banner
banner
banner

Βασιλόπιτα Αγιάσου Λέσβου (με τυρί)

Συνταγή

Βασιλόπιτα Αγιάσου Λέσβου (με τυρί)
Υλικά

Για το φύλλο
10 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ.σ. μαραθόσποροι
2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 γερή πρέζα αλάτιι
1 κ.γ.  ζάχαρη
2 ½  φλ. νερό
2/3 φλ.παρθένο ελαιόλαδο
Για τη γέμιση
3 φλ. μυζήθρα γλυκιά
1 φλ. κεφαλοτύρι
Από ½ κ.γ. γαρίφαλο τριμμένο, κανέλα τριμμένη, μοσχοκάρυδο τριμμένο,  μπαχάρι τριμμένο
1 ½ φλ. φρέσκο βούτυρο αγελαδινό λιωμένο
1 αυγό χτυπημένο ελαφρά
1 φλιτζάνι σουσάμι

banner
Εκτέλεση

Φτιάχνουμε την ζύμη: σιγοβράζουμε το νερό με τους μαραθόσπορους για 5 λεπτά. αποσύρουμε από τη φωτιά και τους αφήνουμε να εκχυλιστούν για άλλα 10 λεπτά,  στραγγίζουμε το υγρό σε ένα μπολ και το αφήνουμε να κρυώσει.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε μεγάλη λεκάνη με την μπέϊκιν πάουντερ και το αλάτι. διαλύουμε την ζάχαρη μαραθόνερο και ρίχνουμε το μείγμα στο αλεύρι. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε μέχρι να σχηματισθεί μια μαλακή λεία ζύμη –αν χρειάζεται προσθέτουμε λίγο αλεύρι ακόμα. Σκεπάζουμε το ζυμάρι και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 1 ώρα.
Ετοιμάζουμε τη γέμιση: Ρίχνουμε τα τυριά και τα μπαχαρικά σε μπολ και ανακατεύετε καλά.  Κόβουμε 2 κομμάτια ζύμης λίγο μικρότερα από το μέγεθος της γροθιάς μας και τα πλάθουμε σε σχήμα μπάλας. Χωρίζουμε την υπόλοιπη ζύμη σε 12 ίσες μπάλες. Βουτυρώνουμε τη βάση και τα πλευρά ενός βαθιού, στρογγυλού, μεγάλου ταψιού και προθερμαίνετε το φούρνο στους 180° C.
Σε μια ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε με τον πλάστη την πρώτη από τις 2 μεγαλύτερες μπάλες σε στρογγυλό φύλλο με διάμετρο μεγαλύτερη από το ταψί και το βάζουμε στο βουτυρωμένο ταψί, έτσι ώστε οι άκρες του να κρέμονται απέξω γύρω στα 5 εκ. Αλείφουμε γερά το φύλλο με βούτυρο και σκορπάμε από πάνω το 1/3 φλ. γέμιση. Ανοίγουμε τις 12 μικρότερες μπάλες ζύμης σε στρογγυλό φύλλο με διάμετρο ίση με το ταψί και στρώνουμε τα φύλλα ένα –ένα, αλείφοντας το καθένα με λιωμένο βούτυρο και πασπαλίζοντας κάθε φύλλο με το 1/3 του φλιτζανιού γέμιση μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα. Ανεβάζουμε τις άκρες του φύλλου της βάσης επάνω στο τελευταίο φύλλο της επιφάνειας για να κλείσουμε την πίτα και αλείφουμε με βούτυρο. Ανοίγουμε τη δεύτερη μεγάλη μπάλα σε στρογγυλό φύλλο λίγο μεγαλύτερο από τη διάμετρο του ταψιού, το βάζουμε προσεκτικά επάνω από το τελευταίο φύλλο και το πιέζουμε προς τα χείλη του ταψιού, ώστε να σταθεί όρθιο στα τοιχώματα του ταψιού. Αλείφουμε την επιφάνεια της πίτας με κρόκο αυγού ανακατεμένο με λίγο νερό και πασπαλίζουμε με σουσάμι. Ψήνετε τη βασιλόπιτα, για 2 ώρες περίπου. Την αφήνουμε να κρυώσει τελείως μέσα στο ταψί πριν σερβίρουμε.


Γλυκό

Γλυκά

banner

Εποχές

Γιορτές και περιστάσεις

banner

Πρώτες ύλες γλυκών

Αναζήτηση με φίλτρα

Αναζήτηση

Αναζήτηση
Αναζητήστε στο αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος