Follow us

Βόλτα στα λουκουματζίδικα

Ποιος μπορεί να αντισταθεί σε μια μερίδα λαχταριστούς λουκουμάδες; Λίγα γλυκίσματα καταφέρνουν να έχουν τόσο φανατικούς οπαδούς και μάλιστα από όλες τις ηλικίες. Είναι μια γεύση που μας χαρίζει μια γλυκιά νοσταλγία για τα παιδικά μας χρόνια. Γι’ αυτό κι εμείς σας κάνουμε μια βόλτα στα πιο φημισμένα λουκουματζίδικα της πόλης αλλά και σε ένα νέο κατάστημα που βλέπει το παραδοσιακό γλυκό με πιο σύγχρονη οπτική.

Βόλτα στα λουκουματζίδικα

«Αιγαίον»

Με καρύδι ή με κασέρι;
Από τα πιο γνωστά λουκουματζίδικα του κέντρου, αυτό το ημιυπόγειο μαγαζί της Πανεπιστημίου μας χαρίζει γλυκές στιγμές από το 1926. Σήμερα, η τρίτη γενιά της οικογενειακής επιχείρησης διατηρεί απαράλλαχτη τη συνταγή του παππού για αφράτους λουκουμάδες. Το μυστικό της επιτυχίας, σύμφωνα με το Γιώργο Φύλλα, εγγονό και συνονόματο του ιδρυτή, είναι στο ζυμάρι, που είναι πάντα φρέσκο και φτιάχνεται με ιδιαίτερη αγάπη και φροντίδα. Εδώ θα φάτε παραδοσιακούς λουκουμάδες, με τρύπα στη μέση, που είναι τραγανοί εξωτερικά και αφράτοι μέσα. Περιχύνονται με σιρόπι και πασπαλίζονται με ζάχαρη άχνη και κανέλα. Αν πάλι θέλετε κάτι διαφορετικό, τα τελευταία χρόνια σερβίρουν και λουκουμάδες με επικάλυψη λιωμένης σοκολάτας και τριμμένο καρύδι αλλά και μια αλμυρή εκδοχή με τριμμένο κασέρι. Για όσους θέλουν να απολαμβάνουν τους λουκουμάδες στο σπίτι, φρεσκοτηγανισμένους όποια στιγμή το θελήσουν, πωλούνται και κατεψυγμένοι λουκουμάδες. Η τιμή μιας μερίδας για κατανάλωση στο κατάστημα ή για πακέτο είναι γι’ αυτή την περίοδο 3 ευρώ από 3,50. Στο μαγαζί με τα μαρμάρινα τραπέζια και τις μεταλλικές καρέκλες που σε γυρίζουν σε μια άλλη εποχή, θα δεις από ηλικιωμένους μέχρι φοιτητές κι από πολιτικούς και ηθοποιούς μέχρι τουρίστες, που έρχονται συστημένοι από οδηγούς και ενθουσιασμένοι φωτογραφίζουν τα πιάτα και το χώρο. Από ιστορίες άλλο τίποτε. Ο Γιώργος δεν θα ξεχάσει μια φορά που μια ηλικιωμένη κυρία, αφού ρώτησε πόσο έχουν οι λουκουμάδες, παρήγγειλε ένα νερό, έκατσε στο τραπέζι ενός συνομήλικού της κυρίου, τσίμπησε δύο απ’ τους δικούς του και εξαφανίστηκε σε χρόνο dt!

«Αιγαίον», Πανεπιστημίου 46 & Χαριλάου Τρικούπη, τηλ. 210 3814621-2, www.loukoumades-aigaion.gr

«Κτιστάκης»

Βόλτα στα λουκουματζίδικα

Η χανιώτικη εκδοχή
Από τους καλύτερους λουκουμάδες της πόλης φημίζεται ότι φτιάχνει και ο «Κτιστάκης» στην Ομόνοια. Αν και η οδός Σωκράτους δεν είναι πλέον από τα πιο ειδυλλιακά μέρη για βόλτα, αξίζει τον κόπο να πάτε ως εκεί για να δοκιμάσετε μια άλλη, χανιώτικη εκδοχή λουκουμάδων. Εδώ είναι αρκετά μικρότεροι σε μέγεθος και σφαιρικοί. Πασπαλίζονται με μπόλικη κανέλα και σουσάμι και δεν περιχύνονται ούτε με μέλι ούτε με σιρόπι γιατί περιέχουν σιρόπι στο εσωτερικό τους. Έτσι, ενώ είναι στεγνοί εξωτερικά, μόλις τους δαγκώνεις, πλημμυρίζει το στόμα σου από το σιρόπι που κρύβουν μέσα τους, χαρίζοντάς σου μια γλυκιά έκπληξη. Αυτή η διαφορετική τεχνοτροπία τους κάνει κατάλληλους να καταναλωθούν και αρκετά έπειτα από το τηγάνισμά τους, έως δύο ημέρες μετά. Είναι κι ένα γλύκισμα νηστίσιμο, αφού δεν έχει ούτε βούτυρο ούτε αβγά. Το μυστικό τους είναι ότι γίνονται ακόμη όπως πριν από έναν αιώνα. Το ζυμάρι δουλεύεται σε ξύλινη σκάφη και τηγανίζονται λίγοι –λίγοι και συνέχεια όλη την ημέρα για να είναι φρέσκοι. Η ιστορία τους ξεκινά το 1912 τα Χανιά με τον παππού και συνονόματο του σημερινού ιδιοκτήτη, Θεόδωρο Κτιστάκη. Το 1953 τα τρία παιδιά του άνοιξαν ένα λουκουματζίδικο στην οδό Αγίου Κωνσταντίνου, που ήταν στέκι ηθοποιών του Εθνικού Θεάτρου, όπως ο Κατράκης και η Κοτοπούλη, αλλά και πολιτικών όπως ο Σοφοκλής Βενιζέλος. Η τρίτη γενιά της οικογένειας μετέφερε το κατάστημα το 1997 στην οδό Σωκράτους και από τότε έγινε σημείο συνάντησης στην Ομόνοια. Το περιβάλλον κλασικό, σαν ένα παλιό παραδοσιακό καφενείο, με μαρμάρινα τραπέζια και ξύλινες καρέκλες. Το γνωρίζουν από τους ταξιδιωτικούς οδηγούς και οι τουρίστες που ξετρελαίνονται για το μικρό αυτό έδεσμα αλλά και απόδημοι Έλληνες, που παίρνουν και μαζί για το ταξίδι. Μια συγκινητική εικόνα είναι όταν έρχονται ακόμη και τρεις γενιές μαζί να απολαύσουν τη χανιώτικη λιχουδιά. Τιμή μερίδας: 3,50 ευρώ.

«Κτιστάκης», Σωκράτους 59, Ομόνοια, τηλ. 210 5240891.

«Κρίνος»

Λουκουμάδες με καλλιτεχνικό fan club
Σημείο συνάντησης στο κέντρο για λουκουμάδες είναι για πολλές δεκαετίες και ο «Κρίνος». Το ευρύχωρο κατάστημα της Αιόλου γεμίζει καθημερινά από τις 8 το πρωί με ανθρώπους κάθε ηλικίας που έρχονται κυρίως για τους λουκουμάδες. Λειτουργεί στη λογική του self – service και παρασκευάζει όλη τη διάρκεια της ημέρας φρέσκους, τραγανούς λουκουμάδες, με τη χαρακτηριστική τρύπα στη μέση, που περιχύνονται με μέλι και πασπαλίζονται με κανέλα. Το χαρακτηριστικό τους είναι ότι είναι πολύ τραγανοί και γευστικοί. Καθώς περιμένετε τη σειρά σας για το ταμείο μπορείτε να δείτε κάποιον να τους πλάθει στο χέρι με ειδική τεχνική και να τους τηγανίζει. Οι λάτρεις της πραλίνας φουντουκιού μπορούν να τους παραγγείλουν με μερέντα, ενώ σερβίρονται και με παγωτό. Στην κλασικού τύπου αίθουσά του θα συναντήσετε άτομα κάθε ηλικίας, πολλοί από τους οποίους κάνουν τα ψώνια τους στο εμπορικό κέντρο ή στη Βαρβάκειο αγορά που είναι κοντά. Μερικοί από τους διάσημους πελάτες του είναι ο Πέτρος Φιλιππίδης, ο Μιχάλης Ασλάνης, ο Παντελής Θαλασσινός και ο Μύρωνας Στρατής. Το κατάστημα λειτουργεί στο ίδιο σημείο από το 1923 από τον Μηνά Κασσιμάτη και πήρε το όνομά του από το φαρμακείο που βρισκόταν εκεί, με το όνομα Σταμάτης Κρίνος. Σήμερα τα ηνία έχουν αναλάβει η δεύτερη και η τρίτη γενιά της οικογένειας. Εκτός από τους λουκουμάδες, φημίζεται και για τη μπουγάτσα του. Μια μερίδα λουκουμάδες έχει 3,20 ευρώ.

«Κρίνος», Αιόλου 87, τηλ. 210 3216852.

«Κυψέλη»

Ο λουκουμάς «αλλιώς»
Εκτός από τα παραδοσιακά λουκουματζίδικα που έχουν γράψει ιστορία, δεν λείπουν όμως και οι νέες αφίξεις που βλέπουν το λουκουμά με σύγχρονη ματιά, όπως η «Κυψέλη» στην πλατεία της Νέας Σμύρνης. Άνοιξε τον Ιανουάριο με διάθεση να συνδέσει ένα παραδοσιακό γλύκισμα όπως ο λουκουμάς, με ό,τι πιο καινούριο, δηλαδή το παγωμένο γιαούρτι και η ανταπόκριση του κόσμου είναι ενθουσιώδης. Εκτός, λοιπόν, από τους παραδοσιακούς λουκουμάδες με ζάχαρη και κανέλα, μπορεί κανείς να απολαύσει μια μερίδα με παγωμένο γιαούρτι και τη γαρνιτούρα της αρεσκείας του, από μια μεγάλη σειρά που περιλαμβάνει διαφόρους τύπους σοκολάτας (όπως σοκολάτα και καρύδα, σοκολάτα και μπισκότο, σοκολάτα και φουντούκι, λευκή σοκολάτα) και γλυκά του κουταλιού (όπως κυδώνι, πορτοκάλι, σταφύλι, αγριοκέρασο, κ.ά.). Ο χώρος είναι μοντέρνος, με τη μακρόστενη βιτρίνα με τις γαρνιτούρες να κλέβει την παράσταση. Στη γεύση οι λουκουμάδες της «Κυψέλης» είναι ιδιαίτερα αφράτοι και μαλακοί, κι αυτό που τους κάνει να ξεχωρίζουν είναι το ξύσμα πορτοκαλιού που προστίθεται στη ζύμη τους. Ένα μυστικό που μοιράστηκε μαζί μας ο υπεύθυνος του καταστήματος είναι η δυνατή φωτιά στο τηγάνισμα. Οι απλοί λουκουμάδες στοιχίζουν 3,50 ευρώ για πακέτο και 4,00 για κατανάλωση στο κατάστημα.

«Κυψέλη», 25ης Μαρτίου 15, Πλατεία Νέας Σμύρνης, τηλ. 210 9312116.

Επίσης...

Περισσότερα από

Γλυκό

Ηot drinks: καυτή χειμωνιάτικη απόλαυση

Τα ζεστά ποτά με βάση το κρασί ή κάποιο δυνατό αλκοόλ αρωματισμένο με μπαχαρικά, είναι μια από τις μεγάλες ;απολαύσεις και τελευταία στην Ελλάδα περιλαμβάνεται στη χειμωνιάτικη κουλτούρα του cocooning και της χαλάρωσης…

Τα all time classic γαλλικά γλυκά που αγαπήσαμε

Τα εμβλήματα της γαλλικής pâtisserie κρύβουν πίσω τους και συναρπαστικές ιστορίες! Εκτός από την γεύση τους, λοιπόν, το γλυκό παρελθόν τους είναι ένας ακόμη λόγος να ανακατέψουμε βούτυρα και ζάχαρες στην κουζίνα, ή έστω να απευθυνθούμε σε ζαχαροπλαστεία που τα αποδίδουν στην καλύτερη εκδοχή τους.