Υλικά
υλικά
4 μεγάλα αχλάδια ή 6 μικρότερα
260 γρ. ζάχαρη
1 λ. νερό
μυρωδικά (όσα από αυτά θέλετε):
ξύλο κανέλας
1 κ.σ. γαρύφαλλα
2 αστεροειδείς γλυκάνισους
1 λοβό βανίλιας
5-6 φετάκια φρέσκου τζίντζερ
1/2 λεμόνι
1 κ.σ. σταφίδα μαύρη (προαιρετικά)
παρασκευή
Καθαρίζουμε τα αχλάδια, τα κόβουμε στα 4, αφαιρούμε σπόρους και μεμβράνες.Σε μέτρια κατσαρόλα σιγοβράζουμε το νερό με τη ζάχαρη και το λεμόνι μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
Προσθέτουμε τα αχλάδια (μαζί με τη σταφίδα, αν θέλουμε) και τα μυρωδικά που θέλουμε (σχίζουμε τη βανίλια και ξύνουμε με κουταλάκι τα σποράκια, τα βάζουμε στο σιρόπι μαζί με το λοβό) και μισοσκεπάζουμε.
Αφήνουμε να σιγοβράσουν σε πολύ χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν τα αχλάδια, χωρίς να χάσουν το σχήμα τους, πράγμα που θα πάρει 15'-25', ανάλογα με το είδος των αχλαδιών.
Τα βγάζουμε από το σιρόπι αμέσως και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Αν δεν τα χρησιμοποιήσουμε αμέσως, τα ξαναβάζουμε στο κρύο σιρόπι και τα συντηρούμε στο ψυγείο.
Με αυτά τα αχλάδια και το σιρόπι τους συνοδεύουμε παγωτό βανίλια, υγρό κέικ σοκολάτας ή τα περιχύνουμε με ζεστή σος σοκολάτας ή τα σερβίρουμε με λίγη σαντιγί.