee sauce.
10. Ψήνουμε άλλα 35 λεπτά. Βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει 30 λεπτά τουλάχιστον.
Σερβίρισμα
Κόβουμε το brownie σε κομμάτια και σερβίρουμε με την υπόλοιπη toffee sauce.


*Η συνταγή είναι από το βιβλίο του Άκη Πετρετζίκη "Piece of cake", εκδόσεις Ψυχογιός.


Γλυκό

Γλυκά

banner

Εποχές

Γιορτές και περιστάσεις

banner

Πρώτες ύλες γλυκών

Αναζήτηση με φίλτρα

Αναζήτηση

Αναζήτηση
Αναζητήστε στο αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος