Follow us

Βασιλόπιτα Αγιάσου Λέσβου (με τυρί)

Βασιλόπιτα Αγιάσου Λέσβου (με τυρί)

Υλικά

Υλικά

Για το φύλλο

10 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 κ.σ. μαραθόσποροι

2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

1 γερή πρέζα αλάτιι

1 κ.γ.  ζάχαρη

2 ½  φλ. νερό

2/3 φλ.παρθένο ελαιόλαδο

Για τη γέμιση

3 φλ. μυζήθρα γλυκιά

1 φλ. κεφαλοτύρι

Από ½ κ.γ. γαρίφαλο τριμμένο, κανέλα τριμμένη, μοσχοκάρυδο τριμμένο,  μπαχάρι τριμμένο

1 ½ φλ. φρέσκο βούτυρο αγελαδινό λιωμένο

1 αυγό χτυπημένο ελαφρά

1 φλιτζάνι σουσάμι

Εκτέλεση

Φτιάχνουμε την ζύμη: σιγοβράζουμε το νερό με τους μαραθόσπορους για 5 λεπτά.

αποσύρουμε από τη φωτιά και τους αφήνουμε να εκχυλιστούν για άλλα 10 λεπτά, στραγγίζουμε το υγρό σε ένα μπολ και το αφήνουμε να κρυώσει.Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε μεγάλη λεκάνη με την μπέϊκιν πάουντερ και το αλάτι.

διαλύουμε την ζάχαρη μαραθόνερο και ρίχνουμε το μείγμα στο αλεύρι.

Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε μέχρι να σχηματισθεί μια μαλακή λεία ζύμη –αν χρειάζεται προσθέτουμε λίγο αλεύρι ακόμα.

Σκεπάζουμε το ζυμάρι και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 1 ώρα.Ετοιμάζουμε τη γέμιση: Ρίχνουμε τα τυριά και τα μπαχαρικά σε μπολ και ανακατεύετε καλά. Κόβουμε 2 κομμάτια ζύμης λίγο μικρότερα από το μέγεθος της γροθιάς μας και τα πλάθουμε σε σχήμα μπάλας.

Χωρίζουμε την υπόλοιπη ζύμη σε 12 ίσες μπάλες.

Βουτυρώνουμε τη βάση και τα πλευρά ενός βαθιού, στρογγυλού, μεγάλου ταψιού και προθερμαίνετε το φούρνο στους 180° C.Σε μια ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε με τον πλάστη την πρώτη από τις 2 μεγαλύτερες μπάλες σε στρογγυλό φύλλο με διάμετρο μεγαλύτερη από το ταψί και το βάζουμε στο βουτυρωμένο ταψί, έτσι ώστε οι άκρες του να κρέμονται απέξω γύρω στα 5 εκ.

Αλείφουμε γερά το φύλλο με βούτυρο και σκορπάμε από πάνω το 1/3 φλ.

γέμιση.

Ανοίγουμε τις 12 μικρότερες μπάλες ζύμης σε στρογγυλό φύλλο με διάμετρο ίση με το ταψί και στρώνουμε τα φύλλα ένα –ένα, αλείφοντας το καθένα με λιωμένο βούτυρο και πασπαλίζοντας κάθε φύλλο με το 1/3 του φλιτζανιού γέμιση μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα.

Ανεβάζουμε τις άκρες του φύλλου της βάσης επάνω στο τελευταίο φύλλο της επιφάνειας για να κλείσουμε την πίτα και αλείφουμε με βούτυρο.

Ανοίγουμε τη δεύτερη μεγάλη μπάλα σε στρογγυλό φύλλο λίγο μεγαλύτερο από τη διάμετρο του ταψιού, το βάζουμε προσεκτικά επάνω από το τελευταίο φύλλο και το πιέζουμε προς τα χείλη του ταψιού, ώστε να σταθεί όρθιο στα τοιχώματα του ταψιού.

Αλείφουμε την επιφάνεια της πίτας με κρόκο αυγού ανακατεμένο με λίγο νερό και πασπαλίζουμε με σουσάμι.

Ψήνετε τη βασιλόπιτα, για 2 ώρες περίπου.

Την αφήνουμε να κρυώσει τελείως μέσα στο ταψί πριν σερβίρουμε.

Επίσης...

Τα φρέσκα τυριά της άνοιξης

Διαβάζοντας στον τίτλο φρέσκα τυριά της άνοιξης θα μπορούσε κανείς να υποθέσει πως χρησιμοποιήσαμε τη λέξη «φρέσκα» για να επιτείνουμε την αίσθηση της άνοιξης.

Πανεύκολη Τυρόπιτα µε Φρέσκα Κρεµµυδάκια και Άνηθο

Η συνταγή για μία πανεύκολη τυρόπιτα µε φρέσκα κρεµµυδάκια και άνηθο.

Περισσότερα από

Γλυκά

Σουφλέ με Πράσο, Κατσικίσιο Τυρί και Καρύδι

Ένα από τα πιο αγαπημένα σουφλέ, που συνδυάζει τη γλύκα του πράσου με το τραγανό της σφολιάτας αλλά και το πικάντικο των τυριών.

Μπουγιουρντί

Πώς θα φτιάξεις μπουγιουρντί.

Σουφλέ με Πατάτες, Σπανάκι και Φέτα

Ένα σουφλέ με σφραγίδα ελληνική, που θυμίζει λίγο την παραδοσιακή γεύση της σπανακόπιτας.

Σουφλέ με Σπανάκι και Μανιτάρια

Ανοίγει πεντανόστιμα ένα κάλεσμα στο σπίτι, τρώγεται μαγικά στο καθημερινό τραπέζι, ενώ συνοδεύει υπέροχα κοτόπουλο και ψαρικά.

Σουφλέ με Μπρόκολο και Τυριά

Το μπρόκολο είναι ένα λαχανικό-φετίχ των σουφλέ. Γιατί έχει έντονη γεύση, δένει υπέροχα με τα τυριά και δεν διαλύεται στον φούρνο.

Σπανακοτυρόπιτα

Η συνταγή για την πιο νόστιμη σπανακοτυρόπιτα.

Μύδια Σαγανάκι με Φέτα

Η συνταγή για μύδια σαγανάκι με φέτα.

Τυρόπιτα με Γιαούρτι

Πώς θα φτιάξεις τυρόπιτα με γιαούρτι.

Μανιτάρια με Φέτα στο Φούρνο

Πώς θα φτιάξεις μανιτάρια με φέτα στο φούρνο.

Πίτα Πολίτικη

Η συνταγή για πολίτικη πίτα.